VIDEO Băsescu: "Soluţia ideală pentru premier ar fi fost Mugur Isărescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Băsescu: "Soluţia ideală pentru premier ar fi fost Mugur Isărescu"
VIDEO Băsescu: "Soluţia ideală pentru premier ar fi fost Mugur Isărescu"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi la postul public de radio, că varianta ideală pentru funcţia de premier ar fi fost Mugur Isărescu, dar în perioadă de criză nu poţi să duci guvernatorul BNR la Guvern.

Mai citeşte şi:


Preşedintelea făcut trimitere la Lucian Croitoru, permierul pe care l-a desemnat ţi a precizat că a ales astfel "varianta unui independent de o factură profesională excelentă".

"Mi s-a părut soluţia ideală...Bine, ideal ar fi fost Mugur Isărescu", a spus Băsescu carer a explicat că în timp de criză este imposibil să iei guvernatorul de la Banca Naţională pentru a-l duce în fruntea Guvernului.

El a declarat că un astfel de gest "punea un semn de întrebare" pe capacitatea BNR de a ţine sub control politicile din această perioadă.

Preşedintele Traian Băsescu a reafirmat astăzi, la postul public de radio, ce a spus încă de la primele ore ale dimineţii la TVR, că în cazul în care Guvernul condus de Lucian Croitoru nu va fi învestit de Parlament, va desemna un al doilea premier din partidul care are cele mai multe locuri în parlament.

Traian Băsescu a refuzat să nominalizeze însă partidul şi persoana care va fi propusă.

"Nu am nicio altă soluţie decât să respect votul din alegerile din 2008 şi să desemnez un al doilea premier, de data aceasta politic, din partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, dar nu vă pot spune numele", a anunţat şeful statului la TVR.

Traian Băsescu a admis astăzi, la postul public de radio, că există riscul unor alegeri anticipate, dar că speră să nu se întâmple acest lucru.

"Preşedintele trebuie să facă din nou consultări şi la a doua nominalizare, o prezintă din nou Parlamentului, care poate să o aprobe sau nu. Deci Constituţia stabileşte echilibrul. Pe urmă, în pasul trei, Constituţia spune: dacă Parlamentul nu vrea două propuneri, preşedintele poate emite decretul de dizolvare a Parlamentului, după 60 de zile (...) şi în prima zi de după alegeri, deci pe data de 7 decembrie, dacă au trecut 60 de zile. Preşedintele în funcţie face treaba asta, nu aşteaptă nimeni pe noul preşedinte", a spus preşedintele.

"Acest risc există, dar eu sper să nu se producă, pentru că nu trebuie create precedente în care atribuţiunile constituţionale ale uneia dintre părţi sunt înfrânte prin abuzul celeilalte. Cel puţin eu, având responsabilitatea să veghez la respectarea Constituţiei, nu voi permite crearea de precedente care anulează atribuţiuni ale uneia din părţi", a precizat Băsescu.

El a atras atenţia că Legea fundamentală dă Parlamentului posibilitatea de a respinge propunerea preşedintelui, majoritatea manifestându-se astfel. Potrivit preşedintelui, Constituţia porneşte de la premisa că preşedintele are un drept să se pronunţe asupra premierului cu care vrea să lucreze.

"A exclude dreptul preşedintelui de a se pronunţa asupra premierului este o situaţie în care se poate crea varianta în care preşedintele şi premierul nu colaborează, ceea ce ar fi un dezastru pentru ţară", a precizat el.

"Constituţia spune că preşedintele consultă partidele, eu le-am consultat şi am constatat divergenţe inclusiv în sânul coaliţiei de la Grivco, în care unul spunea că e prim-ministru pentru două luni, altul spunea că e pentru trei ani. Am constatat aceste divergenţe în interiorul coaliţiei, dar şi divergenţa cu partidul câştigător al alegerilor, cu PD-L care vroia un premier politic. În această situaţie mi-am exercitat dreptul constituţional, obligaţia constituţională de a nominaliza un prim ministru", a precizat el.

Preşedintele a adăugat că şi-ar dori o reprezentare a tuturor partidelor în Cabinet, chiar dacă Guvernul se va menţine la dimensiunile actuale.

"Mecanismul este: eu propun Parlamentului un prim-ministru şi Parlamentul aprobă sau nu. Nu eu numesc primul ministru. Deci aici începe derularea proiectului şi nu la Grivco, nu la partide. Partidele sunt consultate. Ele se manifestă numai în Parlament. Dacă aş fi acceptat o astfel de soluţie, vă asigur că încălcam Constituţia", a mai precizat el.

Ieri, preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru funcţia de prim-ministru al României. Acesta are 10 zile la dispoziţie să-şi aleagă echipa guvernamentală şi s-o prezinte Parlamentului.

Articolul 85 din Constituţie stabileşte că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.


REALITATEA.NET - Băsescu spune că poate dizolva Parlamentul a doua zi după turul al doilea al prezidenţialelor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite