VIDEO Iranul şi Siria despre tonele de arme pentru Hezbollah: "Erau obiecte destinate consumatorilor casnici iranieni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Iranul şi Siria despre tonele de arme pentru Hezbollah: "Erau obiecte destinate consumatorilor casnici iranieni"
VIDEO Iranul şi Siria despre tonele de arme pentru Hezbollah: "Erau obiecte destinate consumatorilor casnici iranieni"

Miniştrii afacerilor externe sirian şi iranian au dezminţit miercuri capturarea de către marina israeliană a unei nave încărcate cu tone de arme iraniene pentru Hezbollah.

  • Iranul şi Siria sunt principalii susţinători externi ai mişcării şiite Hezbollah, dar cele două ţări dezmint constant că i-ar furniza acesteia şi altceva decât sprijin moral.


Numărul doi în ierarhia forţelor navale israeliene, contraamiralul Rani Ben-Yehuda, anunţase miercuri că marina israeliană a găsit "zeci de containere, sute de tone de arme şi de muniţii pentru Hezbollah, provenind din Iran" aflate la bordul unui cargo, în largul coastelor sale.

Autorităţile israeliene au prezentat o parte a capturii, alcătuită din rachete de diverse mărimi, obuze de mortiere, grenade şi muniţii pentru puşti de asalt AK-47. Majoritatea lăzilor aveau inscripţii în limbile spaniolă, chineză şi engleză. Până în prezent, militarii israelieni nu au găsit rachete sol-aer sau antitanc, a precizat comandantul marinei.


Ministrul iranian Manouchehr Mottaki a dezminţit categoric aceste afirmaţii într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sirian, Walid Mouallem. Ministrul sirian a declarat că nava nu transporta arme spre Siria sau Liban, ci obiecte de fabricaţie siriană, destinate consumatorilor casnici iranieni.

  • Un comando de marină a interceptat în noaptea de marţi spre miercuri o navă comercială aflată sub pavilionul statului Antigua şi Barbuda, la aproximativ 180 de kilometri de coastele Israelului. Vaporul numit "Francop" şi având o lungime de 173 de metri a fost escortat până în portul Ashdod, la sud de Tel Aviv. Potrivit autorităţilor, căpitanul navei "Francop", de naţionalitate poloneză, nu cunoştea conţinutul încărcăturii şi a permis comandoului israelian să-i inspecteze vasul. Nu a fost nevoie de recurgerea la forţă în timpul acestei inspecţii.
  • Israelul acuză Siria şi Iranul că furnizează arme mişcării şiite libaneze Hezbollah şi celei islamiste palestiniene Hamas, a efectuat de mai multe ori în trecut interceptări ale vapoarelor care transportă arme.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite