VIDEO În Iran a început arestarea liderilor opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a reţinut mulţi dintre şefii partidelor care i-au acordat sprijin reformistului Moussavi.Confruntările dintre simpatizanţii învinsului în alegerile prezidenţiale din Iran şi forţele de poliţie au continuat ieri. Puterea de la Teheran a trecut la arestarea opozanţilor.

Mai citeşte şi:

Peste 100 de reformişti, arestaţi la Teheran
Ahmadinejad: Cine îndrăzneşte să atace Iranul?!
VIDEO Bastoane şi voturi în Iran

Circa 100 de politicieni reformatori au fost arestaţi în Iran, fiind acuzaţi că au organizat violenţele izbucnite după anunţarea rezultatelor scrutinului de vineri, care au confirmat realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte, informează BBC. Susţinătorii reformistului Mir Hossein Moussavi au fost reţinuţi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică. Printre cei arestaţi se numără şi fratele fostului preşedinte Khatami.

Potrivit AFP, mii de susţinători de-ai reformatorului Moussavi au ieşit şi ieri pe străzile din Teheran, pentru a protesta faţă de falsificarea alegerilor. Zeci de persoane au fost rănite în urma luptelor de stradă, susţin unele surse. Poliţia a amplasat bariere de ciment în mai multe cartiere pentru a-i opri pe protestatari. Hashemi Rafsanjani, preşedintele Consiliului de mediere, una dintre instituţiile cele mai puternice din Iran, şi-a dat demisia în semn de protest faţă de modul în care s-au derulat alegerile. Ieri, reţeaua de telefonie mobilă era întreruptă. Capitala iraniană nu a mai cunoscut asemenea violenţe de la mişcările studenţeşti din iulie 1999.

Moussavi le-a cerut susţinătorilor săi, într-un mesaj, să se abţină de la orice violenţe. El a denunţat, însă, neregulile din procesul electoral şi a acuzat guvernul că doreşte să instaureze „regimul minciunilor şi tiraniei“.În acest timp, preşedintele Ahmadinejad a declarat, la televiziune, că alegerile au fost „absolut libere“ şi au deschis „o nouă eră în istoria Iranului“. El a a sugerat că puterile străine ar încerca să destabilizeze ţara, negând corectitudinea scrutinului prezidenţial.

Ziarişti arestaţI

În capitala iraniană, dar şi în provincie, comunicaţiile au fost restricţionate pentru ca protestatarii să nu se mai poată organiza. După evenimentele post alegeri, ziariştii străini care intenţionează să mai rămână în Iran au fost anunţaţi că vizele lor nu vor mai fi prelungite. Postul de televiziune saudit Al Arabiya a anunţat că biroul său de la Teheran se închide timp de o săptămână.
Jurnalişti ai televiziunii publice olandeze au fost arestaţi de poliţie şi somaţi să părăsească ţara imediat. Postul de televiziune BBC a declarat că sateliţii care îi difuzează programele în Orientul Mijlociu şi în Europa sunt ţinta unui bruiaj important care provine din Iran. Mai mult, corespondentul BBC la Teheran şi cameramanul său au fost arestaţi pentru scurt timp.

Cum s-au fraudat alegerile

Mohammad-Reza Djalili, un cercetător iraniano-elveţian, profesor la Institutul Universitar de Înalte Studii Internaţionale din Geneva, totodată autor al volumului „Geopolitica Iranului“, estimează că rezultatele actualelor alegeri prezidenţiale scot în evidenţă o polarizare progresivă a societăţii iraniene. Totodată, Djalili este de părere că la recentul scrutin din Iran fraudele electorale au fost fără precedent.

Într-un interviu acordat cotidianului francez „Liberation“, analistul de origine iraniană susţine că „este foarte uşor să fraudezi, pentru că nu există liste electorale în Iran şi se votează numai cu certificatul de naştere“, explică Djalili, adăugând că în acest mod operaţiunea de votare se poate repeta la mai multe secţii.Analfabeţii, care reprezintă circa 20% din populaţia ţării, ar fi ajutaţi în acest sens de Gardienii Revoluţiei. 

Occidentul, îngrijorat

Casa Albă a refuzat, deocamdată, să recunoască victoria lui Ahmadinejad, adversar înverşunat al Statelor Unite, şi a subliniat că va urmări cu atenţie acuzaţiile de fraudă electorală. Uniunea Europeană şi principalele ţări occidentale au exprimat, de asemenea, rezerve. Israelul a chemat comunitatea internaţională la acţiune „fără concesii“ împotriva Iranului.
Preşedinţia cehă a Uniunii Europene s-a declarat îngrijorată de „presupusele nereguli“ din timpul procesului electoral şi de „violenţele postelectorale“, potrivit unui comunicat al UE.

Apel

Fiul ultimului Şah al Iranului, înlăturat de la putere prin revoluţia islamică, Reza Pahlavi, a făcut apel la comunitatea internaţională să susţină un „scenariu de nesupunere civilă“ în Iran, apreciind că schimbarea în ţara sa nu poate veni decât din interior.

„Furia de la Teheran“, în presă

Evenimentele din Iran sunt relatate pe larg în presa internaţională.

image

Cotidianul francez  scrie despre ciocnirile şi arestările de la Teheran, precum şi despre reţinerea mai multor responsabili reformatori, susţinători ai contracandidatului lui Mahmoud Ahmadinejad, Mir Hossein Moussavi.

image

Publicaţia americană menţionează implicaţiile pe care le-ar putea avea disputele apărute după alegerile prezidenţiale din Iran asupra intenţiilor SUA de a deschide dialogul cu Teheranul asupra programului nuclear iranian.

image

Publicaţia britanică insistă pe ciocnirile dintre manifestanţi şi poliţie, după ce opoziţia de la Teheran a denunţat fraudarea scrutinului prezidenţial de vineri. Ziariştii de la „The Times“ scriu, de asemenea, cum a ajuns revolta pe Facebook.

„Le Temps” Cotidianul elveţian insistă pe „furia declanşată la Teheran după alegerea lui Mahmoud Ahmadinejad”.

image

Cotidianul italian afirmă că mai mulţi exponenţi ai „reformatorilor“ au fost arestaţi în capitala iraniană, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ca urmare a protestelor izbucnite după aflarea rezultatului alegerilor. Potrivit postului de televiziune „Al Arabiya“, trei persoane ar fi murit.

„Corriere della sera” Publicaţia susţine că Mir Hossein Moussavi, candidatul moderat la alegerile prezidenţiale, „se află practic în arest domiciliar“, susţine Rajab Ali Mazrui, şeful principalei grupări reformiste, „Mosharekat“. Lui Mousasvi i s-ar fi interzis orice apariţie publică în timpul protestelor din Teheran.

image

Cotidianul israelian prezintă declaraţia preşedintelui Ahmadinejad, care dă asigurări că „votul a fost liber” şi denunţă „războiul psihologic” declanşat de presa străină împotriva Iranului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite