VIDEO Programul Băncii Europene de Investiţii, un dezastru pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansat cu mult fast, programul de reabilitare al şcolilor din Capitală, propus de Banca Europeană de Investiţii (BEI) este departe de a fi perfect. Din cele 102 instituţii aflate pe lista de reamenajare şi reconstrucţie, aproape toate au depăşite termenele iniţiale, finalizarea acestora fiind, cu mult, întârziată.

Acest lucru nu pare să grăbească, însă, lucrul în instituţiilor de învăţământ, transformate, în această vacanţă, în adevărate şantiere. Sălile de clasă sunt goale şi fără bănci, asta pentru că muncitorii nu au reuşit să lucreze conform programului, spunând, de multe ori, că „întârzierea se datorează lipsei banilor”. Vina a fost aruncată, astfel, pe primării, mai ales în Capitală.

Din cele 102 de scoli incluse in proiectul BEI, in prezent 47 sunt in executie, iar 11 dintre acestea nu vor fi gata in acest an. Alte 55 de scoli sunt inca in perioada de licitatie. În acest timp, firmele au început lucrările încă din vara anului trecut, însă elevii nu vor putea să intre în clase noi la începutul acestui an şcolar deoarece nimic nu pare să meargă.

Proiectul finanţat de BEI nu asigură succesul
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este o instituţie nonprofit, care se autofinanţează şi este independentă de bugetul UE. Banca este finanţată prin împrumuturi pe pieţele de capital. Acţionarii băncii – statele membre ale Uniunii Europene – subscriu colectiv la capitalul băncii, iar contribuţia fiecărei ţări reflectă puterea economică a acesteia în Uniune.

Prin susţinerea statelor membre, BEI beneficiază de cel mai bun rating de credit (AAA) de pe pieţele de capital, de unde poate ridica sume foarte mari de capital în condiţii foarte avantajoase. La rândul ei, banca poate să investească în proiecte de interes public pentru care nu s-ar putea găsi fonduri din alte surse – sau pentru care ar trebui efectuate împrumuturi costisitoare.

Proiectul finanţat de BEI nu asigură succesul în ceea ce priveşte reabilitarea şcolilor. Din păcate, elevii din 80 de instituţii de învăţământ nu vor avea condiţii prielnice de învăţătură, aceştia urmând a învăţa alături de zgomotul picamerelor şi al escavatoarelor. Chiar dacă primarul general al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, a promis că lucrările vor fi gata la timp, peste 50.000 de copii nu vor putea avea linişte în perioada anului şcolar.

Şantiere în şcoli, zgomot în orele de curs
Directorii şcolilor vor trebui să facă în aşa fel încât să evite şantierele şi să poată asigura elevilor un minimum de confort. „Anul trecut, am reuşit să trecem cu bine peste lucrări însă am învăţat în trei schimburi, deoarece un etaj era mereu în reparaţii. Acum totul este în regulă şi suntem gata de începutul anului şcolar”, a declarat, pentru "Adevărul", directorul Şcolii 119 "Vasile Voiculescu".

Din păcate, nu este peste tot la fel. La Şcoala Generală 308 din Capitală copiii din clasele primare nu vor avea unde să practice orele de educaţie fizică şi sport. Sala a început să fie ridicată în 2008 iar lucrările au rămas, inexplicabil, în urmă. Muncitorii nu se apucă de lucru decât dacă văd un aparat de fotografiat, nimeni nereuşind încă să afle când va fi dat în folosinţă proiectul, deşi pe termenul limită scrie „decembrie 2009”.

image

Acelaşi lucru se întâmplă şi la Şcoala Generală 110 din Capitală, acolo unde construcţiile la sala de educaţie fizică şi sport au început acum doi ani şi încă nu s-au finalizat. Întârzieri la lucrări sunt şi la şcolile 87, 93, 109,164, 167, 173, 174, 189, 191, 206, 279 şi 311. Multe instituţii de învăţământ au reziliat contractele cu firmele de construcţii sau doresc să facă acest lucru, tocmai pentru faptul că lucrările sunt departe de a fi finalizate la termen. Întârzierea nu poate fi remediată mai devreme de cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2009-2010, până atunci condiţiile în care se va învăţa fiind departe de parametrii optimi.

Nu se alocă bani pentru igienizări şi reparaţii!
Aspectul cel mai grav este legat de imposibilitatea finanţării şi acordării de fonduri pentru reparaţii curente, igienizări şi dotări pentru cele 102 şcoli. Foarte multe unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţia de funcţionare din partea Autorităţii de Sănătate Publică.

În acest sens, Ispectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a semnalat mari probleme la instalaţiile de încălzire şi instalaţiile electrice, care pun în pericol siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice. Părinţii se arată foarte îngrijoraţi faţă de acest lucru, mulţi dintre aceştia nedorind să mai repete experienţa de anul trecut. „Fiica mea a învăţat zilnic câte patru ore pe zi între excavatoare şi buldozere. Zgomotul scos de picamere şi de alte ustensile ale muncitorilor era infernal şi nu vreau ca acest lucru să fie identic şi din septembrie. E inuman ceea ce se întâmplă”, a spus Bianca Florea.

Şi inspectorul general Mihaela Florescu este de părere că „şcoala trebuie să înceapă în condiţii bune”. Florescu recunoşte că ISMB are probleme însă speră ca lucrările să fie gata la timp. „Programul de reabilitare este o provocare pentru toată lumea şi va exista disconfort atât pentru părinţi cât şi pentru elevi, însă sper ca aceştia să înţeleagă situaţia. Până la urmă vom avea parte de şcoli moderne”, a precizat Mihaela Florescu.

Patru şcoli terminate într-un an
În 12 luni au fost finalizate patru şcoli din programul BEI. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că inspectorii din primărie vor lucra în echipă, pentru a putea controla modul de lucru.
„Faţă de cum s-a lucrat până acum la aceste şcoli cu program finanţat de Banca Europeană de Investiţii, eu zic că, în acest moment, lucrurile au început să se mişte. Până pe 15 septembrie vom termina 14 şcoli, însă ştiu că sunt constructori care ne fac şi probleme. Aceştia vor fi convocaţi la o şedinţă, pentru a vedea ce au de gând”, a încheiat Oprescu.

image

Primăria Capitalei a precizat că, până în prezent, programul de reabilitare BEI se află în situaţia de a avea o şcoală cu probleme de litigiu pe teren (Legea 10), aceasta fiind Şcoala 47. Alte 15 instituţii au lucrările începute, însă elevii acestora nu vor putea învăţa în clase noi mai devreme de mijlocul anului 2010!

Şcoala Generală 119 „Vasile Voiculescu” este una dintre instituţiile cuprinse în programul de reabilitare BEI. Directorul şcolii, Carmen Toader, este mulţumit de modul în care au decurs lucrările şi de faptul că elevii vor avea parte de tot ceea ce trebuie pentru noul an şcolar. „Am avut ore de curs în trei schimburi, a fost foarte greu. Pauzele au fost scurtate la cinci minute, în loc de zece, am redus şi orele de curs la 40 de minute. Pentru 2010 totul va fi în ordine, pentru că tot ceea ce a spus constructorul a fost respectat”, a precizat Carmen Toader, directorul Şcolii 119 fiind optimist că „lucrările se vor încheia până la 15 septembrie”.

Chiar dacă au existat şi cazuri fericite, programul de reabilitare BEI nu pare să fi fost alegerea ideală pentru elevii din Capitală. Şantierele create în vacanţă nu au înaintat foarte mult iar acest lucru se va vedea în anul şcolar care este aproape gata să înceapă. Unele instituţii şi-au depozitat băncile de clasă în sălile de sport, altele le-au pus pe terenuri adiacente şi le-au acoperit cu folii protectoare, în timp ce alte câteva şcoli au renunţat la băncile uzate în favoarea unui mobilier nou, care nu a sosit încă!

Şcoala 110 nu are sală de sport doi ani!
Unul din cele mai nefericite cazuri este celal Şcolii Generale 110 din Capitală. Aici ar fi trebuit să funcţioneze o sală de educaţie fizică şi sport încă din 30 mai 2007, după cum arată termenul de punere în funcţiune al clădirii. Autorizaţia de construcţie a corpului adiacent instituţiei a fost emisă pe 3 aprilie 2006, însă până astăzi nu s-a reuşit decât să se ridice un zid de cărămidă de maximum doi metri! În rest, escavatoarele stau la umbră.

Reabilitarea infrastructurii educaţionale din Bucureşti este în valoare de 1.104.107 euro, însă banii fie nu au ajuns la constructori, după cum susţin firmele, fie societăţile nu şi-au făcut treaba, după cum anunţă Primăria Generală. Cert este un lucru: firma S.C. General Construct & Consult S.R.L., care trebuia să ridice sala de sport a şcolii 110 nu şi-a făcut treaba. Aici, elevii vor face orele de educaţie fizică fie afară, fie în clase, fie pe culoarele şcolii! Şi această instuţie nu este singura, asemeni acesteia fiind peste 50 în Bucureşti. Elevii vor avea, cu siguranţă, un an nu tocmai uşor.


REALITATEA.NET - Doar opt şcoli din programul de reabilitare finanţat de BEI sunt gata să îşi primească elevii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite