VIDEO George Maior: "Un document secret al Interpolului a ajuns pe bloguri!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO George Maior: "Un document secret al Interpolului a ajuns pe bloguri!"
VIDEO George Maior: "Un document secret al Interpolului a ajuns pe bloguri!"

Directorul SRI, George Maior, a confirmat duminică, la Realitatea TV, că la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne au avut loc scurgeri de informaţii, arătând că documente ale acestui serviciu au "ajuns pe bloguri".

"Au existat cel puţin două sau trei documente care care provin dintr-un serviciu de informaţii care sunt pe bloguri. Este vorba despre un document secret al Interpolului, care e pe blog şi se ştie de unde este. Şi mă refer şi la acele scrisori de la Hayssam, care de asemenea sunt pe bloguri, cu ştampila de provenienţă dintr-un alt serviciu departamental. Este vorba despre serviciul Ministerului de Interne, DGIPI. De acolo sunt aceste documente", a declarat George Maior.

Directorul SRI a spus că trebuie să se facă o anchetă în legătură cu traseul acestor documente secrete. "Acolo trebuie să se facă o investigaţie, sper să se ajungă la o concluzie în legătură cu provenienţa lor şi de unde au apărut aceste scurgeri în acest moment", a mai declarat Maior. 

Ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, anunţa, la sfârşitul lunii octombrie, că a sesizat Parchetul în legătură cu scurgerile de informaţii de la DGIPI. Blaga spunea că primul dosar trimis la Parchet a fost înaintat chiar de fostul ministru, Dan Nica, care ar fi avut cunoştinţă de aceste probleme încă din lunile aprilie-mai.

"Primul dosar trimis la Parchet a fost dat de domnul Nica. Lucrurile s-au precipitat foarte tare în a doua şi treia decadă a lunii septembrie, chiar dacă astfel de lucruri se ştiau din lunile aprilie-mai. Eu am continuat să trimit date vizavi de unele persoane despre care ştia şi domnul Nica”, a declarat Vasile Blaga. 

Potrivit ministrului interimar al MAI, informaţiile copiate de angajaţii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă(DGIPI) sunt relevante pentru siguranţa naţională şi nu pentru bătălia politică. El a precizat că certificatele privind accesul la informaţii secrete ale ofiţerilor din DGIPI au fost retrase de către ORNISS.

Ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, l-a acuzat la jumătatea lunii octombrie pe Dan Nica de faptul că, în perioada în care a condus MAI, ar fi refuzat să demită o serie de persoane din minister, deşi ştia că acestora li se retrăsese certificatul ORNISS pentru că au copiat şi transmis "cui nu trebuie" informaţii secrete.

Vasile Blaga a precizat că motivul pentru care a schimbat "atât de repede" o serie de oameni din funcţii, odată cu preluarea conducerii ministerului, este acela că fostul ministru al Internelor, Dan Nica, nu ar fi procedat la schimbarea unor persoane "care nu mai aveau acces la informaţii clasificate, datorită scurgerii de informaţii" din arhiva serviciului de informaţii al ministerului. 

El a explicat faptul că, înainte de a li se retrage certificatul, persoanele respective aveau dreptul să se uite la acele informaţii, dar nu aveau voie sa le copieze şi să le dea mai departe.

Ministrul interimar a dat asigurări că arhiva "Doi şi-un sfert" "este la loc sigur, numai că s-au copiat informaţii strict secrete". "Mai mult, s-au copiat transcripturi după înregistrări, legal, cu mandat de siguranţă naţională sau pe crimă organizată. Şi s-au găsit, sigur, acolo unde nu trebuia. O parte din acestea au fost deja transmise Parchetului General. Eu spun lucruri foarte grave, dar mă opresc aici pentru că cei în cauză trebuie să-şi facă datoria, Parchetul General", a susţinut democrat-liberalul. Acesta a arătat că este vorba de "un număr destul de mare de persoane" care ar fi fost menţinute în funcţie deşi nu mai aveau acces la informaţii clasificate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite