VIDEO Interlopul Bercea Mondial, primul preşedinte al ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Interlopul Bercea Mondial, primul preşedinte al ţiganilor
VIDEO Interlopul Bercea Mondial, primul preşedinte al ţiganilor

Regele ţiganilor Florin Cioabă şi interlopul Bercea Mondial, pe numele real Gheorghe Anghel Sandu, au renunţat, ieri, la lanţurile groase din aur şi tricourile mulate şi s-au prezenat în costume, cu cravată asoratată, la Consiuliul Judeţean Olt.

Citiţi şi:


Bercea a fost numit primul preşedinte al tuturor rromilor. Investirea lui Bercea Mondial în înalta funcţie nu a fost lipsită de incidente.

Ţiganii prezenţi la eveniment şi-au manifestat supărarea faţă de „rasismul” primarului din Slatina, Darius Vâlcov. „Primarul Vâlcov este al doilea edil din ţară, după Radu Mazăre, care refuză să vorbească cu reprezentanţii rromilor şi propagă idei rasiste şi xenofobe. Refuză orice colaborare cu noi.

A dat ţiganii afară din primărie şi din sediul partidului şi le-a spus „ţiganilor, vă tai aripile”, a explicat Ilie Neac­şu, preşedintele Centrului Creştin al Rromilor din Olt. Mai mult, regele Cioabă ameninţă cu forurile europene şi Consiliul Discriminării. 

„Eu nu sunt rasist“

Pe de altă parte, primarul Darius Vâlcov spune că el colaborează cu reprezentanţii oficiali ai rromilor şi că procesele cu Bercea vor continua. „Cine îi reprezintă pe rromi? Au oameni în Parlament, în Guvern. Eu colaborez cu Partida Rromilor şi nu ştiu nimic despre un preşedinte ca Bercea. Dacă vine la mine să discutăm despre problemele rromilor, îl primesc, putem să colaborăm, dar procesele vor continua. Eu nu sunt rasist”, a explicat Vâlcov.


„Războiul” dintre Bercea Mondial şi Primăria Slatina datează de ani buni. Noul preşedintele al rromilor este acuzat că şi-ar fi construit nouă imobile, deşi avea autorizaţie doar pentru una. „Eu nu am nicio treabă cu Primăria. O să piardă toate procesele cu mine, pentru că eu am numai două case în Slatina şi pentru care am autorizaţie.

De restul nu ştiu nimic, nu sunt ale mele. Am avize, am plătit 50 de milioane pe autorizaţii. Eu o să mă duc la primar în calitate de preşedinte al rromilor, procesele mele cu primăria ţin de viaţa mea personală”, a spus Bercea.

Şi-a luat profesor ca să-l înveţe literele

Rromii prezenţi la conferinţa de presă s-au supărat şi atunci când ziariştii l-au întrebat pe Bercea despre scandalurile în care a fost implicat, despre casele sale şi dacă ştie sau nu să citească. Preşedintele a dat chiar o probă, dar a eşuat. Bercea a silabisit cu greu câteva cuvinte dintr-un ziar. „Oa...me..ni, oamenii, a..ju...tor”. Susţinătorii lui au avut imediat o explicaţie: „Este obosit şi nu prea vede bine. Oricum şi-a angajat profesor”. Acesta are însă permis de conducere de 23 de ani.

Regele Cioabă şi-a motivat şi el alegerea, chiar dacă este una controversată: „Nu există personaj politic care să nu fie controversat. Nu avem un model în România după care să ne luăm, aşa că l-am ales pe domnul Bercea, pentru că are intenţii bune şi vrea să îi ajute pe  rromii care trăiesc în sărăcie“, a spus Cioabă. 

Cine este Bercea Mondial

Bercea Mondial – autointitulat “regele banilor din Slatina” - este unul dintre cei mai cunoscuţi cămătari din Oltenia. Prin cămătărie a ajuns în posesia a sute de case în tot judeţul Olt, fiind anchetat, în 2007, pentru evaziune fiscală de 2,5 miliarde de lei vechi, dar şi pentru că el şi fiii săi l-au înjunghiat pe consilierul judeţean Valeriu Matei. Justiţia l-a scos nevinovat în ambele dosare. 

Şi Primăria Slatina se judecă cu Bercea, care în urmă cu patru ani a construit nouă imobile având o singură autorizaţie de construcţie, trei dintre ele fiind chiar în centrul oraşului. Interlopul are nouă copii - şapte băieţi şi două fete - cărora le-a ales naşi celebri. Printre aceştia se numără europarlamentarul Theodor Stolojan, judecătoarea Maria Huza sau Gabi Diaconu, fost viceprimar al Slatinei, actual consilier judeţean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite