VIDEO Reportaj: În celulă cu teroristul-butelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Reportaj: În celulă cu teroristul-butelie
VIDEO Reportaj: În celulă cu teroristul-butelie

Florin Lesch, românul care face închisoare pentru tentativă de atentat cu bombă, s-a „plimbat“ prin patru penitenciare. „Adevărul“ vă prezintă o zi din viaţa infractorului. Pedeapsa lui Florin Lesch este de 12 ani de închisoare pentru infracţiunea de „tentativă de terorism“.

Arestarea lugojeanului Florin Ioan Lesch, în anul 2007, a ţinut prima pagină a ziarelor şi a fost ştire de prime time pentru televiziuni.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA FILMUL COMPLET AL ARESTĂRII TERORISTULUI

Mai citeşte şi:


Bănăţeanul, acum în vârstă de 31 de ani, era primul român arestat după 1989 pentru implicare în acte de terorism cu bombă pe teritoriul ţării noastre. Acesta era acuzat de procurorii Direcţiei de Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) că intenţiona să arunce în aer centrul oraşului Timişoara.

L-au găsit vinovat

A fost arestat pe drumul Lugoj-Timişoara, poliţiştii de la trupele speciale găsind în maşina lui două butelii legate la un dispozitiv artizanal de aprindere de la distanţă, cu un celular şi o brichetă electronică. Ulterior, au ieşit la lumină mai multe interceptări telefonice şi discuţii pe internet în care Lesch spunea unor cunoscuţi că planifică un act terorist. Pentru fapta sa, „teroristul cu butelia“ a fost condamnat la 12 ani de detenţie.

Au trecut trei ani şi jumătate de când Florin Lesch nu a mai ieşit în societate, perioadă în care s-a plimbat prin penitenciare. O perioadă bună a fost închis în puşcăria din Timişoara, apoi la Jilava, la Giurgiu, iar acum se află în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Arad.

„Eram târât cu lanţuri la picioare“

Florin Lesch le-a spus reporterilor „Adevărul“ din Arad, care l-au vizitat în închisoare, că regretă foarte mult anii petrecuţi în penitenciar. Abia peste şase ani Florin Lesch are dreptul să meargă în faţa comisiei de eliberare.

Încadrarea la acte de terorism l-a făcut să ajungă în celulă cu cei mai periculoşi condamnaţi. „Eram târât cu cătuşe la mâini şi cu lanţuri la picioare prin cele mai periculoase penitenciare din ţară. Am stat în celulă cu tot felul de psihopaţi, condamnaţi pe viaţă pentru crimă sau alte infracţiuni deosebit de grave. Am luptat însă şi m-am integrat. Aş minţi să spun că nu m-am bătut cu alţi deţinuţi pentru a-mi câştiga dreptul printre ei“, a continuat Lesch.

Iniţial, Lesch a fost acuzat şi de tentativă de genocid. Judecătorii l-au condamnat însă pentru acte de terorism şi deţinere ilegală de arme şi muniţii. La auzul primirii celor 12 ani de detenţie, Lesch recunoaşte că a râs. „Mă aşteptam la mult mai mult. Atunci, mi-am dat seama că Dumnezeu a fost cu mine, iar Justiţia şi-a făcut cu adevărat datoria“, a explicat bărbatul.

Tudor Sişu, fostul component al trupei „La Familia“, a fost coleg de celulă cu „teroristul cu butelie“. „Am tot respectul pentru Sişu deoarece m-a ajutat foarte mult, cel puţin moral. Mi-a întărit psihicul cu sfaturile lui de viaţă“, a adăugat Florin Lesch.

Imagini din 2006 de la reţinerea teroristului-butelie


REALITATEA.NET - SUSPECTAT DE TERORISM

A divorţat din penitenciar

Problemele avute în penitenciar l-au determinat pe Lesch să intenteze divorţul. După ispăşirea pedepsei, Florin spune că îşi va căuta băieţelul, care în prezent creşte alături de fosta lui soacră. „Abia a intrat în clasa întâi. Păstrez şi acum legătura cu el, însă, în momentul în care o să ies, o să-i dedic tot timpul din lume. Nu vreau să o ia pe căi greşite. Îmi doresc să înveţe şi să devină un bărbat onest şi inteligent“, a mărturisit Lesch.

Eminescu, Dumas şi reviste pentru adulţi

Florin Lesch spune că duce o viaţă cu puţine activităţi în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Arad deoarece este încadrat cu grad mare de risc, ca fiind unul dintre cei mai periculoşi deţinuţi. Se trezeşte în fiecare dimineaţă la apelul agentului. „Mă spăl pe faţă, pe dinţi, să fiu curat atunci când sunt strigat. După apel, suntem predaţi, iar mai apoi preluaţi de către alţi agenţi, ca pe nişte saci de cartofi. La penitenciarul din Timişoara m-am înscris la mai toate cursurile la care eram primit. M-am specializat în calculatoare şi în tâmplărie“, povesteşte Lesch.

„O dată pe săptămână suntem scoşi într-o cuşcă la plimbare, câte două ore. Citesc cât e ziua de lungă Codul Penal, Biblia, Coranul, cărţi de Mihai Eminescu, Alexandre Dumas şi unele reviste pentru adulţi“, a povestit Lesch.

Drepturile ce i-au fost interzise, precum cumpărăturile, l-au determinat pe Florin Lesch să decurgă la lucruri extreme. „Am dărâmat paturile din celulă, mi-am dat cu geamurile în cap, mi-am luat colegii la pumni şi i-am bătut chiar şi pe jandarmi. Regret tot ce am făcut pentru că la comisia de eliberare se va ţine cont de toate aceste fapte“, a încheiat deţinutul. Florin speră ca atunci când va ieşi din puşcărie, şă-şi regăsească prietenii şi să se reintegreze uşor în societate.

Ciupercescu a primit 18 ani

Dragoş Ciupercescu, autorul atentatului de la liceul Jean Monet din Capitală, din 6 noiembrie 2002, a primit 18 ani de închisoare. Atunci, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa liceului o grenadă care a rănit cinci elevi.

Potrivit rechizitoriului magistraţilor militari, la 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, în ambele cazuri urmărind uciderea unor persoane.

Ciupercescu a fost angajat cu gradul de caporal la o unitate a Ministerului Apărării Naţionale, fiind însă concediat după doi ani pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite