VIDEO Imaginile deţinuţilor maltrataţi de soldaţi americani nu vor fi dezvăluite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În virtutea unei legi adoptate la sfârşitul lui octombrie de Congres, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a interzis publicarea a 44 de fotografii în care militari americani maltratau deţinuţi în Irak sau în Afganistan, potrivit documentelor judiciare, transmite canalul de ştiri Fox News.

Administraţia Obama menţionează, într-o scrisoare adresată Curţii Supreme a Statelor Unite, că la 13 noiembrie, secretarul şi-a exercitat personal autoritatea care i-a fost conferită prin lege în privinţa celor 21 de fotografii a căror soartă se decide la Curtea Supremă şi a altor 23 identificate într-o decizie a unei Curţi de Apel.

Fotografiile, realizate în perioada  11 septembrie 2001 - 22 ianuarie 2009, descriu tratamentul aplicat sau la care au fost supuse persoanele deţinute după 11 septembrie de către forţele armate americane în afara Statelor Unite.

Publicarea acestora i-ar pune în pericol pe cetăţenii americani, pe membrii forţelor armate sau angajaţi ai Statelor Unite, trimişi în afara teritoriului, anunţă Administraţia, făcând referire la decizia lui Gates.

Suntem dezamăgiţi, aceste fotografii reprezintă o parte importantă a arhivelor noastre istorice şi sunt cruciale în dezbaterea, în curs de desfăşurare, referitoare la răspunderea faţă de relele tratamente aplicate prizonierilor din Irak şi Afganistan,
a precizat Asociaţia de apărare a libertăţilor civile, care a obţinut în justiţie, în 2009, dreptul de a publica aceste fotografii.

Barack Obama a blocat publicarea fotografiilor, considerând că acestea riscă să alimenteze mai mult sentimentele antiamericane şi să expună militarii unui pericol mai mare.

Ulterior, administraţia a sesizat Curtea Supremă pentru a interzice publicarea. Congresul a adăugat în unanimitate la sfârşitul lui octombrie o clauză la legea privind bugetul Securităţii Interne, prin care îi acordă autoritate secretarului Apărării să refuze publicarea acestui tip de fotografii dacă poate demonstra că i-ar putea pune în pericol pe cetăţenii americani. În scrisoare se mai apreciază că Instanţa Supremă a SUA nu mai trebuie să analizeze această problemă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite