Bucureşti: VIDEO Imagini de la operaţia bebeluşului ars: "Starea lui e stabilă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Dragomir, copilul care a fost operat luni la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ a trecut cu bine de prima zi de după operaţie. Copilului i-a fost reparată 18% din suprafaţa corpului. Astfel, i-a fost îndepărtat ţesutul carbonizat de pe mâna şi piciorul stâng şi de pe torace. VEZI OPERAŢIA BEBELUŞULUI.

UPDATE 9.00 „Ce-ai făcut mamă, ai omorât un copil?“

Asistenta Emilia Baron, cea care a uitat copilul în incubator în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, ar fi trebuit să fie audiată  de o comisie de anchetă de la Ordinul Asistenţilor, însă nu s-a prezentat. "A suferit o depresie şi nu poate veni la audieri. Femeia asta, dincolo de greşeala pe care a făcut-o, trăieşte o dramă. Are şi ea un copil care am înţeles că o întreabă «Ce-ai făcut, mamă, ai omorât un copil?»", a declarat ieri-seară, preşedintele SANITAS, Mircea Popescu.

Cu toate acestea, ieri a fost audiată asistenta-şefă de la secţia Neonatologie a Maternităţii Bucur, Dana Stan. Aceasta le-a declarat reprezentanţilor ordinului şi ai SANITAS că incubatoarele sunt foarte vechi, iar femeia trebuia să aibă grijă de 27 de nou-născuţi şi trebuia să suplinească şi asistenetele medicale aflate în concediu fără plată de la altă secţie din maternitate. „Incubatoarele au o vechime pe peste 20 de ani, fiind aduse din Franţa, sub formă de ajutoare. Asistenta Emilia Baron va răspunde atât pentru eroarea umană, cât şi pentru cea profesională. Deşi ancheta încă nu s-a terminat, femeia riscă o pedeapsă de la mustrare până la retragerea dreptului de practică“, a declarat vicepreşedintele Ordinului Asistenţilor şi Moaşelor, Florian Chiru.

Operaţia a început luni dimineaţă, iar timp de o oră şi jumătate echipa de medici a încercat să-l salveze pe micuţul de doar şase zile. Chirurgul Dan Enescu, cel care a efectuat transplantul de piele, a intrat în sala de operaţie cu gândul de a repara cât se poate din suprafaţa afectată. „Am încercat să recuperăm cât am putut de mult pentru că nu am putut anticipa reacţia copilului. Am început cu membrul inferior stâng care este cel mai grav afectat“, a spus prof. dr. Dan Enescu. Bebeluşul este hrănit de mama lui.

Următoarele nouă zile – decisive
Starea lui Alexandru Dragomir era stabilă ieri-dimineaţă, iar medicul Enescu era optimist în ceea ce priveşte evoluţia bebeluşului. „Aşteptăm să se maturizeze operaţia de luni şi să vedem cum reacţionează. Avem nevoie de 7-10 zile pentru a putea trece la următoarea etapă“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, prof. dr. Dan Enescu.

De asemenea, acesta a adăugat că rezultatul intervenţiei chirurgicale de luni se va vedea, dacă bebeluşul va scăpa cu bine, de-abia peste 18 ani. „Există posibilitatea să rămână fără cicatrici, dar este foarte greu de anticipat pentru că organismul lui are o capacitate mare de regenerare, dar şi o capacitate mică de apărare. Vorbim de un copil de şase zile care este 90% apă“, a mai spus Enescu.

Asistenta vinovată riscă ani grei de puşcărie
Comisia de anchetă organizată de conducerea Spitalului „Sfântul Ioan“, în subordinea căruia se află Maternitatea Bucur, a hotărât ieri concedierea asistentei Emilia Baron, cea care a uitat copilul în incubator. Şefa de secţie de la Neonatologie, dr. Filofteia Dragomir, şi asistenta şefă, Dana Stan, au fost înlocuite din funcţie şi vor primi salariu redus cu 10% pentru trei luni.

„Nu putem să le dăm afară şi pe ele. Codul muncii aşa e făcut, ţine cu angajatul. Asta este măsura pe care am luat-o pentru ele“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, managerul Spitalului „Sf. Ioan“, Alexandru Ciocîlteu. Dosarul Emiliei Baron a ajuns însă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu. Asistenta riscă să înfunde puşcăria până la 10 ani.

VEZI AICI OPERAŢIA BEBELUŞULUI:

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/operatie_bebelusars_bun.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite