VIDEO Imagini recente cu Ratko Mladic la televiziunea bosniacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea publică bosniacă a difuzat miercuri seară un material video în care apărea fostul şef militar al sârbilor bosniaci, Generalul Ratko Mladic, şi care, potrivit producătorului emisiunii în care a fost prezentat, conţinea "imagini recente". În înregistrare, Mladic este înfăţişat petrecand cu prietenii şi familia în Serbia, contrazicând astfel o serie întreaga de declaraţii care spuneau că acesta ar fi dispărut fă

MAI CITEŞTE ŞI:

Radovan Karadzici a fost arestat pe baza unor informaţii furnizate de Ratko Mladici - presă
Karadzici, "vândut" de Mladici?
Ratko Mladici îşi negociază soarta
Un cotidian sârb susţine că Ratko Mladici a fost localizat
Presa sârbă: Mladic se ascunde la Belgrad


Uşor de recunoscut, Mladic este înfăţişat în diferite momente ale vieţii sale: alaturi de familie, în ceea ce pare a fi o staţiune montana şi  în diverse locuri din Bosnia şi Serbia.


Ratko Mladić (n. 12 martie 1942), a fost comandantul şef al armatei Republicii Srpska în timpul războiului din Bosnia între 1992 - 1995. La ora actuală, el este acuzat de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de genocid, complicitate la genocid, crime contra umanităţii şi încălcarea legilor războiului.



Producătorul emisiunii, Bakir Hadzjomerovic, nu a vrut să ofere detalii în ceea ce priveşte provenienţa imaginilor însă a precizat că acestea fac parte din viaţa lui Mladic din ultimii zece ani, cele mai recente secvenţe fiind probabil din iarna trecută.

Cea mai veche înregistrare este din 1994 de când Mladic se afla la înmormântarea fiicei sale care s-a sinucis în timpul războiului bosniac . Restul imaginilor datează însă după anul 1995 moment în care războiul se terminase iar tribunalul Naţiunilor Unite a hotărât arestarea lui Mladic pentru crime de război şi genocid.

La Belgrad, directorul Biroului pentru cooperare cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Dusan Ignjatovic, a declarat la televiziunea B92 că este în curs verificarea imaginilor, dar că este vorba cel mai probabil de înregistrări vechi.




Peste 8.000 de prizonieri musulmani sunt executaţi
sub comanda lui Mladic între 13 şi 19 iulie 1995

  • În iunie 1991 Mladic a fost numit la Knin comandantul celui ce al 9-lea corp de armată în conflictul dintre JNA şi forţele croate.
  • În 4 octombrie 1991 este avansat general de brigadă. În 24 aprilie 1992 este promovat general de divizie
  • În 25 aprilie este numit şef de stat major adjunct al cartierului general al celui de-al 2-lea district militar al JNA de la Sarajevo. Îşi preia funcţia la 9 mai.
  • În 12 mai Adunarea Parlamentară a sârbilor bosnieni votează înfiinţarea Armatei Republicii Srpska (VRS), iar Mladic devine comandantul ei până la 22 decembrie 1996.
  • În data de 24 iunie 1994, la ordinul lui Slobodan Miloševcć, Armata  (VJ), de care aparţinea de fapt, îl avansează la gradul de general de corp de armată.


După recunoaşterea în 6 aprilie 1992 de către comunitatea internaţională a independenţei Bosniei şi Herţegovinei la Sarajevo izbucnesc lupte. În mai, oraşul este supus asediului şi bombardat de către VRS, sub comanda lui Mladic. Asediul ar fi provocat peste 12 000 de victime.

Deşi prin rezoluţia 819 a Consiliului de Securitate al ONU din 16 aprilie 1993 enclavele Zepa şi Srebreniţa din estul Republicii Srpska fuseseră declarate „zone de securitate”, care nu pot fi ţinte militare, VRS le atacă între 2 şi 11 iulie 1995. Peste 8.000 de prizonieri musulmani sunt executaţi între 13 şi 19 iulie, ceea ce va fi cunoscut sub numele de masacrul de la Srebrenica.

Procesul lui Mladici se va termina la începutul anului 2012


Preşedintele Tribunalului penal internaţional pentru ex-Iugoslavia (TPIY), Patrick Robinson, declara la 5 iunie că procesul fostului şef al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, va începe la sfârşitul lunii august şi va dura probabil doi ani, informează AP.

În faţa Consiliului de Securitate al ONU, Patrick Robinson a estimat că procesul se va termina la începutul anului 2012. El a reamintit că acesta va fi ultimul proces al TPIY, dacă fostul şef militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladic şi fostul şef al "Republicii sârbe Krajina" în Croaţia, Goran Hadzic, de asemenea dat în urmărire internaţională, nu vor fi arestaţi.

Preşedinţii şi procurorii tribunalelor pentru ex-Iugoslavia şi pentru Rwanda, instituite de ONU, şi-au prezentat joi în faţa Consiliului de securitate proiectele de finalizare a lucrărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite