VIDEO Un mort şi 60 de răniţi în confruntările din Honduras

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia din Honduras a folosit gazele lacrimogene luni împotriva demonstranţilor din capitala Tegucigalpa care aruncau cu pietre pentru a protesta faţă de îndepărtarea de la putere de către armată a preşedintelui de stânga Zelaya, a relatat un martor ocular.

Mai citiţi şi:

Criză în Honduras: ONU se reuneşte de urgenţă, Zelaya e în Nicaragua
Reacţii internaţionale la criza din Honduras
Ambasadorul Cubei la Tegucigalpa, arestat şi bătut de militari hondurieni

O persoană a murit, iar alte 60 au fost rănite într-o confruntare dintre trupele honduriene şi protestatarii care îl susţin pre preşedintele Manuel Zelaya, potrivit agenţiei de presă chineze Xinhua, care citează postul de televiziune local Canal 51.

Contestatarii au lansat pietre şi sticle în direcţia forţelor antiteroriste care avansau, prevăzuţi cu măşti pentru gaze şi cu scuturi. Forţele de ordine au tras focuri de armă în aer pentru a-i intimida pe manifestanţi.

Mare parte din Tegucigalpa, capitala Hondurasului, era calmă luni, iar magazinele erau deschise. Numeroşi lideri ai comunităţii internaţionale cer restabilirea ordinii constituţionale şi reintegrarea în funcţie a lui Manuel Zelaya, arestat duminică dimineaţă de către soldaţi.

După lovitura militară din weekend, armata a închis staţiile de radio şi televiziune, inclusiv CNN în spaniolă şi postul de televiziune Telesur din Venezuela, sponsorizat de guvernele de stânga din America de Sud. A fost închis, de asemenea, şi un canal proguvernamental. Cele câteva staţii locale de radio şi televiziune care mai funcţionează difuzează muzică, telenovele sau reţete culinare şi nu spun nimic despre protestele şi mitingurile de la palatul prezidenţial prin care oamenii cer întoarcerea preşedintelui.

Pe de altă parte, două ziare, El Heraldo şi El Tribuno, precum şi unele canale de televiziune controlate de opoziţie sunt acuzate de susţinătorii lui Zelaya că au luat parte de lovitura de stat.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere condamnă îngrădirea libertăţii presei din Honduras. "Suspendarea sau închiderea unor posturi publicaţii şi posturi de televiziune sau internaţionale indică faptul că liderii loviturii militare vor să ascundă ceea ce se întâmplă", potrivit unui anunţ al organizaţiei.

"Organizaţia Statelor Americane şi comunitatea internaţională trebuie să insiste ca cenzura să fie ridicată", se mai menţionează în anunţul citat de Reuters.

Obama consideră ilegală îndepărtarea de la putere a preşedintelui

image

Guvernul Statelor Unite crede că lovitura militară din weekend din statul latino-american Honduras a fost o acţiune ilegală şi consideră că preşedintele îndepărtat de la putere, Manuel Zelaya, este în continuare conducătorul ţării, a declarat luni preşedintele american Barack Obama, citat de Reuters.

Preşedintele american a avertizat că s-ar crea "un precedent teribil", dacă preşedintele Manuel Zelaya nu va fi repus în funcţie. Obama a precizat, după o întâlnire în Biroul Oval cu preşedintele columbian Alvaro Uribe, că Washingtonul va colabora cu Organizaţia Statelor Americane şi cu alte instituţii pentru a-l readuce la putere pe Zelaya.



De altfel, preşedintele destituit al Hondurasului ar urma să ia cuvântul marţi în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, potrivit unui anunţ făcut luni de purtătorul de cuvânt al preşedintelui forului internaţional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite