VIDEO Acord istoric în Honduras

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul pucist al Hondurasului, Roberto Micheletti este pregătit să semneze un acord de împărţire a puterii cu preşedintele înlăturat Manuel Zelaya, care va netezi drumul alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Micheletti a lăsat să se înţeleagă că repunerea lui Zelaya în funcţia de preşedinte este posibilă, dar doar după un vot favorabil în Congres. Acordul va institui un guvern de uniune naţională şi o comisie de verificare a respectării angajamentelor luate.

Miza este recunoaşterea rezultatului alegerilor din noiembrie de către comunitatea internaţională şi ridicarea sancţiunilor impuse ca urmare a puciului militar, precum suspendarea ajutoarelor de care această ţară săracă are mare nevoie, scrie „New York Times“.

Şi preşedintele destituit al Hondurasului, Manuel Zelaya, a calificat acordul stabilit cu guvernul de facto, care stipulează ca forul legislativ să decidă în legătură cu revenirla sa la putere, drept „un triumf al democraţiei din Honduras“, transmite Efe.

Totodată el a subliniat „rolul fundamental jucat de  misiunea SUA, condusă de subsecretarul de stat Thomas Shannon, de Organizaţia Statelor Americane (OSA), şi de Uniunea Europeană“ în obţinerea acestui rezultat. „Acordul va rezolva criza dacă va fi aplicat cu bună credinţă“, a apreciat la rândul său şeful OSA, Jose Miguel Insulza, citat de France Presse.

Presiuni americane de succes

Secretarul de stat american Hillary Clinton a salutat „acordul istoric“ încheiat în Honduras vizând încheierea crizei politice.

OSA intenţionează să trimită două misiuni în Honduras pentru a monitoriza aplicarea acordului şi pentru a veghea la buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale şi legislative programate la 29 noiembrie.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite