VIDEO Hiroshima îşi comemorează morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Hiroshima îşi comemorează morţii
VIDEO Hiroshima îşi comemorează morţii

Personalităţi din 60 de state au participat astăzi la Hiroshima la comemorarea a 64 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, prilej cu care primarul oraşului a cerut abolirea totală a armelor nucleare, relatează agenţiile de presă intrenaţionale.

Primul ministru japonez Taro Aso, reprezentanţi a 60 de ţări şi circa 50.000 de persoane, printre care figurează supravieţuitori ai bombei A lansate de Statele Unite ale Americii (SUA), s-au adunat la memorialul dedicat victimelor.

Citiţi şi:

Şase americani din zece consideră justificat bombardamentul de la Hiroshima

La ora 08.15, momentul precis în care prima bombă atomică folosită vreodată a explodat deasupra oraşului, participanţii la ceremonie s-au ridicat în picioare şi s-au rugat în tăcere în memoria zecilor de mii de victime - bărbaţi, femei, copii şi bătrâni - spulberate de suflul deflagraţiei sau arse din cauza căldurii radiaţiilor.

Primarul oraşului, Tadatoshi Akiba, a ţinut un discurs în apropierea Domului de la Genbaku, singura clădire din apropierea locului de maxim impact al exploziei bombei, care a rezistat în picioare şi din care a rămas doar structura exterioară.

Akiba l-a elogiat pe preşedintele american Batack Obama pentru eforturile depuse în dezarmarea nucleară. Primarul a reamintit cuvintele preşedintelui Obama, care a subliniat că fiind singura putere care a recurs la arma supremă, SUA au "responsabilitatea morală de a acţiona" pentru a se ajunge la o lume denuclearizată.

"Abolirea armelor nucleare este dorinţa nu numai a hibakusha (supravieţuitorii bombei atomice), dar şi a majorităţii popoarelor şi a naţiunilor planetei", a mai spus Tadatoshi Akiba, care a adăugat că speră ca până în 2020 să fie eliminate toate armele nucleare.

Japonia va continua neproliferarea nucleară

În cadrul ceremoniei de astăzi, premierul nipon Taro Aso şi-a exprimat speranţa că lumea va urma eforturile Japoniei de a limita proliferarea nucleară. "Japonia va continua să respecte cele trei principii nenucleare şi să militeze în comunitatea internaţională pentru abolirea armelor nucleare şi o pace durabilă", a precizat premierul Aso.

Cele trei principii sunt că Japonia nu va produce, nu va deţine şi nu va adăposti arme nucleare.

La ora 08.15 în ziua de 6 august 1945 Statele Unite au lansat prima bombă atomică împotriva oraşului japonez Hiroshima. La trei zile după, o a doua bombă a fost lansată asupra oraşului Nagasaki, soldată cu 80.000 de morţi. Ca urmare a bombei de la Hiroshima, în intervalul 6 august şi 31 decembrie 1945, s-au înregistrat în total 140.000 de morţi

În 15 august 1945 Japonia a acceptat să capituleze. SUA nu au prezentat niciodată scuze pentru victimele nevinovate ale atacurilor nucleare asupra celor două oraşe japoneze, notează AFP.

Potrivit unui sondaj recent, şase americani din zece estimează, după 64 de ani de la eveniment, că ţara lor a avut dreptate când a lansat bombe atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki






Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite