VIDEO Deţinuţii din Guantanamo Bay sunt eliberaţi şi trimişi în ţările europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Deţinuţii din Guantanamo Bay sunt eliberaţi şi trimişi în ţările europene
VIDEO Deţinuţii din Guantanamo Bay sunt eliberaţi şi trimişi în ţările europene

Şase state europene au căzut de acord să accepte deţinuţi din faimoasa închisoare din Guantanamo Bay, Cuba, potrivit unui raport publicat de Washington Post.

Pe listă se află Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, ţările care au acceptat prizonieri, după spusele unor oficiali din administraţia lui Barack Obama. Pe site se făcea o modificare în care Belgia ar fi fost pe listă în locul Italiei.

În afara acestor şase ţări, patru state europene au comunicat Casei Albe că vor reorganiza prizonierii existenţi deja în închisoare, iar alte cinci ţări din UE încă se gândesc la o decizie privind această problemă.



Penitenciarul din Guantanamo a fost stabilit în 2002, de către preşedintele G.W.Bush să "găzduiască" deţinuţii din actele de terorism. Inchisoarea americană din Cuba a fost înfiinţată după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

De atunci, peste 540 de prizonieri au fost transferaţi din Guantanamo către cel puţin alte 30 de state. Totuşi, peste 200 de deţinuţi au rămas acolo, însă preşedintele Obama vrea să închidă centrul până în ianuarie 2010.



Aproximativ 80 de prizonieri sunt pe cale de a fi eliberaţi, dar guvernul american a întâmpinat probleme în a găsi state care să-i primească, în timp ce un Congres opune rezistenţă şi nu le permite menţinerea deţinuţilor pe pământ american. Dintre aceştia, în jur de 50 de prizonieri sunt din Algeria, China, Libia, Palestina, Rusia, Siria, Tajikistan, Tunisia şi Uzbekistan care nu se pot întoarce acasă de teama unui tratament violent acolo.



Pe lângă ţările europene, Bermude şi Palau din Pacific au acceptat să ia deţinuţi, dar şi Australia sau Georgia. Deja 11 foşti deţinuţi au fost trimişi în Insulele Bermude, patru dintre ei fiind chinezi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite