VIDEO Gripa porcină: A fost sau n-a fost?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri s-a confirmat primul caz de infecţie cu virusul A(N1H1) la o tânără venită la 23 mai din SUA. Virusul gripei porcine a ajuns în România.  Liliana Crişan, primul român infectat, a refuzat internarea pentru că nu avea cu cine să-şi lase copiii acasă.

Mai citeşte şi:
Cinteză: Gripa porcină este tratabilă
Boc: Ştiam încă de ieri de existenţa acestui caz de gripă A (H1N1)
adevarul.es - Gripa A(H1N1) a ajuns la postul tv Telecinco
adevarul.it - Retrospectiva gripei porcine în Italia
Citeşte în Click Sănătatea un amplu articol despre metodele de apărare contra gripei porcine


UPDATE 22.30
Tatăl şi unul dintre copiii femeii cu gripă porcină sunt supectaţi şi ei de infecţie

Tânăra în vârstă de 30 de ani s-a întors sâmbătă, 23 mai, din New York, cu o cursă Air France, cu escală la Paris, împreună cu cei doi fii ai săi. La intrarea în ţară nu avea simptome de infectare cu gripă porcină.

Marţi seară, starea femeii s-a înrăutăţit, i-a crescut febra, ca urmare s-a prezentat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.

Potrivit declaraţiilor prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş“, femeia a fost internată şi li s-au recoltat probe pentru analize ei şi copiilor săi. Ieri, la prânz, medicii Institutului „Matei Balş“ au hotărât să externeze pacienta întrucât starea ei de sănătate era bună şi nu prezenta pericol de contaminare.

Streinu-Cercel a adăugat că tânăra va rămâne sub supraveghere medicală la domiciliu, timp de şapte zile.

Internare şi externare

image

Liliana Crişan, primul român infectat cu gripă porcină



Potrivit unor surse din spital, însă, marţi seară, femeia a început să se simtă rău şi a mers iniţial la o clinică privată. Aici i s-a făcut un prim set de analize. Pentru că avea simptome de gripă, medicii de acolo i-au recomandat să meargă la Institutul „Matei Balş“. La institut i s-a recoltat din nou sânge, care a fost trimis la analize la „Cantacuzino“. Pentru că femeia a refuzat să se interneze, a fost lăsată să plece acasă, sub semnătură.

Rezultatele analizelor care confirmau infectarea cu virusul gripei porcine ar fi venit în jurul orei 22.00. Femeia a fost chemată la spital abia miercuri dimineaţă, adică la 12 ore de la confirmarea infectării.

Gheza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii, a declarat că pacienta a fost internată în spital abia miercuri dimineaţă. „Pacienta s-a prezentat marţi seara la «Matei Balş». I s-au prelevat probe de sânge şi a fost lăsată acasă pe motiv că are doi minori şi nu are cine să-i supravegheze“, a spus el. Potrivit acestuia, pacienta a fost rechemată la spital miercuri dimineaţă.

Măsuri de prevenire recomandate de Ministerul Sănătăţii

Spălarea sistematică a mâinilor cu multă apă şi săpun.

Folosirea batistelor din hârtie şi aruncarea lor după prima utilizare.

Evitarea aglomeraţiei.

Prezentarea la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital de boli infecţioase la primele semne ale gripei.

Evoluţia virusului

La nivel mondial, numărul cazurilor confirmate de gripă A(H1N1) a crescut semnificativ de la 1.652 la data de 6 mai la 13.434 în 27 mai 2009. Numărul deceselor înregistrate până acum este de 96. Până în prezent, în Europa, nu s-a înregistrat niciun deces din această cauză.

Ţările în care se constată creşteri semnificative ale numărului de cazuri sunt: SUA- 6.764 de cazuri, Mexic-4.541 cazuri, Canada -921, Japonia-350, UK-184 de cazuri. În Europa, cele mai afectate ţări sunt Marea Britanie, cu 184 de cazuri, Spania, cu 138 de cazuri, Italia, cu 23 de cazuri, Germania, cu 20 de cazuri, şi Franţa, cu 16 persoane infectate.

Noul virus uman gripal A(H1N1) prezintă o particularitate, se transmite la temperatură ridicată. În aproape 60-70% din cazurile înregistrate până acum la nivel mondial pacienţii au făcut boala în formă uşoară. În prezent, în lume, există în circulaţie peste 300 de virusuri. Din acest motiv, mulţi oameni nu consideră necesar să se prezinte la medic atunci când sunt răciţi.

În Marea Britanie au fost confirmate 50 de cazuri de infectare cu gripă porcină la o şcoală. Oficialii din Sănătate au confirmat că se confruntă cu noi cazuri de gripă porcină la o şcoală primară din localitatea Handsworth: 41 de elevi şi trei profesori au fost contaminaţi.





 

REALITATEA.NET - Autorităţile au identificat gripă porcină la o femeie din Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite