VIDEO A murit Gheorghe Apostol, autorul "Scrisorii celor şase", care critica regimul lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contracandidatul lui Nicolae Ceauşescu la funcţia de lider al Partidului Comunist Român, Gheorghe Apostol, s-a stins din viaţă la vârsta de 97 de ani. Apostol a fost unul dintre criticii regimului lui Ceauşescu şi a semnat "scrisoarea celor şase", care a fost dată publicităţii de Europa Liberă şi BBC în martie '89.

Potrivit Realitatea TV, Gheorghe Apostol a murit ieri după-amiaza, iar trupul neînsufleţit va fi depus, luni, 23 august, la Capela Cimitirului Belu Militar şi  va fi înmormântat, cel mai probabil, la Cimitirul Mănăstirii Cernica.

În anul 1934, Gheorghe Apostol a devenit membru al Partidului Comunist din România. După ce este destitutit din funcţia de director general al Direcției Generale a Rezervelor de Stat, la 13 martie 1975 pentru „abatere de la morală”, Apostol este trimis ca ambasador în diverse state din America Latină. 

În două rânduri a fost prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, prim-secretar al CC al PCR, preşedinte al Consiliului Central al Sindicatelor.

La sfârşitul anilor '80, Gheorghe Apostol devine unul dintre criticii regimului comunist impus de Ceauşescu, prin semnarea „scrisorii celor șase”, în martie 1989.  Documentul ce incrimina regimul ceauşist a fost difuzat la postul de radio Europa Liberă şi publicat de BBC în ziua de 11 martie 1989 cu scopul de a atrage atenţia celorlalte ţări democrate asupra a ceea ce se întâmpla în România.

Alţi cinci foști membri marcanți ai Partidului Comunist Român care au semnat "scrisoarea" sunt: Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu și Silviu Brucan. Semnatarii scrisorii au fost îndată arestați, interogați și puși în stare de arest la domiciliu.

Într-un interviu acordat Agenţiei Rompres în mai 2003, Apostol povestea cum a fost înlăturat de la partid de Ceauşescu şi dat pe mâna Securităţii:

"A aflat Ceauşescu şi a convocat un grup de tovarăşi din secretariatul de partid să mă ancheteze şi să mă determine să reneg cele ce am scris în scrisoare. Am fost bumbăcit la partid vreo lună de zile. A fost chemată şi soţia şi fiica, să mă convingă să renunţ la conţinutul scrisorii. Am fost exclus din partid şi dat pe mâna Securităţii. Am fost anchetat din mai 1989 până în decembrie 1989. Eram cu domiciliul forţat, nu aveam voie să vorbesc cu nimeni, nu avea voie să vină nimeni la mine, telefonul era blocat. Mă luau dimineaţa la ora 8 - 9 şi stăteam la închisoarea de la Rahova, până pe la 11 - 12 noaptea", povestea Apostol pentru Rompres, citat de Ziarul de Mureş. 

Despre momentul în care a devenit un disident anticomunist, Gheorghe Apostol îşi amintea în 2006, tot într-un interviu pentru Agenţia Rompres:

"Eu eram ambasador în Brazilia şi, văzând că în jurul ţării noastre s-au schimbat lucrurile, că România devenise o insulă, am decis că cineva trebuia să acţioneze pentru a se produce şi la noi în ţară o schimbare. Am vorbit cu nevastă- mea şi am hotărât să vin în ţară şi să încep o acţiune împotriva lui Ceauşescu, în 1988."

"Am vorbit cu Buhoiu care era la New York şi i-am spus şi lui care este dorinţa mea. Buhoiu mi-a spus să nu mă duc că mă lichidează. Şi cu toate astea am plecat. În drum spre România m-am oprit la Londra unde am vrut să am un contact cu Secţia română de la BBC. Am înregistrat un interviu de patru ore şi am spus că se poate publica de BBC numai în cazul în care mor eu sau moare Ceauşescu"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite