VIDEO Gheorghe Dinică a murit la Spitalul Floreasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Gheorghe Dinică a murit la Spitalul Floreasca
VIDEO Gheorghe Dinică a murit la Spitalul Floreasca

Actorul Gheorghe Dinică s-a stins din viaţă la vârsta de 75 de ani, în urma unei infecţii severe care i-a afectat mai multe organe vitale. Actorul a fost operat în cursul serii de luni. Dinică suferea de o bronhopneumonie cu punct de plecare plămânul stâng, sepsis sever şi determinări multiorganice. Vezi aici GALERIEFOTO.

Îngerul Dinică de Laurenţiu Ciocăzanu


Citiţi şi:

Timişoara: Moartea lui Gheorghe Dinică e un semn pentru teatrul românesc

UPDATE 19. 22 Gheorghe Dinică va fi înmormântat vineri pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu

Maestrul Gheorghe Dinică va fi înmormântat vineri, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, au declarat, potrivit unor apropiaţi ai artistului, citaţi de NewsIn.

Înainte de funeralii, trupul marelui actor va fi depus în foaierul Teatrului Naţional, pentru ca cei care l-au îndrăgit şi publicul pe care l-a iubit atât marele Dinică să îi poată aduce un ultim omagiu, potrivit reprezentanţilor teatrului.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că una dintre aleile Cimitirului Bellu va purta numele actorului Gheorghe Dinică alăuri de nume ca Toma Caragiu, Iulia Haşdeu sau Mihai Eminescu.

Reacţiile la trecere în nefiinţă a unui mare actor

UPDATE 18.30

MIRCEA ALBULESCU: „De astăzi, chipul actorului român va rămâne prefigurat o foarte bună bucată de vreme. De astăzi, spectatorul român va căuta pe scena chipul lui Gheorghe Dinică. De astăzi, îşi va căuta odihna. Dumnezeu să-l odihnească!“

MARIANA MIHUŢ: „Este o pierdere ireparabilă. A fost unul dintre marii actori ai acestei ţări. Am avut bucuria să-l cunosc pentru că am făcut nenumărate turnee împreună. Era un om de o inteligenţă sclipitoare, de o generozitate aparte şi un partener de scenă şi de film extraordianr. Îl regret aşa cum aş regreta şi aş plânge un frate“.

FLORIN ZAMFIRESCU: „Trăim un moment teribil. Eu sunt răvăşit. Dinică a plecat la spital pe picioare, de la filmările la Aniela. Datorită marii sale pasiuni pentru meserie, a dus boala pe picioare. Îl vedeam, uneori, mai palid şi-l întrebam ce face, cum se simte. El îmi răspundea: “Muncesc, nu vreau să stau acasă! Plecarea lui din această lume este o mare pierdere, mai ales, pentru noi. El era foarte dezamăgit de ceea ce trăim. Era un actor uriaş, un mare artist. Şi niciodată nu a avut duşmani. Toată lumea l-a iubit!“

FLORINA CERCEL: „Am atâta durere că nu-mi găsesc cuvintele. Nu mai ştiu să vorbesc. El nu mai e doar fizic. El există mereu în panteonul marilor actori“.

ILEANA STANA IONESCU: „Dispariţia lui e o lovitură năprasnică, care vine după alte lovituri năprasnice. Ne despărţim de un minunat actor, coleg şi prieten. Mă rog, ca dacă există o altă lume, să fie odihnit acolo şi să aibă parte de tot ce nu a apucat să guste din această viaţă“.

MARCEL IUREŞ: „Nu ştiu ce să zic. E aşa un om extrem de mare. Nu ştiu dacă e un câştig sau o pierdere. Am câştigat la fundaţia teatrului românesc, fundaţie care stă pe nume de această dimensiune. Mi-e foarte greu să zic vorbe. Am mâncat de câteva ori împreună, am jucat mult împreună. A fost norocul meu. Am învăţat mult de la el. Când dispare un om ca o lumânare stinsă, mai mult te rogi, îţi aminteşti frumos de el. E un înger, a fost înger toată viaţa“.

UPDATE 15.00

DAN PIŢA:  Dinică nu poate fi egalat

"Aproape că nu îmi pot imagina viaţa fără Gigi Dinică, acest extraordinar pireten, om şi artist
", a spus regizorul Dan Piţa. "Moartea maestrului Dinică ne lasă tuturor un mare gol, pe care nimeni nu îl va putea umple", a adăugat el.

Dan Piţa încă vorbeşte la prezent despre maestru: "este un fenomen artistic, cultural şi uman pe care ţara îl pierde. Este un actor pe care nu îl va putea egala nimeni. În lunga lui carieră a făcut roluri memorabile de teatru sau film. Era un prieten desăvârşit, un om bun, iar pierderea lui lasă un gol în sufletele noastre, în viaţa noastră de zi cu zi".

UPDATE 14.20:

GHEORGHE DINICĂ a decedat în jurul orei 13.00 făcând un stop cardiac sub ventilaţie mecanică şi electrostimulare cardiacă şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare, a informat un comunicat al Spitalului Floreasca.

UPDATE 14.01:

Prietenii actorului au aflat în urmă cu scurt timp de la televiziuni că artistul Gheorghe Dinică s-a stins din viaţă. Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Dinică, a ajuns la spitalul Floreasca, pentru a afla mai multe amănunte. Doctorii au anunţat că vor face în scrut timp o declaraţie de presă


UPDATE 13.40:
Reacţiile după moartea actorului

FLORIN PIERSIC:
Nu vreau să cred una ca asta! Nu se poate să deschid telefonul şi să aud una ca asta. Plâng pentru el, dar îl aplaud în picioare pentru ce a făcut în teatrul şi spectacolul românesc“.

NELU PLOIEŞTEANU
Sunt distrus, nici nu mai ştiu să vorbesc! Sunt bucuros că am avut onoarea să colaborez cu dumnealui: În rest ce să mai spun că sunt distrus de moartea lui!“.

image

THEODOR PALEOLOGU E o enormă pierdere. Este un artist extraordinar, îndrăgit de toţi. Pierderea lui îmi provoacă o mare tristeţe cu atât mai mult, cu cât fusesem la aniversarea lui din ianuarie şi părea atât de plin de viaţă

GEORGE IVAŞCU
"Iată, suntem din nou într-un moment de mare nefericire prin dispariţia unui artist inconfundabil şi unic, ca George Dinică. Acum, când a mai dispărut un zâmbet din România mă încearcă un singur gând: Oamenii care se află la putere să aibă grijă de artişti, cât timp sunt în viaţă. Ei reprezintă valori unice şi efemere"


TAMARA BUCIUCEANU:
„Cuvintele sunt de prisos. Tot ceea ce contează este că a plecat. A fost un mare artist, de neuitat“.

DOREL VIŞAN:
„A dispărut un mare spirit şi un foarte bun prieten. Regret nespus dispariţia maestrului“

SERGIU NICOLAESCU:
„Îl cunosc pe Gheorghe Dinică de 40 de ani şi mare parte din carieră am petrecut-o împreună. Mi-a fost mai mult decât un prieten şi am făcut lucruri bune, filme grele împreună. Acum, el trebuia să joace în filmul Poker şi din păcate s-a îmbolnăvit. Mi-a fost teamă că în aceste două săptămâni se va duce unde sunt marii actori, Amza, Toma, Pittiş, Iordache. Dar asta e, ne ducem cu toţii“.

CRISTINA MODREANUdirector Festivalul Naţional de Teatru: „Din fericire, filmele lui rămân. Din fericire, Gheorghe Dinică a apărut în multe filme şi noua generaţie poate să aibă acces la ele. Începând cu „Străinul“, film de referinţă, Dinică avea aceeaşi autenticitate, fie că era cerşetor, comisar sau general, maestrul se hrănea din observaţiile pe care le făcea, se inspira din ceea ce vedea în jur. Împrumuta de la oameni gesturi care-i dădeau o autenticitate dezarmantă. Te cucerea prin asta“ .

ION ILIESCU:
L-am văzut în spectacolul de la Naţional cu „Tache, Ianche şi Cadîr“, a fost extraordinar. Se duce încă una dintre marile figuri ale teatrului românesc. Au fost multe roluri, seriale, a colaborat cu Sergiu Nicolaescu, dar ca actor de teatru, mi-a rămas această ultimă imagine din spectacolul de la Naţional. Aici şi-a arătat talentrul său deosebit".

MARIN MORARU
: "Odată cu Gherghe Dinică a murit o parte din mine".

FLORIN CĂLINESCU: "
Cred că se intră în alte filmări acum. Cred că joacă cu Patrichi, cu Leopoldina, cu Iordache. Vă daţi seama ce casting. N-am cum să înţeleg ce se întâmplă. Eu vorbesc zilnic cu Pintea, cu Pittiş, pentru că rămân aceste nume. Pentru mine nu e vorba de dispariţia lui Dinică. Bucuraţi-vă cât încă îi aveţi pe actorii mari. Cumpăraţi filme. Poate acum preţuiţi şi ceva mai mult pe aceşti monştri sacri ai culturii. Duceţi-vă la teatru, la cinematograf. Bucuraţi-vă că a apărut DVD-ul, că-l puteţi vedea oricând pe Gheorghe Dinică." 

image
image

Astăzi la ora 8.30 reprezentanţii spitalului anunţau starea gravă în care se afla actorul.
 "Cu toate eforturile depuse, starea pacientului se menţine extrem de critică", a anunţat Spitalul Floreasca într-un comunicat preluat de Antena 3. "Postoperator evoluţia s-a menţinut extrem de gravă, necesitând măsuri de terapie intensivă în vederea corectării parametrilor funcţiilor vitale", au mai spus doctorii.

Dinică a fost operat luni seară,
având diagonosticul de colecistită acută fără pietre, şoc septic, disfuncţie multiplă de organe cu insuficienţă respiratorie acută, insuficienţă cardiocirculatorie, fibrilaţie atrială paroxistică, insuficienţă renală cronică acutizată, disfuncţie digestivă şi disfuncţie hepatică.

Actorul Gheorghe Dinică a fost internat la 22 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la terapie intensivă, cu stare generală alterată.

  • Pacientul a necesitat suport hemodinamic - întreţinerea funcţiei cordului, a circulaţiei sângelui - şi a fost intubat, fiind pe respiraţie mecanică şi dializat.
  • Actorul suferă de o bronhopneumonie cu punct de plecare plămânul stâng, sepsis sever şi determinări multiorganice.

 

În 2007, Gheorghe Dinică a mai fost internat într-un spital din Târgovişte, din cauza unui puseu de tensiune.

Gheorghe Dinică Data naşterii: 1 ianuarie 1934 Locul naşterii: Bucureşti Studii: absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1961) Carieră: A jucat în peste 60 de filme, a interpretat roluri în 40 de piese de teatru şi a avut alte 30 de apariţii la televiziune în diverse scenete. Premii şi distincţii: Titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (2008), premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F. (2006),  diploma de interpretare acordată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, pentru „Orient Expres" (2004), Premiul Special UCIN, pentru rolul Prinţ - „Filantropica" (2002), actor de onoare al filmului românesc, actorul anului 2002 - Revista V.I.P., premiul de excelenţă - UNITER (1999), premiul UCIN; premiul Troia (Portugalia) pentru „Patul conjugal" (1992), premiul UCIN pentru „Casa din vis",  premiul ACIN pentru „Figuranţii", „Cuibul de viespi", „Secretul lui Herodot", premiul ACIN pentru „Ilustrate cu flori de câmp" (1975), premiul de interpretare la Karlovy Vary pentru rolul Diplomatul - „Prin cenuşa imperiului", premiul ACIN pentru „Explozia", „Felix şi Otilia", „Bariera", „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (1972), Marele premiu la Paris pentru „Troilus şi Cresida" de William Shakespeare, Ordinul „Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer

Absolvent în promoţia 1961 al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Gheroghe Dinică este considerat unul dintre cei mai valoroşi actori români, cu roluri în peste 60 de filme şi în piese montate pe majoritatea scenelor Capitalei. Pentru prestaţiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu nouă premii, printre care şi unul pentru întreaga carieră, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF).

În 1999, a fost recompensat şi cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC). Marele actor a cochetat şi cu muzica, înregistrând melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii săi prieteni Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.

image

Deşi suferea de maladia Alzheimer care se manifestă prin tulburări de memorie, tulburări de comportament şi pierderea incapacităţii intelectuale, maestrul nu s-a putut ţine departe de public şi scenă. Fanii români l-au putut vedea pe marele actor şi pe micul ecran în rolul unui general în rezervă, Grigorie Vulturesco, în serialul de epocă "Aniela".

Personaj negativ prin definiţie

Criticii de film au considerat întotdeauna că maestrului i se potriveau ca o mănuşă rolurile negative. Maestrul Gheorghe Dinică a putut fi văzut pe scena de la Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Naţional sau Odeon. Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a putut fi văzut în zeci de reprezentanţii drept turcul Cadir din piesa ”Take, Ianke şi Cadir” a lui Victor Ion Popa. Dinică şi-a încântat fanii şi în rolurile de băiat rău în filmele lui Sergiu Nicolaescu. 

image

"Am fost un copil liber, năzdrăvan, curios, mai degrabă crescut de stradă şi de prieteni decât de familie, dar sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani", scria actorul pe site-ul personal.

Artist complet, maestrul a cochetat cu succes şi cu muzica, lansând mai multe albume: Cântece de petrecere, 1 şi 2 (2003), Romanţe (2004) şi Parol că te iubesc (2006).

"M-am suit pe scenă şi parcă eram acolo de când lumea"


În total marele Gheorghe Dinică a interpretat  peste 80 de roluri în filme, a dat viaţa a peste mai mult de 40 de personaje pe scenele diverselor teatre din ţară.

"Primul meu rol a fost cu o trupă de amatori de la Poşta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa Titanic-vals de Tudor Muşatescu. Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit nişte aplauze din sală. Acelea au fost primele aplauze din viaţa mea. M-am suit pe scenă şi parcă eram acolo de când lumea", istorisea maestrul prima sa întâlnire cu publicul.

"Un tânăr căsătorit"

Maestrul s-a lăsat convins tărziu să părăsească burlăcia. S-a căsătorit târziu, la 60 de ani, cu Gabriela-Georgeta. Pe site-ul său, maestru a scris despre iubirea sa în cuvinte simple şi sincere: "Pot spune că sunt un tânăr căsătorit, doar ca ani de căsnicie. Un rol foarte important îl are înţelegerea pe care o avem unul pentru celălalt în afară de simpatiile reciproce fără de care nu ne-am fi adunat... E o femeie care are o relaţie clară cu viaţa şi care a făcut ordine în dezordinea existenţei mele".

Replici celebre:

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/NOIEMBRIE/dinica/fete_frumoase.mp3 width=370 height=20 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/NOIEMBRIE/dinica/lasa_comedia.mp3 width=370 height=20 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/NOIEMBRIE/dinica/mireasa.mp3 width=370 height=20 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false





Momente celebre din cariera lui Dinică:





Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite