VIDEO Femeile, şefi de temut în Mafia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Femeile, şefi de temut  în Mafia
VIDEO Femeile, şefi de temut în Mafia

„Naşa“ lumii interlope chinezeşti a fost condamnată, acum două zile, la 18 ani de închisoare. Ea nu este singurul exemplu de putere mafiotă la feminin. De la bandele din cartierele mărginaşe napolitane şi până la reţelele de crimă organizată din Australia, femeile încep să se impună în universul mafioţilor.

Chinezoaica Xie Chaping, 46 de ani, a primit o pedeapsă de 18 ani de puşcărie după ce a fost găsită vinovată de administrarea unei reţele clandestine de cazinouri, de mituirea unor oficiali guvernamentali, dar şi pentru că a sechestrat 16 tineri, pe care îi păstra pentru a-i fi amanţi.

Citiţi şi:


Operaţiunea a făcut parte dintr-o amplă acţiune de distrugere a reţelelor de crimă organizată din China. În oraşul Chongqing, ce numără 30 de milioane de locuitori, sunt în continuare cercetaţi 1.500 de suspecţi, printre care se află cunoscuţi oameni de afaceri şi 14 oficiali guvernamentali.

Se cercetează şi legăturile dintre reprezentanţi ai Guvernului şi Poliţie, care au cooperat pentru a proteja sindicatele crimei. Până nu demult, Xie Chaping a fost protejată de cumnatul ei, adjunctul şefului Poliţiei din Chongqing, care în prezent este şi el cercetat pentru că a condus o vastă reţea de protecţie a gangsterilor locali. Dar Xie Chaping nu este nici pe departe un caz singular de „mafie la feminin“ în lumea crimei organizate internaţionale.

În ţări precum Italia sau cele latino-americane, din ce în ce mai multe femei îi înlocuiesc pe şefii de clanuri (în cele mai multe cazuri, pentru că aceştia se află la închisoare), ajungând să desfăşoare cu succes activităţi criminale ce, până nu demult, constituiau un apanaj strict masculin. Un exemplu grăitor în acest sens îl constituie arestarea, în mai 2009, la Napoli, a 63 de membri ai Camorrei, 10 dintre aceştia fiind femei.

„Cealaltă jumătate a Cupolei“

image

Sandra Avila Beltran a fost arestată la 28 septembrie 2007 



Teresa Principato, magistrat italian specializat în lupta anti-Mafia, susţine că, în ultimele decenii, stereotipul femeii-victime redusă la simplul rol de văduvă înlăcrimată sau amantă supusă a vreunui mafiot a dispărut, fiind înlocuit cu un nou tipar, cel al femeii supranumite „cealaltă jumătate a Cupolei“ (aluzie la „naşii“ Cosei Nostra).

Mai cultivată, poate chiar cu studii superioare, aceasta nu ezită să-şi asume activităţi criminale care merg de la gestionarea unor bunuri imobiliare aparţinând clanului din care provine şi până la spălarea de bani ori traficul cu droguri. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri din Italia este Giusy Vitale, o siciliancă astăzi în vârstă de 37 de ani, care a fost prima „femeie-boss“ a Cosei Nostra.

După ce a fost arestată, în 2005 s-a „pocăit“, acceptând să colaboreze cu poliţia. În vara acestui an, în cadrul operaţiunii „Artemisa“ a brigăzilor antimafia italieneşti, au fost arestaţi 34 de membri ai ramurii Ndragheta. Şase femei s-au aflat printre aceştia, fiind conduse de Concetta Romeo, specializată în operaţiuni de represalii faţă de clanurile rivale.

„Naşa“ din columbia

Dincolo de Ocean, fenomenul feminizării Mafiei este destul de des întâlnit în ţări precum Columbia sau Mexic. Spre exemplu, Griselda Blanco, astăzi în vârstă de 64 de ani, supranumită „Naşa“, este o amintire vie în memoria columbienilor după ce, timp de mai bine de 15 ani (între 1970 şi 1985) a coordonat cu o mână de fier traficul de cocaină către Miami. De trei ori căsătorită, de trei ori văduvă, ea şi-a impresionat mereu partenerii şi inamicii prin tupeu, dar şi printr-o eleganţă ieşită din comun.

„Văduva“ din Melbourne

image

Melbourne, 6 aprilie 2004: Judy Moran, la înmormântarea soţului  Foto: Getty Images


Ultima supravieţuitoare a unui clan mafiot din Australia, Judy Moran a fost arestată la sfârşitul verii trecute, fiind acuzată că a comandat asasinarea cumnatului său. Procesul va începe în 2010.

A fost poreclită „Văduva mafiotă“ de către presa australiană, pentru că toţi bărbaţii din reţeaua Moran au murit, decimaţi de un război între bande ce a făcut peste 30 de victime din 1998 încoace. Judy Moran a început  să-şi scrie autobiografia, „My Story“ („Povestea mea“), în care, printre altele, le mulţumeşte unor mari case de modă care i-au creat ţinutele extravagante pe care le-a arborat la funeraliile mafioţilor din propriul clan.

„Regina Pacificului“

În Mexic, Sandra Avila Beltran, 48 de ani, s-a impus în faţa traficanţilor de droguri, îndeplinind rolul de curea de transmisie între două carteluri latino-americane: Sinaloa (Mexic, coasta Pacificului) şi Norte del Valle (Columbia, regiunea Cali). I se mai spune „Regina Pacificului“ şi, după ce a fost arestată de către poliţia federală mexicană în 2007, i s-a confiscat o parte din avere: 225 de proprietăţi imobiliare, şase maşini de lux, 14 conturi în bancă. Preşedintele mexican, Felipe Calderon, a spus că este „unul dintre cei mai periculoşi infractori din ţară“.



O altă Regină

La sfârşitul lui 2008, în statul mexican Queretaro a fost arestată Edith Lopez, alias Regina Sudului, care, în ultimii zece ani, a controlat o reţea de traficanţi de cocaină. „Afacerea“ fusese preluată de la amantul ei, între timp ajuns la închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite