VIDEO FOTO Cum a devenit faimos „Şasă cai frumoşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personajul care a rostit o replică devenită celebră în mediul virtual este un ţigan-gabor din Alba Iulia. „Adevărul“ a aflat povestea lui Gabor Gabor, personajul devenit celebru mai ales pe internet, după ce a rostit acum un an cunoscuta replică „şasă cai frumoşi“.

Citiţi şi: 


„Şasă cai” există în carne şi oase. Îl cheamă Gabor Gabor (45 de ani), poartă în fiecare zi pălăria neagră cu boruri largi şi nu are niciun cal. „Avea doar tata şi bunicu’“, spune el. Vorbeşte trei limbi: română, maghiară şi romales, iar zâmbetul ştirbit de un dinte galben, în colţul gurii, aduce a personaj din filmele lui Kusturica.

Locuieşte în Alba Iulia, aproape în centrul oraşului, într-un cartier mixt, unde convieţuiesc românii şi ţiganii-gabori. Scump la vedere, personajul e şi mai scump la vorbă. Celebritatea l-a ajuns din urmă şi cum „tradicţia“ nu-l lasă să facă nimic fără bani, bărbatul cere mii de euro ca să fie filmat ori pozat.

A făcut-o odată pe gratis, a ajuns vedetă, şi acum lucrează scump. Cu vocea groasă, de sub mustaţa tuciurie, Gabor Gabor îşi prezintă familia numeroasă, cele cinci fete trase-n chip pe perete, băiatul cel mic, care i-a rămas de nădejde, şi adună, în gând, cei 14 nepoţi împrăştiaţi în toată ţara.

Tinichigiu de meserie, bărbatul tocmai ce s-a întors de la Oiejd, unde s-a târguit cu un „patron“ să-i pună burlane la casă. Coboară sprinten din Dacia Papuc albă şi-şi sărută cu foc nevasta. În jurul lui se adună câteva pirande cu fuste colorate, aşa cum îi stă bine unui cap de familie. 

Povestea a început la balul bobocilor

Acum un an, câţiva tineri de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia au filmat pentru Balul bobocilor mai multe persoane din oraş, care trebuiau să formuleze întrebări concurenţilor. Aşa au dat peste Gabor Gabor, în piaţa alimentară din oraş.

Personaj jovial, tinerii l-au pus să întrebe „Câţi cai pot fi înhămaţi la o căruţă?“. Cele 4 minute şi 35 de secunde ce urmează au ajuns celebre pentru momentele comice create de răspunsul dat de Gabor Gabor : „Doi cai, maxim şasă cai frumoşi“, fără ca tinerii să reuşească să-l facă să formuleze şi întrebarea.

La scurt timp, filmul a fost postat pe YouTube şi avea să devină cel mai celebru viral din ultimul timp. Tricouri „şasă cai“, marcă înregistrată la OSIM, zeci de mixuri realizate după clip, unele filmate chiar cu personajul în sine, reclame ori legende urbane, toate au luat proporţia unui fenomen naţional.

Nu e de mirare că Gabor Gabor încearcă să se vândă scump, mai ales, spune el, după neplăcerile aduse de celebritate. „Am fost înjurat şi batjocorit. Mă sunau la miezul nopţii să le zic poanta cu şasă cai. Am fost nevoit să-mi schimb numărul de telefon, pe care-l aveam de zece ani“, povesteşte la un an de la întâmplare Gabor Gabor.

Printre glume mai piperate, Gabor  se uită, mucalit, din colţul mesei, la telefon. „M-a sunat Becali şi Smărăndescu, de Revelion. Mi-a spus «Măi, derbedeule, zi-i cum îi aia cu şasă cai», şi a mai zis că se bucură că un gabor a ajuns aşa cunoscut“.

Elevii Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia au ajuns să-şi adreseze „Şasă cai“, în loc de „Bună ziua“. „Este vedetă la noi în liceu. Am văzut şi un clip cu manele cu el“, spune Anamaria Suciu, elevă în clasa a XII-a.

Vornic la nuntă pentru 4.000 de euro

Ofertele pentru Gabor Gabor nu au întârziat să apară după ce viralul „Şasă cai“ a început să circule pe toate forumurile şi în blogosferă. Clipul a făcut chiar şi înconjurul lumii. Drept dovadă, un „ţigan boier“ din Germania l-a chemat ca vornic la nunta fiicei sale, în schimbul a 4.000 de euro.

„M-a chemat acolo, în Deutschland. Anume a venit de acasă după mine un ţigan boier. Eu eram vornic şi acest ţigan boier, foarte bogat, a adus la nuntă o caleaşcă cu şasă cai, iar eu trebuia să întâmpin invitaţii. Am fost mai mulţi de-aici, rude de-ale noastre“, îşi povesteşte peripeţiile domnu’ Gabor. Pentru alte 2.000 de euro, bărbatul a acceptat să filmeze un videoclip cu Denisa, o cântăreaţă de manele.

Despre filmarea în sine, Gabor spune că „a glumit, s-a prefăcut“. „Îmi plăcea să glumesc. Mi-a plăcut filmarea, dar toată lumea o râs de mine. De aceea nu îmi place să mă uit la ea“. Este, însă, contrazis chiar de tânărul care a realizat toată filmarea. „Nu a fost nimic regizat. Nu avea cum să se prefacă“, spune Claudiu Miclăuş.

Amploarea pe care a luat-o postarea filmării în mediul virtual l-a luat prin surprindere chiar şi pe tânăr, care este conştient de faptul că se putea îmbogăţi.

„Nu mă aşteptam să fie un viral. L-am pus pe internet din curiozitaze. Pe urmă am văzut că are un impact destul de mare. Aşa că am încercat să-mi însuşesc filmarea ca marcă înregistrată, dar expresia «Şasă cai» era deja luată. De la OSIM mi-au spus că au înregistrat-o ca marcă o firmă producătoare de alcool“, povesteşte tânărul.

image

Un clip viral este un clip video care reuşeşte să prindă popularitate prin răspândirea pe internet cu ajutorul diferitelor medii – Messenger, Facebook, bloguri, e-mail etc. Cele mai faimoase filmări care ajung să fie virale sunt cele spontane.

image


Cristian Manafu
specialist new-media

Brandul născut pe YouTube

„Şase cai“ a devenit unul dintre cele mai vizualizate clipuri pe internet. Numai prima postare pe YouTube are peste două milioane de vizualizări şi este urmată de alte câteva zeci, ce însumează, împreună, alte câteva milioane de accesări. Clipul a fost subtitrat în engleză, remixat pe diferite melodii, iar expresii din filmare au fost folosite în reclame TV.

Cristian Manafu, specialist new-media, este de părere că „Şasă cai“ este o idee foarte bună ca brand. Acesta mai crede că secretul succesului unor astfel de clipuri este spontaneitatea şi autenticitatea, dar şi tendinţa din media de a sublinia elementele comice, ilare, din viaţa etniei rrome.

Cât priveşte potenţialul personajului „Şasă cai“, Gabor Gabor, de a deveni celebru, acesta poate oricând să primească un rol în orice telenovelă. „Fără susţinerea media nu va avea o celebritate de masă, însă, ci una limitată, pentru cei care folosesc internetul“, completează Manafu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite