FOTO / VIDEO Gheorghe Dinică va fi înmormântat vineri la Cimitirul Bellu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul, în vârstă de 75 de ani, a încetat din viaţă ieri, în jurul orei 13.00, în urma unui stop cardiac, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Scena românească este, de ieri, mult mai săracă. Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai îndrăgiţi şi mai valoroşi actori ai generaţiei de aur, a plecat dintre noi, după o lungă suferinţă. Vezi aici GALERIEFOTO.

UPDATE 09:00:  Trupul neînsufleţit al lui Gheorghe Dinică va fi depus, miercuri, la Biserica Icoanei din Capitală.

Timp de 20 de zile, veştile despre starea de sănătate a maestrului au ţinut cu sufletul la gură întreaga ţară. Buletinele medicale informative anunţau fie ameliorări uşoare, fie prognosticuri rezervate cu privire la evoluţia bolii.

Citiţi şi:


Luni seara, actorul a fost operat de urgenţă, de colecist. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală au declarat, după intervenţia chirurgicală, că evoluţia postoperatorie este extrem de gravă, necesitând măsuri de terapie intensivă. Marţi, la prânz, Gheorghe Dinică a încetat din viaţă. 

Scena îl plânge pe maestru

Alături de milioanele de „voci“ anonime, lumea teatrală deplânge moartea celui care va rămâne în memoria colectivă drept „maestrul Dinică“.

Îngerul Dinică de Laurenţiu Ciocăzanu


Claudiu Bleonţ a jucat alături de Gheorghe Dinică în filmul „Concurs“, în regia lui Dan Piţa, dar şi în numeroase spectacole de teatru. „Dincolo de meseria de actor, nea Gigi era o stare de vibraţie a sufletului românesc, pe care o va îmbogăţi de acolo de unde este acum. Prin felul lui de a fi, aşa cum chiar el a spus-o, a fost şi rămâne un bun românesc. Dumnezeu să-l odihnească!“, a declarat Claudiu Bleonţ. Cu vocea înecată în lacrimi, Mitică Popescu abia a putut să rostească: „Păcat!... S-a dus un om extraordinar! Am fost colegi de facultate... Am fost prieteni. Prieteni suntem toţi ăştia care suntem la rând. Mă scuzaţi că nu-mi găsesc cuvintele“, a încheiat cu voce stinsă celebrul actor.


Doamna Gabi l-a schimbat radical

Pentru Valentin Uritescu, actorul şi omul Dinică au fost diferiţi: „Atunci când urca el pe scenă, nu se mai vedea nimeni. A fost idealul meu de actor şi am avut şansa să joc prima dată cu el - şi cu Fane Iordache, Dumnezeu să-i odihnească - în filmul lui Dan Piţa, «Concurs». Ca om, era dificil, nu comunica decât cu Ilarion Ciobanu şi Marin Moraru, prietenii lui buni. Era plin de ironie şi cinism. Avea acest comportament pentru că multă vreme a avut grijă de mama sa şi a rămas holtei. Asta până a întâl­nit-o pe cea căreia noi îi spunem «doamna Gabi» şi care i-a devenit soţie. Ea l-a schimbat radical, a scos din el acea parte pe care nimeni n-o ştia. Aproape că sufăr fizic de când am aflat de dispariţia lui. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!“.

„A fost colegul, prietenul şi maestrul meu. Mi-e greu să cred că nu mai e, deşi aud peste tot“, a declarat Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara,. „Am crescut printre ei şi în umbra lor - pleacă unul câte unul, marii noştri actori - şi parcă am o spaimă. Vor veni zile de iarnă şi o să realizez că a murit.... Şi o să sufăr mai mult decât acum“, a declarat, cu voce stinsă, Mircea Diaconu.



A fost diagnosticat cu 14 afecţiuni

Gheorghe Dinică a fost internat joi, 22 octombrie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. După efectuarea analizelor, medicii au declarat că pacientul are o infecţie la plămânul stâng, care s-a extins şi la cel drept, fiind diagnosticat cu bronhopneumonie, care s-a complicat. În 27 octombrie, medicii au constatat, în urma rezultatelor bacteriologice, că Dinică are infecţie cu stafilococ auriu şi candida.

Acesta a fost diagnosticat şi cu şoc septic şi disfuncţie multiplă la organe, insuficienţă cardio-respiratorie, insuficienţă renală cronică acutizată, hemofiltrare continuă, insuficienţă respiratorie acută, disfuncţie digestivă, disfuncţie hepatică, deficit sinteză hepatică, disfuncţie hematologică în remisie. Anterior, maestrul fusese internat la Spitalul Elias.



Mari dispăruţi în 2009

Un alt actor care a dus anul acesta o luptă grea cu boala este Nicu Constantin. El a fost internat timp de patru luni la Spitalul Militar din Bucureşti şi a murit la 15 septembrie, în urma unui stop cardio-respirator. În luna august s-au stins cântăreaţa Tatiana Stepa (7 august), actorul Marius Ionescu (9 august), producătorul de televiziune Valeriu Lazarov (11 august) şi compozitorul Florin Bogardo (15 august). Şi lumea muzicii populare a pierdut un simbol, pe Ion Dolănescu, care a încetat din viaţă la 19 martie.



„Cel mai mare «rău» al cinematografiei“

Gheorghe Dinică s-a născut la 1 ianuarie 1934, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, în 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea. Debutul cinematografic şi l-a făcut în filmul „Străinul“, în 1963. Maestrul a jucat în peste 60 de filme.

Tinerele generaţiile l-au cunoscut în rolul lui Pavel Puiuţ (Pepe) din „Filantropica“, însă peliculele „După-amiaza unui torţionar“ şi „Orient Express“ sunt definitorii pentru cariera maestrului Dinică, supranumit de Horaţiu Mălăele „cel mai mare «rău» al cinematografiei româneşti“. 



Consacrat în roluri negative

Interpretarea liderului legionar, comisarul Paraipan, din filmele „Un comisar acuză“ (1974) şi „Revanşa“ (1978), regizate de Sergiu Nicolaescu, a intrat în istoria cinematografiei româneşti.

În pelicula „Cu mâinile curate“ (1972), Gheorghe Dinică a oferit, ca la fiecare rol al său, un reper al jocului şi al replicilor care rămân întipărite în memoria publicului. Din 2007, Gheorghe Dinică s-a alăturat postului Acasă TV pentru a juca rolul lui Aurică Fieraru, în serialele „Inimă de ţigan“ şi „Regina“. În ultima producţie, „Aniela“, difuzată de acelaşi post TV, a fost distribuit în rolul lui Grigorie Vulturesco, general în rezervă şi erou al României de la începutul secolului XX.  Gheorghe Dinică a influenţat invariabil şi scena teatrului românesc prin rolurile sale celebre.

A urcat prima dată pe scenă în 1961, într-o piesă regizată de Dina Cocea, „Inspectorul de poliţie“, iar ultima sa reprezentaţie a fost în piesa „Incontestabila ipocrizie“, în regia lui Mihai Ionescu. Pe plan muzical, actorul a colaborat cu Nelu Ploieşteanu şi cu Ştefan Iordache şi a lansat câteva albume cu muzică de petrecere.

Meritele artistice nu i-au fost recunoscute doar de public, ci şi de diverse instituţii care l-au premiat de-a lungul carierei. A primit, printre altele, titlul de Doctor Honoris Causa, oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (2008) şi premiul pentru întreaga activitate la Festivalul TIFF (2006).



Căsătoria, „ordine în dezordinea existenţei“

În 1996 s-a căsătorit cu Gabriela Georgeta Dinică. „Pot spune că sunt un tânăr căsătorit, doar ca ani de căsnicie. Un rol foarte important îl are înţelegerea pe care o avem unul pentru celălalt, în afară de simpatiile reciproce, fără de care nu ne-am fi adunat. E o femeie care are o relaţie clară cu viaţa şi care a făcut ordine în dezordinea existenţei mele“, spunea Gheorghe Dinică despre soţia sa.



Dinică, în „Filmele Adevărul“

Unele dintre cele mai importante filme din cariera maestrului Gheorghe Dinică au apărut şi în colecţia de DVD-uri „Adevărul“, în seria „Război şi dragoste“. Printre acestea se numără „Osânda“ şi „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte“, ambele regizate de Sergiu Nicolaescu, în care Dinică a jucat alături de un alt maestru regretat, Amza Pellea. În filmele cu Comisarul Moldovan, distribuite de „Adevărul“, Gheorghe Dinică a creat un rol de neuitat, cel al lui Paraipan.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite