VIDEO Uniunea Europeană ridică tonul către Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au o abordare mai prudentă faţă de evenimentele de la Teheran. UE a cerut statelor membre să-i convoace pe ambasadorii iranieni pentru a-şi exprima indignarea faţă de violenţele postelectorale. Dar în ciuda tuturor restricţiilor, poveştile horror continuă să sosească din Iran. Un tânăr de 19 ani a fost împuşcat în cap în timpul protestelor de luni, iar autorităţile au cerut familiei băiatului 3.000 de dolari p

Mai citeşte şi:

VIDEO Miliţia iraniană, vinovată de moartea Nedei, tânăra devenită simbolul revoltelor
VIDEO Iranienii au manifestat din nou în centrul Teheranului, inspiraţi de Neda
Iranul declară că justiţia le va da o lecţie celor arestaţi în timpul protestelor
VIDEO Teheranul îşi retrage ambasadorul de la Londra


Cehia, ţara care deţine preşedinţia UE, l-a convocat pe şeful misiunii iraniene pentru a respinge protestele Teheranului, potrivit căruia Uniunea Europeană şi statele membre se amestecă în afacerile interne ale Iranului. Şi Suedia, ţară care va prelua preşedinţia UE după 1 iulie, l-a convocat ieri pe ambasadorul iranian pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de violenţele care au izbucnit după anunţarea rezultatelor alegerilor.

Uniunea a făcut un apel la autorităţile iraniene să „rezolve criza printr-un dialog democratic şi mijloace pacifiste“ şi să evite „arestările arbitrare în masă“, condamnând totodată „toate restricţiile impuse presei şi jurnaliştilor“.

Agenţia iraniană FARS a anunţat ieri că un ziarist elen care lucra pentru publicaţia americană „Washington Times“ a fost arestat. Cel mai tranşant a fost preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care le-a solicitat  liderilor iranieni „să nu comită ireparabilul“.

„Nu vrem să creăm impresia că străinătatea intervine în alegerile interne din Iran, noi avem valori şi principii. Dar atunci când se văd rezultate incoerente în funcţionarea procesului democratic, o Europă tăcută nu s-ar mai ridica la înălţimea valorilor sale“, a subliniat şeful statului francez. Pe de altă parte, doi diplomaţi iranieni vor fi expulzaţi din Marea Britanie, după ce Teheranul a făcut acelaşi lucru la începutul săptămânii, cu doi diplomaţi britanici.

Obama nu sprijină greva generală

Preşedintele SUA, Barack Obama, a avut o abordare prudentă faţă de criza iraniană. Tonul său s-a înăsprit pe măsură ce au continuat violenţele în Teheran. Ieri, Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt la Casei Albe, a declarat că protestele din Iran au declanşat „începutul schimbării“.

image

Protestatarii au fost afectaţi de fum şi de gaze lacrimogene   Foto: AFP

El a atenţionat însă că preşedintele Obama nu va sprijini o grevă generală şi nu se va implica în vreun fel în acţiunile specifice din interiorul Iranului. Gibbs a adăugat că Obama a fost impresionat de curajul manifestanţilor şi al femeilor care apără libertatea lor de expresie. Liderul de la Casa Albă încearcă să evite aparenţa unei ingerinţe americane, precizează Reuters.

Internauţii vânaţi cu tehnologie occidentală

O organizaţie din industria IT şi-a exprimat îngrijorarea faţă de informaţiile potrivit cărora autorităţile iraniene dispun de tehnologii furnizate de companii occidentale care le permit să identifice opozanţii regimului pe internet. Staţia de monitorizare permite interceptarea convorbirilor, a mesajelor telefonice şi a traficului pe internet. Potrivit specialiştilor de la firma de consultanţă Arbor Networks, traficul pe internet e încetinit şi din cauza faptului că autorităţile iraniene verifică informaţiile.

Povestea tinerei Neda

image

Logodnicul iraniencei ucise sâmbătă în cursul manifestaţiilor de la Teheran a povestit împrejurările incidentului, care a făcut înconjurul lumii pe Internet, provocând vii emoţii. „Ea se afla la câteva străzi de locul unde aveau loc principalele manifestaţii, lângă cartierul Amir-Abad. Împreună cu profesorul său de muzică, aşteptau într-o maşină prinsă în ambuteiaje”, a relatat Caspian Makan, logodnicul Nedei Agha-Soltan, a cărei moarte a fost surprinsă de un cameraman amator.

„Se simţea obosită şi îi era cald. A ieşit din maşină pentru câteva minute. Martorii şi imaginile video demonstrează că presupuşii membri ai miliţiei Basij, în ţinută civilă, au luat-o deliberat în vizor”, a adăugat el pentru BBC Persian TV. Familia fetei a povestit că a reuşit cu greu să-i recupereze corpul neînsufleţit de la morga spitalului. Miliţiile islamiste au interzis o ceremonie religioasă de comemorare de teamă că aceasta va atrage atenţia opiniei publice, dată fiind notorietatea incidentului.

Jurnalul unui iranian din România
Holocaustul lui Ahmadinejad

De patru ani vorbeşte, ca un casetofon stricat, despre două subiecte: energia atomică şi holocaust. Despre primul spune că e „dreptul poporului iranian”, ignorând faptul ca până să aibă nevoie de energie atomică, mulţi iranieni au nevoie să pună o pâine pe masă.

Iar, ca să atingă acest obiectiv, sunt cazuri în care un profesor universitar munceşte la prânz ca taximetrist şi seara într-o agenţie imobiliară! Ahmadinejad însă nu vede asta, cum susţine că n-a văzut nici Holocaustul. Nu l-a văzut, dar de o săptămână, aplică metodele regimului nazist.

image

Peste 100 de iranieni au fost ucişi în ultimele 11 zile Foto: Reuters

Pe evrei i-a înlocuit cu iranieni, iar în loc de gazul „Zyklon B”, folosit în lagărele de la Auschwitz, oamenilor li se toarnă acid în cap din elicoptere. Evenimentele de după alegeri au dezvăluit faţa reală a unui regim care în ultimii 30 de ani a comis crime groaznice, dar mai mereu le-a ţinut departe de ochii lumii.

Acum însă, în ciuda tuturor restricţiilor, poveştile horror continuă să sosească din Iran. După Neda, ieri un nou caz, cel al lui Kaveh, m-a şocat. E vorba de un tânăr de 19 ani care a fost împuşcat în cap în timpul protestelor de luni, iar autorităţile au cerut familiei băiatului 3.000 de dolari pentru a-i elibera cadavrul. „E costul glonţului folosit de poliţie”, e explicaţia dată de Institutul de Medicina Legală.

Nu sunt analist politic, dar de un lucru sunt convins. Regimul lui Ahmadinejad va depăşi această perioadă tulbure, dar nu va avea viaţă lungă. În cele din urmă, oamenii vor renunţa să mai iasă pe străzi, dar nu vor uita şi nu vor ierta! Iar într-un viitor nu foarte îndepărtat, Ahmadinejad şi toţi oamenii săi vor plăti pentru crimele comise împotriva unei naţiuni. Şi nu doar cu 3.000 de dolari...




                                      
                                        Amir Kiarash

image


S-a născut la Teheran, în 1981. A venit în România, împreună cu familia, în 1992. Ca ziarist, a lucrat la „Gazeta Sporturilor”, „ProSport”, iar de la 1 iunie este editor la „Adevărul”.











Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite