VIDEO Elena Gheorghe merge în finala Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Gheorghe s-a calificat în finala Eurovision 2009, în urma semifinalei desfăşurate aseară, la Moscova. Cântăreaţa a reuşit să impresioneze publicul european, care a votat piesa „The Balkan Girls“. Celelalte nouă ţări calificate în finala din 16 mai sunt Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia şi Herţegovina, Armenia şi Islanda. Click AICI pentru FOTO-GALERIE!

Ceremonia de deschidere a celei de-a 54-a ediţie a Eurovisionului, pregătită de organizatori a avut ca temă o poveste cu dragoni, păsări de foc şi copaci fermecaţi. Gazdele semifinalei sunt topmodelul internaţional Natalia Vodianova şi prezentatorul TV Andrei Malakhov. Andrea Demirovici din Muntenegru a deschis concursul, cu o piesă pop , „Just Get Out of My Life“.

Trupa Gipsy.cz, din Cehia a prezentat o melodie cu influenţe ţigăneşti, „Aven Romale“, în stilul abordat de celebra formaţie Gogol Bordello. A treia ţară participantă, Belgia, reprezentată de trupa Copycat, a mizat pe o melodie rock’n’roll şi pe ţinute retro.

Petr Elfimov din Belarus a optat pentru stilul rock, devenit popular la Eurovision după victoria finlandezilor de la Lordi, în 2005. Atuul suedezei Malena Ernman a fost vocea, „antrenată" în mulţi ani de operă.

Trupa Inga din Armenia, cu numărul şase în concurs, a abordat o piesă cu influenţe orientale. Lovebugs din Elveţia, al cărei solist aduce aminte - atât ca stil de interpretare cât şi ca fizic - de Brett Anderson (fostul vocal al formaţiei Suede) a prezentat o melodie po-rock, „The Highest Heights“.

Hadise, din Turcia, una dintre favoritele din acest an, a mers pe formula care i-a adus trofeul interpretei Sertab, în 2003: ritmuri orientale, costume de cadâne şi dansuri din buric.

Israelul a fost reprezentat de un duet format din Mira Awad, o creştină arabă, şi cântăreaţa Noa, de religie iudaică. Ele au interpretat melodia „There Must Be Another Way“ (Trebuie să existe o altă cale).

Rockul anilor 80 a fost preferat de trupa Next Time, din Macedonia, o versiune balcanică a formaţiei Bon Jovi în perioada de glorie.

Elena Gheorghe a intrat pe scenă, încurajată de spectatorii din sală. Interpreta din România a început interpretarea timid, emoţionată, lucru care s-a văzut pe sticlă, însă a terminat în forţă, în aplauzele publicului.

Proiectul Flor-de-lis din Portugalia a adus la Moscova un mix de muzică tradiţională portugheză (fado) şi ritmuri din diverse regiuni ale lumii.

Chiara, din Malta, aflată la a treia participare la Eurovision, a mizat şi ea pe o interpretare în forţă. In 2005, Chiara s-a clasat pe poziţia a doua, urmată de Luminiţa Anghel şi Sistem. La vremea respectivă, şefa delegaţiei malteze a contestat corectitudinea televotingului din România şi Republica Moldova, acuzând că Malta a pierdut concursul din cauza acestor ţări.

Trupa Regina din Bosnia şi Herţegovina a încheiat prima semifinală, cu melodia „Bistra Voda“.

De pe scena de la Moscova nu putea lipsi una dintre cele mai celebre trupe ruseşti, t.A.T.u, care a interpretat hitul „Nas Ne Dogonyat“. Ansamblul Alexandrovna susţine un recital de muzică tradiţională rusească.

A fost cel mai greu Eurovision din viaţa mea. Am crezut că murim aici. Elena a avut emoţii, dar sunt convins că în finală va fi mult mai bine“, a declarat pentru „Adevărul“ Dan Manoliu, şeful delegaţiei. 

Mă simt puternică şi optimistă“, a declarat Elena Gheorghe, înainte de începerea concursului.

Dorinţa mea cea mai mare este ca show-ul nostru să placă. Sper că mă vor vota toate femeile puternice şi sensibile care se vor regăsi în piesa «The Balkan Girls»”, a completat cântăreaţa. Potrivit Agerpres, înainte de a ajunge la Arena Olimpică, delegaţia României a mers la biserica de lângă hotelul la care este cazată.

Elena Gheorghe a trecut cu bine peste un mic incident care a avut loc la repetiţia de astăzi, când operatorul de la stadycam a căzut chiar în timpul evoluţiei pe scenă a cântăretei.

Când operatorul de la stadycam s-a împiedicat şi a căzut chiar în faţa mea l-am compătimit, însă am avut sânge rece şi mi-am zis: the show must go on“, a declarat Elena.

18 state în competiţie

Elena Gheorghe a intrat în concurs cu numărul 14 şi a câştigat un loc în finală cu artişti din 17 ţări: Andorra, Armenia, Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Elveţia, Finlanda, Islanda, Israel, Macedonia, Malta, Muntenegro, Portugalia, Suedia şi Turcia.

În semifinala de aseară au avut drept de vot numai telespectatorii din ţările participante  - Muntenegru, Cehia, Belgia, Belarus, Suedia, Armenia, Andorra, Elveţia, Turcia, Israel, Bulgaria, Islanda, Macedonia, România, Finlanda, Portugalia, Malta, Bosnia - Herţegovina, la care se adaugă şi două ţări dintre cele cinci aflate direct în finală: Anglia şi Germania. Telespectatorii din România nu au putut vota pentru Elena Gheorghe, ci doar pentru concurenţi din alte state.

Telespectatorii din ţări ca Spania sau Republica Moldova, care au acordat, în ultimii ani, punctaj maxim României, nu au avut drept de vot în semifinala de aseară, ci doar în cea de-a doua semifinală (14 mai).





Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite