VIDEO Elena Gheorghe, locul 19 în finala Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanta României nu a reuşit să convingă publicul şi juriile europene. Cântăreaţa a primit, în total, 40 de puncte. Elena Gheorghe, cu piesa „The Balkan Girls“, s-a clasat pe locul al 19-lea în finala Eurovision 2009, competiţie câştigată de Alexander Rybak, din Norvegia.   Click AICI pentru FOTO-GALERIE!

MAI CITEŞTE ŞI:

VIDEO Elena Gheorghe: „Va fi o competiţie dură“
VIDEO Duminică, finala Eurovision 2009: Cine câştigă?
VIDEO "Apariţii ridicole" la Eurovision
VIDEO Elena Gheorghe merge în finala Eurovision

Norvegianul Alexander Rybak a spus o poveste care a fermecat întreaga Europă în această seară. Piesa Norvegiei, „Fairytale” („Basm“), a fost favorita spectatorilor şi a juriilor de specialitate şi a câştigat competiţia cu 387 de puncte, la mare distanţă de cea de-a doua clasată, Islanda (218 puncte). Nelly Ciobanu, din Republica Moldova, s-a clasat pe locul 14.

România a primit punctajul maxim, 12 puncte, o singură dată, din partea Republicii Moldova. Spania, ţară de la care primeam, de obicei, 12 puncte, a acordat ţării noastre doar 7 puncte în finala de aseară, lucru explicabil şi prin introducerea juriului de specialitate, care a avut o pondere de 50%.

România a mai primit puncte de la Macedonia, Turcia, Serbia, Cipru, Irlanda şi Portugalia. Israel şi Germania, ţări în care se află comunităţi importante de români, nu au acordat niciun punct ţării noastre.

S-a votat şi pe criterii geo-politice

Votul pe criterii geo-politice nu a putut fi evitat în totalitate, chiar dacă a fost introdus un juriu de specialitate. Astfel, Belarus a acordat 8 şi 10 puncte unor ţări din fostul bloc sovietic - Rusia, respectiv Azerbaidjan; Suedia a dat 10 puncte Islandei şi 12 puncte Norvegiei, iar Islanda a dat 12 puncte Norvegiei.

Şi România, şi Republica Moldova şi-au acordat reciproc 12 puncte.

Surpriza finalei a fost clasarea Germaniei pe locul 20, deşi nemţii au avut-o pe scenă pe celebra dansatoare Dita Von Teese.

Competiţie puternică

Potrivit specialiştilor, competiţia din acest an a fost mult mai bună decât ediţiile precedente, atât în ceea ce priveşte valoarea concurenţilor, cât şi a pieselor.

În competiţia de aseară au participat 25 de state: Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania şi Rusia (calificate direct) şi Lituania, Israel, Suedia, Croaţia, Portugalia, Islanda, Grecia, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Moldova, Malta, Estonia, Danemarca, Turcia, Ucraina, Albania, Norvegia, România şi Finlanda (calificate în urma semifinalelor din 12 şi 14 mai).

Potrivit regulamentului concursului, în finală au avut drept de vot telespectatorii din toate cele 42 de ţări participante.

Ediţia din acest an a Eurovisionului (un concurs care se bucură de o mare popularitate în rândul comunităţii gay din întreaga Europă) a avut parte de un incident desfăşurat cu doar câteva ore înainte de marea finală. Poliţia rusă a reţinut, la Moscova, 20 de participanţi la o demonstraţie pentru drepturile homosexualilor.

Clasament

1 Norvegia - Alexander Rybak  („Fairytale“) – 387 de puncte
2 Islanda - Yohanna („Is It True?“) – 218 puncte
3 Azerbaidjan - AySel & Arash („Always“) – 207 puncte
4 Turcia - Hadise  („Dum Tek Tek“) – 177 de puncte
5 Marea Britanie - Jade Ewen („It’s My Time“) - 173 de puncte

Iată melodia câştigătoare





Iată şi melodia interpretată de Elena Gheorghe


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite