VIDEO EXCLUSIV Amintiri din copilăria lui Felix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verişoara turnată la Securitate povesteşte despre perioada în care Voiculescu era băiat de treabă. Paraschiva Silaghi îşi aminteşte că vărul său avea succes la fete şi era un tip vesel. Mai târziu a ales să se facă informator.

MAI CITEŞTE:
VIDEO EXCLUSIV Paraschiva Silaghi deconspiră turnătoriile lui Felix: "Din cauza lui am avut probleme!"
Verişoara lui Voiculescu: "Am crezut că este o rudă corectă"
Aventurile lui Felix, cariera unui informator
Felix: "Eram obligat să câştig şi eu o pâine"



Dan Voiculescu a avut o copilărie lipsită de griji. „A fost o copilărie foarte frumoasă. Părinţii ne-au dat, în functie de posibilităţile de atunci, tot ce putea să bucure un copil”, îşi aminteşte Paraschiva Silaghi, verişoara primară a lui Voiculescu.

„Eram ca fraţii. Stătea mereu lângă mine şi voia tot ce aveam eu. De Crăciun el primea jucării de fetiţă, iar eu de băiat. Nu am avut conflicte niciodată. Mama lui, Rădiţa, ne ducea mereu la mare şi la munte. A fost cea mai bună prietenă a mea“, povesteşte doamna Vica.
 
Şcoala primară

Şcoala primară au făcut-o într-un cartier din zona Bulevardului Muncii. „La şcoală eram foarte mult împreună. Am avut o perioadă în care am învăţat la aceeaşi şcoală. Apoi eu am fost mutată la «Iulia Hasdeu», o şcoală de fete. A fost o perioadă în care relaţiile de familie erau foarte bune”. Doamna Paraschiva scoate dintr-un album o fotografie veche de aproape 60 de ani, „făcută la un fotograf special din Bucureşti. 

Aici sunt familiile noastre. Dan avea 4 ani, iar eu 6. Are pantaloni din piele, în stil german. Suntem împreună cu părinţii noştri şi cu oamenii care lucrau pământul bunicului nostru, Niculaie Voiculescu.

El avea mult pământ, peste 60 de hectare la Fundeni. Era grefier la Bucureşti, aşa că avea nevoie de oameni care să cultive pământul. Erau atât de curaţi şi de muncitori încât îi consideram familia noastră.

Odată, eu şi cu Dan le-am omorât toate găinile cu ciomagul. Când am crescut, le-am botezat copiii. Ei ne vizitau la Bucureşti şi ne aduceau plocoane: mieluşei, iepuri, cozonac”, îşi aminteşte doamna Vica.

Anii de liceu

Relaţiile apropiate dintre Dan Voiculescu şi Paraschiva Silaghi au continuat şi în liceu. Mai mult, acolo Dan Voiculescu l-a cunoscut şi pe Victor Silaghi, viitorul soţ al verişoarei sale.

image


Familia lui Dan Voiculescu şi cea a verişoarei Paraschiva, în 1950, într-un studio din Bucureşti, alături de cei care le munceau pământurile din Fundeni 



„Ne-am cunoscut la «Emil Racoviţă». Eu m-am axat pe partea reală, iar Dan pe cea umană. Era o persoană foarte veselă, era un băiat drăguţ, curtat de foarte multe fete. De fapt, fetele erau una din pasiunile lui. Îi mai plăceau foarte mult maşinile mari şi muzica. Aveam un anturaj frumos”, spune Victor Silaghi.

În perioada liceului, Dan Voiculescu a cunoscut-o şi pe prima sa soţie, Sofia Eghetuş. „Dan avea o pasiune pentru unguroaice. Majoritatea prietenelor lui au fost unguroaice. Sofia era o foarte bună prietenă a noastră. Am primit-o foarte bine în familie. Din păcate, s-a îmbolnăvit, iar acum vreo 8-9 ani a murit”, spune Paraschiva Silaghi.

Perioada liceului a fost una deosebită. „ Făceam ceaiuri dansante şi revelioane care ţineau câte trei zile. Mie îmi revenea sarcina să stau la coadă la carne.

Se dansa teribil şi nu discutam politică”, povesteşta doamna Paraschiva. „ Apoi mergeam la restaurante, în Parcul Herăstrău. Vara rezervam masă şi puneam berea la gheaţă. Lui Dan îi plăcea la restaurant. Chiar şi după ce noi am plecat în Germania el ieşea cu tatăl meu la debarcaderul din Parcul 23 August”, mai spune Paraschiva Silaghi. „Era un tip deschis, petreceam, beam şpriţuri”, povesteşte şi Victor Silaghi.

Securitatea le-a întrerupt relaţiile

image

Dan Voiculescu şi prima sa soţie, Sofia, la cununia civilă a Paraschivei cu Victor Silaghi, în 1969, în faţa Sfatului Popular din Raionul „23 August“ 



Legăturile familiei Silaghi cu Dan Voiculescu au început să se răcească după terminarea liceului. „Din 1964, de când am terminat liceul, fiecare a mers pe drumul lui.

El pe drumul pe care l-a ales, noi pe-al nostru. În 1973, am decis să ne stabilim în Germania”, spun soţii Silaghi. Interesant este că şi Dan Voiculescu a avut şansa de a se stabili în Germania.

Când a venit la noi, în 1974, am crezut că vrea să şi rămână. I-am spus că poate să lucreze cu mine la bancă”, spune Paraschiva Silaghi. Dan Voiculescu a preferat însă să rămână fidel Securităţii, care tocmai îl recrutase cu numele de cod „Felix“.

Voiculescu, băiat de cartier

În liceu, Voiculescu era „un tip în regulă”. Îndrăgea sportul şi juca hochei. Fuma în WC-uri, îi plăceau fetele şi le trăgea de codiţe. „Lor nu le părea rău. Se simţeau băgate în seamă“, povesteşte Victor Silaghi, colegul din liceu al lui Dan Voiculescu.

Caracterizările primite cât a fost ghid ONT, la numai 23 de ani, îl prezentau pe Voiculescu drept o fire „uşuratică”. Om „de bază” a devenit după racolarea de către Securitate.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/MOV00882.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite