VIDEO Afganistan: După război, şi gripa porcină face victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afganistanul se confruntă în ultimele două săptămâni cu gripa A H1N1, un nou flagel după cei 30 de ani de invazie străină şi război civil şi în timp ce sărăcia şi şomajul afectează majoritatea populaţiei, comentează AFP.

Citeşte şi
Baritonul clujean care a scăpat de gripă porcină a murit din cauza unor probleme pulmonare

La începutul lui mai, conducerea grădinii zoologice din Kabul a decis să plaseze în carantină singurul porc din Afganistan, pentru a calma astfel neliniştea vizitatorilor, care se temeau că ar putea fi contaminaţi de gripă porcină.

Se pare că această măsură nu a fost suficientă, comentează AFP, adăugând că autorităţile afgane au anunţat, la 28 octombrie, primul caz mortal de gripă A H1N1, un inginer din Kabul care lucra pentru o firmă de construcţii.

De la acea dată şi până în prezent, bilanţul a ajuns la 11 morţi, toţi afgani, 780 de persoane fiind, de asemenea, contaminate, inclusiv militari din cadrul forţei internaţionale, conform Ministerului Sănătăţii.

Afganistanul a solicitat 11 milioane de doze de vaccin Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar nu a primit niciunul.

Iar psihoza continuă să câştige teren, tot mai mulţi afgani purtând măşti şi refuzând să îşi strângă mâna, pentru a evita o posibilă contaminare.

"Săptămâna trecută, nu mă simţeam bine, am intrat în panică şi m-am grăbit să merg la spital ca să fac un test. Mulţumesc lui Dumnezeu, rezultatul este negativ, dar am rămas, totuşi, acasă, timp de mai multe zile", a declarat Abdul Shukur, un şofer de taxi din Kabul.

"Cu meseria mea, sunt mai expus gripei decât oricine altcineva, îmi este frică", a continuat el.

În pofida faptului că afganii privesc cu fatalism atentatele sinucigaşe ale talibanilor, erorile forţelor internaţionale şi corupţia endemică, ei sunt cuprinşi de o frică iraţională în privinţa gripei A H1N1.

"Sunt atât de îngrijorată de ştirile privind gripa, că le-am interzis celor şase copii să părăsească apartamentul. Îi ţin închişi", a mărturisit Hajira, o femeie de serviciu din Kabul.

La 1 noiembrie, Afganistanul a anunţat închiderea tuturor şcolilor pentru o perioadă de trei săptămâni, pentru a împiedica propagarea gripei A H1N1. Aproximativ şapte milioane de elevi şi studenţi sunt afectaţi de această măsură.

Ministrul Sănătăţii, Mohammad Amin Fatemi, l-a sunat personal, joi, pe preşedintele Hamid Karzai pentru a-l sfătui să nu mai dea mâna cu vizitatorii săi.

"Unii numeasc acest lucru gripă porcină, iar alţii gripă politică. În orice caz, mie îmi este frică", a spus, ironic, Bahram Sarwary, un comerciant din capitală, referindu-se la zvonurile conform cărora anunţul primelor cazuri de gripă ar fi fost făcut pentru a afecta campania electorală pentru alegerile prezidenţiale afgane.

După un prim tur, la 20 august, marcat de fraude masive în favoarea lui Hamid Karzai, preşedintele în exerciţiu a acceptat, în urma presiunilor internaţionale, să participe la un al doilea tur, care ar fi urmat să aibă loc la 7 noiembrie.

Dar retragerea contracandidatului său, fostul ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Abdullah, a determinat realegerea de fapt a lui Karzai.

Unii afgani consideră că închiderea şcolilor ar avea ca scop doar împiedicarea studenţilor de a se întruni şi manifesta în favoarea opoziţiei.

Această acuzaţie a fost, însă, îndepărtată de ministrul Sănătăţii, care a ameninţat că îi va "chema în justiţie pe cei care răspândesc asemenea zvonuri ce pun în pericol viaţa compatrioţilor" săi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite