VIDEO Iliescu: "Diversiunea teroristă s-a declanşat în seara zilei de 22 decembrie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Iliescu: "Diversiunea teroristă s-a declanşat în seara zilei de 22 decembrie"
VIDEO Iliescu: "Diversiunea teroristă s-a declanşat în seara zilei de 22 decembrie"

Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, reacţionează la o declaraţie făcută de Traian Băsescu, înainte de plecarea la Berlin: "conducătorilor de după executarea lui Ceauşescu, care ar fi scos armata în stradă , pentru a ucide 1600 de români".


"Se ştie bine, că diversiunea teroristă s-a declanşat în seara zilei de 22 decembrie, în jurul orelor 18.30, când nu era constituită nicio structura a noii puteri. Cine putea, deci, din partea viitoarei puteri neconstituite să dispună o asemenea monstruozitate ? Diversiunea avea tocmai rolul evident de a împiedica orice nouă structurare de putere", scrie Iliescu pe blogul personal.    

"Noi, cei ce reprezentam grupul constituit ad-hoc - de iniţiativă, lucram la textul unei Proclamaţii către ţară, în sediul Comitetului Central, când am fost surprinşi de focurile de armă, care au lovit şi ferestrele biroului în care lucram. Ne-am reunit în sediul Televiziunii şi am continuat să lucrăm, sub stare de asediu.


Discursul lui Ion Iliescu, 22 decembrie 1989

Abia la miezul nopţii, am putut prezenta, din studioul 4 al Televiziunii, Comunicatul către ţară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi o listă provizorie de 39 de membri ai Consiliului, cu care, însă, nu ne-am putut reuni decât pe 27 decembrie, după încetarea diversiunii armate, ca urmare a execuţiei cuplului Ceauşescu.
Aceasta a fost, în sinteză, desfăşurarea evenimentelor", a explicat fostul preşedinte, citat de Agerpres.

image

''Dacă în Germania, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia acest proces a avut loc fără vărsare de sânge, România a fost singura ţară în care foştii conducători, dar şi conducătorii de după executarea lui Ceauşescu, au găsit o cale să utilizeze formule propagandistice care au justificat scoaterea armatei în stradă şi uciderea a peste 1.600 de români. Aş menţiona că în 16-17 decembrie 1989, la Timişoara, după propaganda lui Ceauşescu, se petreceau acte de huliganism, dezordine şi scandal provocat de nişte oameni ai Timişoarei'', a afirmat Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite