VIDEO Belfast: Consulul României se va întâlni cu ministrul Dezvoltării Sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consulul general al României în Marea Britanie, Mihai Delcea a intervenit în cazul "vânătorii de români de la Belfast". Acesta se va întâni cu ministrul Dezvoltării Sociale, Margaret Ritchie pentru a discuta pe tema reacţiei violente a grupării naţionaliste Combat 18. Click pentru FOTOGALERIE

Mai citiţi şi:

Vânătoare de români la Belfast
115 români vânaţi de rasişti în Belfast s-au refugiat într-o biserică
O familie de români, ţinta unor atacuri rasiste în Irlanda de Nord


Bande de tineri înarmaţi cu cărămizi şi sticle au alungat 115 români din locuinţele lor aflate la periferia capitalei Irlandei de Nord într-un val de atacuri, victimele fiind adăpostite miercuri într-un centru comunitar după ce Biserica oraşului le culesese de pe o stradă a Belfastului.

"Din informaţiile pe care le avem în acest moment, acesta a fost un atac sporadic al unor tineri, fără vreun fel de afiliere sau coordonare" a spus poliţistul Chris Noble, citat de AP.

"Ceea ce pot garanta eu este angajamentul serviciului poliţiei într-un mod transparent şi responsabil", a mai spus acesta.

Poliţia a afirmat că atacurile rasiste s-au declanşat săptămâna trecută, bande de tineri spărgând ferestrele caselor şi atacând maşini. Violenţa s-a extins luni, când tineri azvârlind sticle şi executând saluturi naziste au atacat o reuniune antirasistă care îşi propunea să-i ajute pe migranţi.

Purtătorul de cuvânt al primăriei Belfastului a afirmat că majoritatea victimelor sunt rromi din România.

Marian Mandache, de la organizaţia nonguvernamentală Romani Criss, afirmă că violenţa rasistă declanşată împotriva romilor în Italia în 2007 s-a răspândit în Republica Cehă, Ungaria, Slovacia şi a ajuns în cele din urmă şi în Irlanda de Nord.

Guvernul nord-irandez afirmă că românii nevoiţi să renunţe la locuinţele lor susţin că vor să se acomodeze temporar în Belfast, dar mulţi dintre ei caută să părăsească Irlanda de Nord şi spun că vor să se întoarcă în România, potrivit Agerpres.

Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat atacurile şi a cerut autorităţilor britanice să ia măsuri pentru a evita escaladarea violenţei rasiste.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite