VIDEO Cum s-a transformat seceta în inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Cum s-a transformat seceta în inundaţii
VIDEO Cum s-a transformat seceta în inundaţii

Meteorologii susţin în continuare că România va fi afectată de secetă în vara acestui an, în ciuda precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă. Seceta s-a instalat încă din luna aprilie, iar ploile nu au reuşit să suplinească nevoia de apă a culturilor agricole.

Mai citeşte şi

Aproape 50 de turişti blocaţi în Munţii Făgăraşului
500 de gospodării, afectate de inundaţii
Braşov: Zărneştenii, disperaţi din cauza inundaţiilor (GALERIE FOTO)
Bucureşti: Locuitorii din Sectorul 4, nemulţumiţi de reacţia autorităţilor
VIDEO FOTOGALERII România, lovită de inundaţii



Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, declara, în cadrul ultimei conferinţe de presă susţinute pe tema prognozei meteo pentru această vară, că lunile iulie şi august „vor fi deosebit de secetoase, mai ales în partea de sud şi de sud-est a României, unde vor cădea cantităţi mici de precipitaţii“. „În iulie vor cădea în partea de sud şi sud-est cantităţi de 40 de litri pe metru pătrat, necesarul fiind mult mai mare“, a precizat Ion Sandu.

Început de iulie cu 130 de litri pe metru pătrat

Ceea ce a urmat a fost un început de iulie mai mult ploios, doar cu câteva zile caniculare şi cu precipitaţii ce au dus la inundarea mai multor zone ale ţării.

Potrivit datelor centralizate de ANM, zilele caniculare au fost puţine, iar limita de 35 de grade Celsius, prognozată de specialişti, nu a fost atinsă decât în câteva localităţi, dintre care amintim oraşul Olteniţa, din judeţul Călăraşi. Aici, de la începutul lunii iulie şi până acum au fost două zile caniculare consecutive, când mercurul termometrelor a urcat la 35 de grade Celsius.

Tot în sud s-a înregistrat şi recordul cantităţii de precipitaţii din prima jumătate a lunii lui Cuptor. „Cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în ultimele zile la Titu, judeţul Dâmboviţa, unde s-au înregistrat 130 de litri pe metru pătrat“, ne-au declarat reprezentanţii ANM.

Contactat de reporterul „Adevărul“, directorul ANM a refuzat să răspundă la întrebările legate de neconcordanţa dintre prognozele emise şi evoluţia vremii din ultima perioadă şi ne-a îndrumat către „specialiştii“ din subordine. „Sunaţi-i mai bine pe meteorologii care se ocupă de prognoze, pentru că dânşii sunt specialiştii care ştiu cel mai bine şi vă pot lămuri. Vă vor spune ceea ce vă pot zice şi eu“, a spus Sandu.

„Nu am exclus Ploile TorenŢIALE“

„Ultima prognoză prezentată în conferinţă de presă arăta o perioadă următoare secetoasă, dar meteorologii nu au exclus încă de atunci ca în anumite zone, în anumite perioade, să apară fenomene de instabilitate atmosferică, ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului“, ne-a explicat meteorologul Gabriela Băncilă.

În acelaşi timp, reprezentantul ANM a recunoscut că ponderea perioadelor caniculare a fost redusă pentru începutul lunii lui Cuptor. „E adevărat că zilele caniculare au fost puţine de la începutul verii. De acum încolo însă vremea se va ameliora din punctul de vedere al precipitaţiilor şi va intra într-un proces de încălzire. Vom înregistra temperaturi ridicate, chiar caniculare în zonele de câmpie“, a mai spus Gabriela Băncilă.

„Alternanţele vremii, specifice anilor secetoşi“

În ceea ce priveşte evoluţia pe termen lung, reprezentantul ANM susţine că seceta prognozată încă de la începutul anului se va instala luna viitoare. „În cea de-a doua jumătate a lunii iulie şi în august, vremea se menţine secetoasă în zonele de câmpie, dar, punctiform, nu sunt excluse ploile torenţiale“, a mai spus meteorologul.

Reprezentantul ANM afirmă că alternanţele de vreme caniculară şi instabilitate atmosferică reprezintă o caracteristică a anilor secetoşi. „În ceea ce priveşte anii secetoşi anteriori – exceptând anul 2007, întotdeauna a existat o alternanţă între vremea caniculară şi vremea instabilă. Diferenţele de la an la an sau de la lună la lună sunt date de durata acestor fenomene meteorologice“, spune Gabriela Băncilă.

Ameliorare, nu rezolvare

image

Chiar dacă va veni seceta, nu sunt excluse inundaţiile



Seceta care s-a declanşat pe întregul teritoriu al României, începând din luna aprilie, va continua, deşi în intervalul 29 iunie-12 iulie a plouat ceva mai mult, iar deficitul de apă s-a ameliorat în cea mai mare parte a ţării, spun cei de la ANM.

„Până la 29 iunie, mediile multianulale s-au situat cu mult sub necesar, dar datorită ploilor care au căzut în unele zone din ţară situaţia s-a mai ameliorat“, spun meteorologii. „Se simte o ameliorare, dar situaţia nu s-a rezolvat. Culturile sunt în continuare afectate, chiar dacă observăm că în cea mai mare parte a teritoriului agricol nevoia de apă e satisfăcută“, ne-a explicat directorul Laboratorului de Agrometeorologie, Elena Mateescu.

Secetă în sud şi în sud-est

Datele Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) arată că terenurile agricole din Dobrogea sunt afectate în prezent de secetă extremă. De asemenea, sudul extrem al ţării, cu zonele Caracal şi Turnu Măgurele, Bărăganul, sudul Moldovei şi vestul Banatului şi al Crişanei au probleme din punctul de vedere al rezervei de umiditate din sol.

„Cea mai mare parte a teritoriului agricol se încadrează, în acest moment, în limite apropiate de cele optime. Dar este posibil ca situaţia să nu se menţină astfel. Având în vedere faptul că urmează o săptămână caniculară şi ţinând cont de necesarul de apă al culturilor, s-ar putea ca peste o săptămână, spre exemplu, zonele unde vedem acum că aprovizionarea cu apă este satisfăcătoare să fie încadrate la zone deficitare“, ne-a explicat directorul Laboratorului de Agrometeorologie, Elena Mateescu.

image










REALITATEA.NET - MAI: 565 de gospodării şi instituţii publice din 12 judeţe şi din Capitală au fost inundate în urma precipitaţilor abundente

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite