VIDEO Băsescu l-a numit pe Lucian Croitoru în funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Băsescu  l-a numit pe Lucian Croitoru în funcţia de premier
VIDEO Băsescu l-a numit pe Lucian Croitoru în funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, pe Lucian Croitoru în funcţia de prim ministru pentru că "nu mai poate continua criza actuală".

Decretul prezidenţial pentru desemnarea lui Lucian Croitoru la funcţia de prim-ministru a fost publicat în Monitorul Oficial, acesta fiind pasul oficial pentru constituirea noului Guvern. Premierul desemnat, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, se află la discuţii cu premierul demis, pedelistul Emil Boc.

"În ultimele zile am avut consultări cu partidele politice, punctele de vedere fiind relativ divergente, atât între partide, cât şi în ceea ce priveşte viziunea mea de formare a unui Guvern". "Actuala criză nu mai poate continua, aşa că am decis desemnarea domnului Lucian Croitoru pentru funcţia de prim ministru", a afirmat Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Citiţi şi:


Şeful statului a precizat că decizia lui corespunde dezideratului ca viitorul prim-ministru să nu fie membru al niciunui partid politic. Traian Băsescu a subliniat însă că acesta va trebui susţinut politic. "Opţiunea mea pentru domnul Croitoru a fost generată de faptul că aveam nevoie de un premier competent în probleme macroeconomice la nivel naţional, dar şi global", a explicat Traian Băsescu.

Despre relaţia lui cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, susţinut de Opoziţie pentru funcţia de premier, preşedintele Traian Băsescu a spus că este una "corectă". "Îi respect pe domnii Johannis şi Croitoru",  afirmat el, adăugând că că sunt două persoane cărora le-a mai propus angajarea în Executiv. "Domnului Johannis eu i-am mai propus să fie ministru al Educaţiei, a declinat invitaţia de a intra în Cabinet, iar domnului Croitoru i-am propus să preia Cabinetul Alianţei PDL-PSD. La momentul respectiv domnia sa a declinat invitaţia de a fi prim ministru al Guvernului Alianţei PDL-PSD", a spus Băsescu.

  • Băsescu a mai spus că speră ca în termenul constituţional de 10 zile, noul premier "să prezinte Parlamentului o listă prin care Guvernul să fie investit".


Priorităţile premierului desemnat: alegeri democratice, respectarea angajamentelor internaţionale


Noul premier desemnat, Lucian Croitoru, i-a mulţumit preşedintelui României pentru încrederea pe care i-a acordat-o şi a vorbit despre priorităţile sale. "Pe termen scurt, o prioritate este efectuarea de alegeri democratice,..., dar cel puţin la fel de important este continuarea angajamentelor noastre economice şi monetare cu instutuţiile financiare străine (FMI, UE, Banca Mondială) pentru că criza financiară a atins Românai mai mult decât ne-am fi aşteptat şi pentru că România a pus la bătaie proiecte de redresare care au la bază aceste acorduri", a afirmat Lucian Croitoru.

Croitoru a mai spus că :

  • doreşte să înfăptuiasă reforme  structurale
  • să ia acele decizii care să ducă la un nivel de trai  pentru români cât mai apropiat de cel al UE
  • trecerea la euro în 2014 este un alt angajament pe care şi l-a luat premierul desemnat. 
Lucian Croitoru este consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi preşedinte al Centrului Român de Politici Economice. Croitoru a fost propus pentru postul de viceguvernator, dar i-a fost respinsă candidatura. A fost reprezentantul României la FMI timp de patru ani. Are 52 de ani şi este logodit cu fiica guvernatorului BNR, Lăcrămioara Isărescu. Croitoru este absolvent al Facultăţii de Planificare Cibernetică şi Calculatoare, Bucureşti şi este doctor în economie. 1984-1998 - Lucrează ca cercetător la Institutul de Economia Industriei, după care devine profesor de macroeconomie internaţională la ASE, Facultatea de Relatii Economice Internaţionale. 1991-1995 - Ocupă poziţia de expert la Departamentul pentru Reforma Economică al Executivului 1998 - Devine preşedintele Centrului Roman pentru Politici Economice, poziţie pe care o deţine şi în prezent. 1998 - Revine pentru câteva luni la Palatul Victoria, în calitate de consilier al premierului Mugur Isarescu Pana în septembrie 2003 - este consilier al guvernatorului BNR 2003 - Pleacă la Fondul Monetar Internaţional in calitate de senior adviser al board-ului de directori 2007 - Se intoarce la BNR, redevenind consilier al lui Mugur Isarescu, calitate pe care o deţine şi în prezent. În afară de participarea la numeroase cursuri şi specializări pe teme financiar-bancare, Lucian Croitoru a fost implicat şi în evaluarea pre-privatizare a Bancii Romane pentru Dezvoltare. Este autorul a numeroase carti si a aproape 200 de articole de specialitate.


Reacţiile clase politice la nominalizarea lui Lucian Croitoru

Crin Antonescu (preşedinte PNL): "Decizia de astăzi a preşedintelui Traian Băsescu este în mod clar una iresponsabilă din punct de vedere politic... În cazul în care voi deveni preşedinte, Klaus Johannis va deveni prim ministru". Crin Antonescu a mai declarat că liberalii nu vor acorda niciun vot formulei pe care preşedintele a propus-o.

Mircea Geoană (preşedintele PSD): "Domnul Băsescu propune în mod deliberat un prim ministru despre care se ştie că nu are susţinere în Parlament, pentru a menţine astfel până la alegeri actualul Guvern Boc, Blaga, Videanu " pentru a controla rezultatul acestora. El a afirmat că prin anunţut făcut astăzi, Traian Băsescu a făcut un act de "iresponsabilitate politică" şi practică "un şantaj politic şi constituţional".

El a mai spus că desemnarea lui Croitoru reprezintă un risc pentru acesta şi i-a făcut propunerea de a  fi "ministru de Finanţe în Guvernul Johannis".

Geoană a precizat că acesta este punctul de vedere al majorităţii constituite de PSD, PNL şi UDMR.

Un premier cu experienţă economică, dorinţa lui Băsescu


Un premier cu experienţă economică în relaţia cu băncile şi cu instituţiile de care depinde relaţia cu FMI a fost portretul de prim-ministru schiţat ieri seară de preşedintele Traian Băsescu.

Acesta a amânat însă dezvăluirea persoanei pe care o are în vedere pentru şefia Palatului Victoria, subliniind că propunerea va aparţine, de fapt, partidului care are cel mai mare număr de parlamentari, care este PDL.

De altfel, democrat-liberalii şi-au schimbat ieri opţiunea de a-l susţine pe Emil Boc pentru

a-şi continua mandatul în Guvern, urmând să avanseze alt nume. Băsescu a mai declarat că nu a respins posibilitatea ca primarul de Sibiu, Klaus Johannis, să devină prim-ministru, deşi preferinţa sa este alta.

„Prioritatea majoră rămâne tratamentul pentru criza economică. Putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensile!“, şi-a motivat Băsescu opţiunea pentru un premier cu experienţă economică.

Preşedintele a mai declarat că a rugat partidele să continue discuţiile pe tema nominalizării premierului până astăzi, făcând, totodată, un apel la „responsabilitate“.

Unul dintre numele vehiculate ca posibil premier este Lucian Croitoru, actualul consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Declaraţia preşedintelui a venit după ce propunerea sa privind formarea unui guvern de uniune naţională a fost respinsă ieri, la unison, de liderii noii coaliţii PSD-PNL-UDMR-minorităţi, convocaţi la Cotroceni.

Aceştia şi-au menţinut propunerea ca viitorul premier să fie actualul primar al Sibiului, Klaus Johannis.

Articol în curs de actualizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite