VIDEO Coreea de Nord a primit noi critici pentru programul nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de stat american şi sud-coreean au cerut marţi Coreei de Nord să renunţe la ambiţiile sale atomice şi să înceteze cu ameninţările în regiune. Pe de altă parte, presa relatează că Phenianul continuă demersurile de lansare a unui rachete cu rază lungă de acţiune.

După summitul de marţi de la Washington în prezenţa şefului de stat sud-coreean Lee Myung-bak, Barack Obama a declarat că o Coree de Nord înarmată nuclear ar fi un "pericol uriaş" pentru omenire

"Ţinând cont de felul în care îşi ameninţă constant vecinii, nu cred că încape îndoială că demersurile Coreei de Nord reprezintă o ameninţare şi pentru securitatea Statelor Unite şi pentru întreaga lume", a spus Obama, citat de Reuters.

Obama a spus că SUA va apăra Coreea de Sud, fiind foarte probabil ca declaraţia să supere liderii de Phenian, care cred că SUA vor să îi atace nuclear

Analiştii spun că ameninţările nord-coreenilor sunt în mare parte menite să crească susţinerea populară a lui Kim Jong-il.

Coreea de Nord a testat în aprilie racheta nucleară Taepodong-2 care a zburat 3.000 de kilometri până în Alaska. După exerciţiul nord-coreenilor, SUA, China, Rusia, Coreea de Nord, Japonia, Uniunea Europeana au criticat acest demers şi au spus că vor impune guvernului de la Phenian noi sancţiuni.

În replică, Coreea de Nord a spus că nu va renunţa la programul său nulear, va continua testele, va începe un program de îmbogăţire cu uraniu şi va folosi în armament tot plutoniul de care dispune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite