VIDEO Continuă protestele în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul iranian se confruntă cu cele mai ample proteste populare din ultimii 30 de ani, după ce sâmbătă preşedintele ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat învingător în alegeri. Opoziţia continuă şi astăzi să sfideze puterea prin noi manifestaţii. Protestatarii cer anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale de vineri. De cealaltă parte, autorităţile exercită şi mai multă presiune asupra presei străine şi

Mai citeşte şi:
VIDEO Iran: Lupta dintre ayatollahi face victime
Regimul iranian adoptă măsuri de stăvilire a opoziţiei şi mass-mediei

UPDATE 19.40 Televiziunea de stat iraniană difuzează imagini de la manifestaţia pro-Moussavi. Miercuri seara, pentru scurt timp s-au putut vedea la postul public înregistrăti de la manifestaţia interzisă a susţinătorilor candidatului învins la alegerile prezidenţiale.

"Un grup de susţinători ai lui Moussavi au manifestat în această după-amiază în piaţa Haft-é Tir. Partizanii lui Moussavi purtau portrete ale candidatului lor", a spus prezentatoarea jurnalului de ştiri de la postul oficial de televiziune, într-un comentariu sobru, transmite AFP.

UPDATE 19.10 Presa internaţională este nevoită să recurgă la subterfugii pentru a putea relata despre manifestaţiile din Iran. Aici intră toată gama de siretlicuri, de la folosirea de pseudonime, la supravegherea site-urilor de socializare online.

"Folosim atât iranieni, cât şi străini pentru moment, pentru a lucra pe străzile din Teheran, dar funcţionarea normală este din ce în ce mai dificilă", a explicat Richard Beeston, de la cotidianul britanic The Times, citat de AFP.

UPDATE 18.15 Ministerul iranian de Externe l-a convocat pe ambasadorul elveţian, care reprezintă interesele americane la Teheran, pentru a protesta faţă de declaraţiile "intervenţioniste" privind alegerile prezidenţiale din 12 iunie, relatează agenţia de presă FARS, citată de Reuters.

UPDATE 18.00 Zeci de mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi s-au strâns în centrul Teheranului, pentru a cincea zi consecutivă de proteste, relatează Reuters. Majoritatea îmbrăcaţi în negru şi purtând la mâini sau pe cap banderole verzi, culoarea de campanie a lui Moussavi, ei s-au adunat în piaţa Haft-e Tir şi pe străzile din apropiere. În general ei păstrează tăcerea.

Ministerul de Externe de la Teheran a avertizat instituţiile de presă occidentale că "vor fi făcute şah-mat", adăugând că acuzaţiile sale vin ca "reacţie la comentariile de ingerinţă ale unor oficiali şi ale presei occidentale". Potrivit AFP, autorităţile iraniene consideră că jurnaliştii străini ascultă ordinele autorităţilor din ţările de origine.

Într-un comunicat postat pe site-ul său, Mir Hossein Moussavi, care a depus alături de ceilalţi doi candidaţi, Mahdi Karoubi şi Mohsen Rezai, o contestaţie la Consiliul Gardienilor Constituţiei, a repetat cererea de anulare a scrutinului din 12 iunie şi organizarea de noi alegeri.

"Vrem o manifestaţie liniştită împotriva modului de organizare a scrutinului şi avem în continuare obiectivul de a-l anula şi repeta, într-un fel care să garanteze că această fraudă ruşinoasă nu se va repeta", a scris Moussavi.

El a cerut organizarea unui marş pentru joi, zi pe care vrea ca autorităţile să o declare de doliu în memoria celor şapte civili morţi luni la Teheran, în ciocnirile dintre manifestanţi şi miliţia islamică.

"Moussavi îi cere poporului iranian să se adune în moschei şi să organizeze marşuri liniştite pentru a consola familiile martirilor şi răniţilor în evenimentele recente", se anunţă pe site.

Susţinătorii se întâlneasc astăzi, la ora locală 17.00 (16.30 ora României) în piaţa Haft-e Tir din centrul Teheranului, deşi autorităţile au interzis organizarea protestelor. Această manifestaţie poate fi cel mai bine descrisă drept un "marş de protest împotriva rezultatelor alegerilor (...); adunarea va avea loc în linişte şi fără să fie scandate sloganuri", anunţă un mesaj electronic.

Arest la domiciliu

După arestarea mai multor poliţişti, consilieri, analişti şi jurnalişti reformişti care îl susţin pe Moussavi, autorităţile i-au plasat în arest la domiciliu pe profesorul universitar şi sociologul Hamid Reza Jalaipour şi pe economistul şi analistul Said Laylaz.

Potrivit cotidianului Etemad Melli, au mai fost arestaţi un fost purtător de cuvânt Ministerului de Interne, Jahanbakhsh Khanjani, şi trei jurnalişti.

Cu o zi mai devreme, ministrul de informaţii Gholam Hossein Mohseni Ejeie anunţase arestarea a 26 de persoane considerate responsabile pentru protestele din ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite