VIDEO Ambasada de la Chişinău, decimată de scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ambasada  de la Chişinău, decimată  de scandaluri
VIDEO Ambasada de la Chişinău, decimată de scandaluri

Diplomaţii români nu au învăţat nimic după ultimele incidente în care a fost implicată reprezentanţa României din Republica Moldova. Consulul României la Chişinău, Ion Nuică, şi-a prezentat demisia ieri, după ce în presă a apărut o înregistrare în care este surprins făcând sex cu o „angajată“ a Consulatului.

Citeşte şi:

Mihnea Constantinescu, propunerea pentru noul ambasador la Chişinău
Voronin refuză ambasadorul României
VIDEO Consulul român la Chişinău a demisionat




Totul a pornit de la o înregistrare video, trimisă cotidianului „Curentul“, în care apare consulul României la Chişinău, întreţinând relaţii sexuale cu o tânără basarabeancă, se pare angajată a Consulatului. Cei doi protagonişti discută şi despre unele treburi de serviciu, însă nu chestiuni ce ar interesa siguranţa naţională, precizează „Curentul“.

Publicaţia nu specifică de la cine a primit înregistrarea realizată cu o cameră ascunsă, cu un generic şi comentarii tipice propagandei regimului comunist de la Chişinău. Filmul începe cu o imagine care conţine cele trei culori ale drapelului românesc, iar fundalul sonor este imnul României.

Pe drapelul românesc apare, apoi, mesajul: „Aşa vor să ne «aibă» românii şi pe noi, cum «a avut-o» consulul român de la Chişinău, Ion Nuică, pe o angajată de la Consulat. Priviţi şi uniţi-vă dacă doriţi!“. Apoi este postată fotografia diplomatului, urmată de cadrele cu conţinut sexual, în care figura acestuia nu se distinge clar.

Limbajul genericului, maniera realizării montajului şi utilizarea precară a limbii române trădează că au fost făcute de angajaţi ai Serviciului de Spionaj moldovenesc care nu au studiat în România, deşi SIS-ul are destui lucrători cu studii făcute la universităţile româneşti, scrie „Jurnal de Chişinău“.

Pradă uşoară pentru serviciile secrete

image

Capturile video care au declanşat scandalul



Curios este faptul că diplomaţii noştri sunt atât de neglijenţi când ştiu că actualul regim de la Chişinău este cu ochii pe România, iar metoda folosită în cazul lui Nuică este cea mai des folosită de serviciile de informaţii din fostele state sovietice, şcolite de KGB-ul rus.

Întrebarea este ce face misiunea de protecţie a diplomaţilor din cadrul Ministerului de Externe, cum îşi prelucrează şi protejează oamenii, pentru că nu este prima dată când reprezentanţii români care ocupă funcţii consulare în Republica Moldova sunt vizaţi de diferite scandaluri.

În vara lui 2007, consulul român la Chişinău de la acea dată, Alexandru Rus, a fost acuzat de autorităţile moldovene că ar fi luat mită în schimbul acordării de vize. El a fost chemat la Bucureşti şi nu a mai revenit apoi la post. Un alt funcţionar din cadrul Consulatului român la Chişinău a fost acuzat, în iarna acestui an, de autorităţile moldovene, de implicare într-un caz de trafic cu vize.

image

O serie de acuzaţii l-au vizat inclusiv pe fostul ambasador al României la Chişinău, Filip Teodorescu, după alegerile de la 5 aprilie. Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a anunţat, la 8 aprilie, că Teodorescu, a fost declarat persona non grata, el având 24 de ore la dispoziţie pentru a părăsi teritoriul moldovean. Aceeaşi măsură l-a vizat şi pe fostul ministru-consilier la Ambasada României la Chişinău, Ioan Gaborean.

Au păţit-o şi alţii

Păţania consulului României la Chişinău seamănă cu cea a viceconsulului Marii Britanii la Ekaterinburg. James Hudson, 37 de ani, a demisionat din postul său după difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care pare să întreţină relaţii sexuale cu două prostituate.

Săptămâna trecută, presa britanică scria că un link care trimite la înregistrarea de 4 minute şi 18 secunde a fost plasat pe un site de internet rus sub titlul „Aventurile domnului Hudson în Rusia“. În imagini apare un bărbat care intră într-o cameră dintr-o casă de toleranţă din Ekaterinburg, iar apoi se aşază pe o canapea, unde se sărută cu două femei blonde, ţinând un pahar în mână.

Înregistrarea continuă cu scene sexuale explicite între cei trei protagonişti, menţionează „The Sun“. Ministerul britanic al Afacerilor Externe a recunoscut că diplomatul, James Hudson, a demisionat, dar a refuzat să confirme dacă decizia acestuia este legată de difuzarea înregistrării video. Tabloidul „The Sun“ sugerează faptul că imaginile ar fi putut fi turnate de agenţi ai serviciilor speciale ruseşti (FBS, fostul KGB) pentru a-l şantaja pe diplomat. „Serviciile de informaţii ruse au o lungă tradiţie în a fabrica înregistrări cu sex sau fotografii compromiţătoare pentru a controla oamenii şi a-şi atinge scopurile“, a declarat o sursă de securitate pentru „The Sun“.

Gafe şi sinecuri

image

Gelu Voican Voiculescu



Ultimul scandal în care este implicat un diplomat român aduce în discuţie, din nou, criteriile după care sunt trimişi la post cei care trebuie să reprezinte România în străinătate.

După 1990 au existat cazuri când au fost recompensaţi cu astfel de funcţii oameni doar pentru că au participat la Revoluţie, cum a fost cazul lui Gelu Voican Voiculescu, ambasador în Tunisia şi în Maroc. Alţii au fost recompensaţi politic, pentru diverse servicii aduse partidelor aflate la guvernare, cum este cazul lui Ovidiu Grecea.

image

Iulia Buje


După ce în timpul mandatului lui Radu Vasile a fost şef al Departamentului de control al Guvernului, şef la AVAB şi prefect al Capitalei, Ovidiu Grecea a fost trimis în 2001 de Guvernul Năstate consul general la Rio de Janeiro, apoi la Sydney.

Din Australia a fost rechemat, după ce a intrat în conflict cu comunitatea românească de acolo. Nici după ce am intrat în NATO şi UE criteriile de numire nu s-au prea schimbat şi problemele au apărut la diverse reprezentanţe ale României, chiar din state europene.

image

Gabriel Gafiţa



Numai anul acesta, doi consuli ai României, cel de la Milano, Tiberiu Dinu, şi cel de la Torino, Iulia Buje, au fost rechemaţi în ţară. Primul după ce numele lui a apărut într-o anchetă DGIPI, iar cel de-al doilea după ce a declarat public că actualul ministru italian de Interne, Roberto Maroni, a intervenit în favoarea unor români care lucrau ilegal pentru el.

Cel mai scandalos caz rămâne cel al ambasadorului României în Portugalia care, deşi a fost dovedit că a fost informator al securităţii, este încă la post.








REALITATEA.NET - Scandal sexual la Consulatul României la Chişinău. Consulul Ion Nuică şi-a dat demisia - VEZI VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite