VIDEO Chavez l-a invitat pe Obama să se alăture "axei răului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Chavez l-a invitat pe Obama să se alăture "axei răului"
VIDEO Chavez l-a invitat pe Obama să se alăture "axei răului"

Ironii, glume şi atacuri mascate la adresa Statelor Unite, asta a oferit liderul venezuelean Hugo Chavez în discursul său ţinut în faţa Adunării Generale a ONU. Înţepăturile lui Chavez l-au avut ca ţintă şi pe actualul preşedinte american Barack Obama, nu doar pe predecesorul său, republicanul George W. Bush.

Preşedintele Venezuelei i-a cerut lui Obama să fie coerent în ideile pe care le apără şi să se alăture "axei răului".

"Obama, alătură-te socialismului!", a spus Chavez, un obişnuit al sarcasmului şi discursurilor antiamericane. "Te invităm să te alături axei răului!", a exclamat el, folosind expresia introdusă de fosta administraţie Bush pentru a desemna state ca Iran sau Coreea de Nord, suspectate că procură arme de distrugere în masă şi susţin terorismul.

Chavez i-a dat şi câteva sfaturiliderului american, în special, în ceea ce priveşte politica externă în ţările din America de Sud. El l-a invitat să ridice embargoul împotriva Cubei şi să nu mai folosească baze militare în Columbia. În privinţa statului Honduras, Chavez a acuzat armata americană că a foast complice la lovitura de stat din 28 iunie, dar a sugerat că şi Obama ar fi fost implicat.

"Oare sunt doi Obama?", a întrebat liderul stângii din America Latină. "Who are you, Obama?" (Cine eşti tu, Obama?, n.r), a adăugat el în engleză, pe jumătate ironic, pe jumătate provocator.

Chavez a mai subliniat că opinia pe care o are despre Obama este diferită faţă de opinia pe care o avea despre Bush, pe care în 2007 l-a numit "Satana", tot la tribuna ONU. "Nu mai miroase a sufl. Miroase a speranţă", a adăugat liderul sud-american.

Discursul lui Chavez a durat puţin peste o oră. "Nu voi vorbi mai mult decât Gaddafi", a spus el, provocând râsete în sală. Cu o zi înainte, liderul libian a avut un discurs-fluviu de peste o oră şi jumătate, în care a atacat Occidentul. "Gaddafi a vorbit pentru noi toţi", a spus Chavez, provocând din nou râsete. "Dar nici nu voi vorbi mai puţin decât Obama", a avertizat el. Discursul lui Obama a durat 40 de minute.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite