VIDEO Cât costă să baţi un poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Cât costă să baţi un poliţist
VIDEO Cât costă să baţi un poliţist

1.000 de lei este amenda maximă pe care o poate primi o persoană care a ultragiat un poliţist, potrivit articolului 91 din Codul Penal. Cu aşa lege, infractorii prind curaj. Uciderea agentului Tiberiu Sârbu a survenit pe fondul slăbirii autorităţii poliţiei şi creşterii tupeului infractorilor din cauza pedepselor prea mici pentru ultraj.

Citiţi şi:


În primele nouă luni ale acestui an, au fost înregistrate, la nivel naţional, 301 cazuri de ultraj comise asupra a 403 poliţişti de ordine publică. Alţi 18 poliţişti de frontieră au avut o soartă asemănătoare.

Din totalul de poliţişti ultragiaţi, doar 74 au scapat ieftin, cu înjurături şi ameninţări. Restul de 223 au fost bătuţi crunt.

Iar cel mai mult au avut de suferit poliţiştii din mediul rural. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române, comisarul şef Mihai Pruteanu, în 2009, în localităţile rurale s-au înregistrat 182 de cazuri de ultraj, reprezentând 60,5% din totalul faptelor de acest fel. „Aici mentalitatea oamenilor şi gradul de cultură scăzut a dus la astfel de manifestări”, a spus comisarul şef Pruteanu.

Agresorii scapă nepedepsiţi

Bătăile încasate de poliţişti au rămas, în majoritate, nesancţionate. Statistica arată că, din 301 cazuri de ultraj, doar în 68 s-au luat măsuri împotriva agresorilor. Şi, mai mult, numai 27 de persoane au fost arestate preventiv.

„Chiar dacă multe dintre infracţiunile de ultraj se comit cu violenţă, rezultând vătămarea corporală a poliţiştilor şi tentative de omor, autorii lor sunt cercetaţi în stare de libertate, deşi pentru alte infracţiuni, fără un real pericol social, aceiaşi magistraţi dispun cercetarea în stare de reţinere!”, ne-a declarat comisarul Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). 

Cifrele sunt în creştere faţă de anii precedenţi. De pildă, în 2007 au fost înregistrate 215 cazuri de ultraj, iar pe întreg anul 2008 – 352 de cazuri.

Citiţi despre cel mai recent caz de ultraj din Timişoara:
VIDEO Poliţist atacat de bişniţarii din mafia pieţelor

Ucigaşul agentului Sârbu, extrădat

image

Gheorghe Breazu (19 ani), care este acuzat că a ucis sâmbătă un poliţist de frontieră, a fost adus în lanţuri de poliţiştii maghiari până la Vama Borş, Oradea. Poreclit „Ghiţulică Hoţu” în satul natal, Cenad, Timiş, Breazu a fost dus în arestul Poliţiei Timiş. Tânărul este acuzat că, la sfârşitul săptămânii trecute, l-a împuşcat în piept pe agentul Tiberiu Sîrbu, în Sânnicolau Mare, cu pistolul poliţistului, în urma unei altercaţii.
 
Agentul a fost înmormântat astăzi, în Cimitirul Eroilor din Timişoara, fiind condus pe ultimul de drum de peste 400 de poliţişti, rude şi prieteni. Sîrbu a fost avansat post-mortem la gradul de subinspector. Poliţistul ucis a lăsat în urmă o fetiţă de doar şase ani, Daiana.

„Noi suntem trei, tu singur, n-o să te creadă nimeni“

Agentul şef adjunct Viorel Teacă are 13 ani vechime în Poliţie. De ani buni lucrează la Centrul de Formare şi Perfecţionare a Pregătirii Agenţilor de Poliţie „Nicolae Golescu”, din Slatina.

La 17 mai anul acesta a fost trimis în misiune de pază la Gospodăria Agro-zootehnică a unităţii, la Găneasa. „Pe la 8.00 dimineaţa, făcându-mi rondul în jurul lacului, am observat o persoană ghemuită pe mal, cu o undiţă în mână. M-am apropiat şi i-am atras atenţia că n-are voie să stea acolo, fiind o proprietate a Ministerului de Interne şi accesul interzis. L-am rugat să plece, dar nu m-a băgat în seamă. L-am luat de braţ.... Atunci a devenit violent. Mi-a strigat că el e fost colonel de Miliţie şi c-o să rămân fără slujbă”, a povestit pentru „Adevărul” poliţistul Teacă. Agentul a insistat cu binişorul, dar bărbatul cu pricina nu se dădea dus şi pace.

„A început să mă lovească în cap cu undiţa, cu pumnii şi palmele. Apoi a strigat după cineva. Imediat, au venit în fugă spre noi alţi doi indivizi care, aveam să aflu ulterior, sunt fiul şi nepotul persoanei respective, pe numele ei Gheorghe Golea”, şi-a amintit agentul.

Şi-a reluat povestirea: „«Dacă-i faci ceva lu’ tata te omor!», mi-a strigat fiu-su. Apoi au tăbărât pe mine şi m-au luat la bătaie. Doar nepotul a stat deoparte, el nu s-a băgat. După ce m-au lovit şi se îndepărtau, am reuşit să-i filmez cu telefonul mobil, să am şi eu o probă la proces. Mi-au zis: «Băăăă, noi suntem trei, tu singur, n-o să te creadă nimeni»”

Agentul Viorel Teacă a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, acuzându-i pe Gheorghe Golea şi pe fiul acestuia de ultraj. Gheorghe a fost audiat de procuror şi a fost amendat cu 1.000 de lei. Fiul a fost scos de sub urmărire penală, motivându-se lipsa probelor.

„Din parte vătămată am ajuns pârât“

Pedeapsa i s-a părut prea severă lui Gheorghe Golea, care a depus la rândul lui plângere la procuratură împotriva agentului Teacă, susţinând că poliţistul a făcut abuz de forţă. Concomitent, a contestat amenda primită la Judecătoria Slatina.

„La acuzaţia de abuz în serviciu s-a dat rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. Dar de contestaţia lui n-am scăpat, sunt obligat să mă prezint la proces. Din parte vătămată, am ajuns acum intimat în acest proces (intimat = pârât într-un caz de recurs sau în altă cale de atac – n.r.). Alt avocat, alte cheltuieli”, ne-a declarat agentul Viorel Teacă.

Ordinul ministrului de Interne cu numărul 9, din 9 martie 2009, stabileşte că poliţistul beneficiază de asistenţă juridică din partea ministerului sau de decontarea cheltuielilor judiciare.

Părăsit şi de Ministerul de Interne

„Din luna iunie, de când a început toată această tevatură procesuală, mă chinuiesc să-mi recuperez banii cheltuiţi pe avocat. Până astăzi n-am primit niciun leu. Dacă aş fi ştiut prin ce voi trece, m-aş fi gândit de zece ori înainte să depun plângere împotriva celor care m-au agresat. Nu merită complicaţiile ulterioare”, a spus poliţistul Teacă.  Vorbele agentului Viorel Teacă sunt întărite de sindicaliştii din Poliţie. Aceştia susţin că, de fapt, cazurile de ultraj sunt mult mai numeroase decât cele înregistrate oficial. Motivul: poliţiştii nu raportează evenimentele de această natură, de teama procedurilor birocratice.

image
image

Deşi i-am rugat să părăsească zona, m-au bătut şi m-au ameninţat că o să rămân fără slujbă.

image



Viorel Teacă, agent-şef de Poliţie


Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/politist.flv width=370 height=278 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

















Vezi cum îşi bat joc şmecherii de poliţiştii din Timişoara pe canalul video youtube:


Timişoara: VIDEO Şmecherii îşi bat joc pe youtube de poliţiştii din capitala Banatului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite