VIDEO Când cămătăria aduce moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cămătarii sunt prieteni când dau bani şi asasini când trebuie să şi-i recupereze.  La mijlocul lunii trecute, tinerii Valentin Gavrilă şi Mariana Rusu, din localitatea constănţeană Cumpăna, şi-au pus capăt zilelor de teama cămătarilor de la care luaseră bani împrumut.

Mai citeşte şi:
EXCLUSIV VIDEO Cămătarii fac averi pe timp de criză: cum negociază cămătarii
S-au sinucis de teama cămătarilor
Băimărenii îşi pierd casele în afaceri ilegale
Cluj: Cămătari prinşi la Cluj (VIDEO) UPDATE

În urma lor, a rămas o fetiţă de şapte ani. Cu câteva zile înainte, afaceristul sucevean Samuel Artenie îşi pierdea degetul mijlociu de la mâna dreaptă, era tăiat pe tot corpul şi agresat sexual de cămătarii cărora nu le fuseseră returnaţi banii împrumutaţi.

Acestea sunt însă doar două dintre cazurile ajunse în presă. În spatele lor, se află alte mii de poveşti asemănătoare, ale căror personaje refuză să depună plângeri la poliţie, de frica repercusiunilor.

Verdict: sinucidere

„Jocurile de noroc l-au băgat în pământ, vă spun eu. Să mă ierte Dumnezeu că a fost copilul meu şi l-am iubit, dar de asta s-a sinucis“, povesteşte, cu lacrimi în ochi, Paulina Gavrilă, din comuna constănţeană Cumpăna. Ajunsă la vârsta bătrâneţii, femeia trebuie să aibă grijă de nepoţica în vârstă de şapte ani, după ce băiatul său şi concubina acestuia s-au sinucis de spaima cămătarilor.

În seara de 7 mai, cei doi părinţi au trimis-o pe micuţă să doarmă la nişte rude. Imediat ce au ajuns acasă, bărbatul a încuiat uşa şi au intrat împreună în camera în care obişnuiau să doarmă. Aici, Valentin Gavrilă şi-a spânzurat iubita, fără ca aceasta să opună rezistenţă vreun moment, după care s-a spânzurat de grinda camerei.

Încă din noaptea crimei, vecinii vorbeau pe la colţuri de banii pe care bărbatul i-ar fi împrumutat de la nişte cămătari din localitate ca să-şi plătească datoriile la jocurile de noroc. Nimeni nu a declarat însă nimic oficial, de teama represaliilor.

Ajutată de bunici şi de un verişor, micuţa a depăşit momentan şocul psihologic. Paulina Gavrilă se teme însă că problemele vor începe abia la toamnă, când fata va merge la şcoală.

Comisarul şef Florin Pamfile, de la IPJ Constanţa, a declarat că, „având în vedere că nu sunt suspiciuni că ar fi fost omorâţi“, dosarul va fi închis.

Om de afaceri schingiuit

Cei aproximativ 1.000.000 de dolari împrumutaţi de afaceristul sucevean Samuel Artenie de la cămătari l-au făcut pe acesta să trăiască adevărate scene de coşmar. După ce l-au prins pregătindu-se să fugă din localitate, cămătarii l-au obligat pe Artenie să bea circa 100 de mililitri de oţet.

image

La înmormântarea lui Valentin Gavrilă, apropiaţii acestuia s-au temut să nu participe neinvitaţi şi cămătarii

Interlopii i-au legat apoi mâna dreaptă de la încheietură şi degetul inelar şi i-au secţionat transversal ultima falangă a degetului inelar. De la acel moment, afaceristul s-a mutat din oraş, vecinii săi declarând, ieri, că în casa acestuia, au mai rămas doar copiii.

Ea s-a sinucis, el a fugit

În februarie 2009, într-o pădure din zona Bicaz, Sorin Ionel Mardare, în vârstă de 49 de ani, şi-a privit concubina, pe Aurica Maftei, 51 de ani, cum s-a zbătut până la ultima suflare, spânzurată de creanga unui copac. Era apoi rândul lui să-şi ia viaţa pentru a scăpa astfel de cămătarii care-i urmăreau.

Teama morţii l-a făcut

însă să renunţe în ultimul moment. Bărbatul a fost internat într-un spital de boli psihice din Neamţ, apoi a dispărut fără urmă. Deşi au trecut aproape patru luni de la tragicul incident, în Holboca, comuna în care locuiau cei doi, nu se mai ştie nimic de bărbat. „Vin zilnic foarte multe persoane şi întreabă de el, pentru că vor să-şi recupereze împrumuturile“, povesteşte Gheorghe Ştefurac, primarul comunei.

Vezi AICI prima parte a negocierii unui împrumut de la un cămătar, filmată de reporterii “Adevărul” cu camera ascunsă.


Partea a doua a negocierii


Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/camatarfilmpart2(1).flv width=350 height=280 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite