VIDEO Timişoara: Buick din epoca Dej, decor de videoclip

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Timişoara: Buick din epoca Dej, decor de videoclip
VIDEO Timişoara: Buick din epoca Dej, decor de videoclip

Maşina lui Alexandru Drăghici, ministru de Interne al lui Gheorghiu Dej, un Buick Roadmaster, va reveni pe străzi. Automobilul de epocă fabricat în 1956 se află în posesia arhitectului timişorean Valentin Capotescu.

Mai citeşte şi:


Buickul care i-a aparţinut lui Alexandru Drăghici, fost ministru de Interne şi şef al Securităţii Statului în regimul lui Gheorghiu Dej, se află în curtea arhitectului timişorean Valentin Capotescu.

Peste două săptămâni, proprietarul poate să îl pornească din nou. Buickul Roadmaster a fost comandat de statul român special pentru Alexandru Drăghici, de la o fabrica din Belgia.

Ceauşescu a casat maşina torţionarului

Apariţia Buickului provoca spaimă pe străzi în perioada în care era folosită de Drăghici. „Maşina a ajuns la şoferul lui Alexandru Drăghici. Este singurul Buick Roadmaster adus în România ca nou“, a mai declarat actualul proprietar, Valentin Capotescu. 

Până în 1996, maşina s-a aflat în proprietatea şoferului fostului ministru care a vândut-o unui colecţionar din Bucureşti.

Arhitectul timişorean a cumpărat maşina de la acesta din urmă cu o sumă extrem de mică: de 2.000 de euro. Preţul de catalog al unui asemenea vehicul depăşeşte şi 40.000 de euro. 

„Se lucrează la maşină de trei ani. Merge încet pentru că nu găseşti piese de schimb şi nici meseriaşi care să se ocupe de ea”, a mai spus Capotescu.

Click pe pozele de mai jos pentru a vedea galeria foto:

  

image
image
image


Limuzina neagră a devenit roz-bonbon

Cornel Ducan, pe mâna căruia au trecut peste 300 de maşini, este cel care se ocupă de restaurarea Buickului. „Nu am găsit nicio stafie în maşină. A rămas haina de el“, a spus Ducan. Buickul lui Alexandru Drăghici a apărut în videoclipul cântăreţei Nicola, la piesa „Dincolo de noapte e zi“, atunci când avea culoarea neagră.

E sinistru când te gândeşti a cui a fost înainte această maşină.
Cornel Ducan
restaurator

Primul proprietar, torţionar comunist

Alexandru Drăghici s-a născut pe 26 septembrie 1913, în comuna Tisău, judeţul Buzău. În 1931 s-a apropiat de mişcarea comunistă ilegală, şase ani mai târziu a devenit membru de partid, iar la 28 mai 1952 a fost numit ministru de Interne. Drăghici a fost unul dintre cei mai fioroşi torţionari.

În regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, el a încurajat tortura deţinuţilor politici şi condamnările la moarte. A fost eliberat din funcţie în 1965. Înainte să înceapă judecarea lui, la 2 octombrie 1991, Drăghici s-a stabilit la Budapesta.

Autorităţile din România au cerut extrădarea lui, dar ungurii au respins solicitarea. Drăghici a decedat la Budapesta, la 12 decembrie 1993.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite