VIDEO 44 de localităţi şi municipiul Bucureşti, afectate de furtuna de aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O furtună puternică a afectat seara trecută România. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a anunţat astăzi că 44 de localităţi din 14 judeţe şi municipiul Bucureşti au fost afectate de furtuna de ieri seară. A plouat torenţial, a căzut grindină şi au fost vijelii în judeţele Neamţ, Brăila, Prahova, Gorj, Vâlcea, Galaţi, Dolj, Olt, Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Sibiu. În Bucurureşti, mai multe străzi au

UPDATE 12.30 Dan Nica a precizat că la ultima centralizare, făcută astăzi dimineaţa la 8.30, au fost raportate din teritoriu 140 de gospodării şi 62 de locuinţe inundate, 533 de imobile cu acoperişul afectat, 600 de terenuri agricole au fost inundate, 2 poduri şi 37 de podeţe avariate şi, de asemenea, 5 drumuri naţionale şi 3 comunale afectate de ape.

Mai mult decât atât, Nica a precizat că 6 şcoli şi o unitate sanitară au fost avariate de furtună.

245 de copaci din Bucureşti au fost dărâmaţi de furtună, iar 160 dintre aceştia blocând temporar arterele de circulaţie rutieră. 20 de copaci au căzut pe cablurile aeriene de utilităţi publice, 7 pe conducte, fie de gaz, fie de apă, 17 pe case şi imobile şi 41 pe autovihicule.

Mai citiţi şi:

adevarul.ro ANM: Furtuna de ieri este normală şi nu are legătură cu schimbările climatice

adevarul.es - Plantaţiile de viţă de vie din La Rioja, distruse de o furtună

adevarul.ro - Neamţ: Furtuna a întrerupt trei ore circulaţia feroviară între Piatra Neamţ şi Bicaz


Bucureşti: O grădiniţă a rămas fără acoperiş

Acoperişul Grădiniţei nr. 222 din Capitală a fost distrus în proporţie de 50%. Conducerea unităţii de învăţământ a decis să suspende cursurile, pentru moment.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Marian Banu, a declarat astăyi, pentru Mediafax că aproximativ jumătate din acoperiş este distrus, pereţii sunt uzi, iar curtea este răvăşită. Vijelia a împrăştiat prin curte bucăţi din acoperişul distrus.

Potrivit Mediafax, conducerea unităţii de învăţământ a sesizat autorităţile locale ale Sectorului 1, astfel încât o echipă a intervenit pentru remedierea distrugerilor.

Acum acoperişul clădirii este protejat de o folie de plastic. De asemenea, au fost salvate arhiva şi o parte din documente. În prezent, sunt discuţii referitoare la perioada cât va dura repararea acoperişului, transmite Mediafax.


Buzău: 45 de localităţi sunt în continuare nealimentate cu energie electrică

Electrica Buzău a anunţat, astăzi dimineaţă, că, potrivit ultimului bilanţ, 45 de sate, din opt comune ale judeţului Buzău, nu erau alimentate cu energie electrică la ora 9.00, din cauza avariilor produse de furtună. Şapte linii electrice au fost avariate şi 87 de posturi de transformare nu sunt alimentate din această cauză. Astăzi dimineaţă, nu aveau energie electrică satele din comunele buzoiene Verneşti, Cândeşti, Ruşeţu, Valea Salciei,  Buda, Bisoca, Puieşti şi Tisău, relatează NewsIn.

Vijelia puternică de ieri seară a provocat numeroase pagube în judeţul Buzău. În localitatea Măteşti, acoperişul din lemn şi ţiglă al unei case construite recent a fost luat pe sus de vijelie şi purtat la o distanţă de 30 de metri, unde s-a prăbuşit peste două maşini. Echipajul de pompieri a fost nevoit să intervină pe întuneric, pentru că acoperişul a rupt în cădere şi firele electrice care alimentau satul. De asemenea, în comuna Grebănu, o biserică veche de peste o sută de ani care a fost renovată recent a rămas fără jumătate din acoperiş, iar vântul a smuls şi crucea de pe una din turle.

Giurgiu: 70 de localităţi afectate de furtună
    
Un număr de 70 de localităţi din judeţul Giurgiu au fost afectate de întreruperea energiei electrice, în urma furtunii de aseară din judeţul Giurgiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu a anunţat că furtuna a afectat 25 de linii de medie tensiune din 70 de localităţi, mai multe acoperişuri au fost smulse în municipiul Giurgiu şi mai mulţi copaci au fost doborâţi. Din cauza furtunii a fost întreruptă şi alimentarea cu apă

Dâmboviţa: opt localităţi nu au energie electrică

Opt localităţi din judeţul Dâmboviţa nu erau alimentate cu energie electrică astăzi dimineaţa, în urma furtunii şi a precipitaţiilor abundente căzute ieri seară. Potrivit raportărilor Electrica Târgovişte, în jurul orei 9.00, nu aveau energie electrică următoarele localităţi: Ungureni, Gulia, Bezdead, Româneşti, Tărtăşeşti, Odobeşti, Geangoeşti şi Râncaciov.

Argeş: Zeci de gospodării inundate şi un incendiu provocat de fulger
    
Potrivit bilanţului întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, zeci de gospodării din mai multe localităţi ale judeţului Argeş au fost inundate şi o clădire a fost distrusă de un incendiu provocat de fulger ca urmare a furtunii. Cea mai gravă situaţie s-a înregistrat în satul Dobrogostea, comuna Merişani, unde 12 gospodării au fost afectate de inundaţii, ieri seara, în urma colmatării canalului colector în dreptul unui tub care traversează DN 7C. Apa a fost evacuată din gospodării de pompierii militari din Piteşti şi pompierii voluntari din localitate, transmite Agerpres.

Gorj: Trei localităţi afectate de furtună
    
Ploile torenţiale, însoţite de vijelie şi grindină, căzute în după-amiaza zilei de ieri şi în noaptea următoare, au afectat trei localităţi din zona de nord a judeţului Gorj, provocând daune infrastructurii, caselor şi culturilor.

Potrivit datelor furnizate de biroul de presă al Instituţiei Prefectului, în seara zilei de marţi, din cauza arborilor smulşi de vijelie, pe DN 67 Târgu-Jiu - Râmnicu Vâlcea, la km 135 + 200, între localităţile Polovragi şi Milostea, traficul rutier a fost întrerupt timp de câteva ore, drumul fiind blocat de copacii smulşi şi aruncaţi pe carosabil.

Vrancea: 12 localităţi fără lumină
    
Un număr de 12 localităţi au rămas fără curent electric în urma furtunei, care a doborât doi copaci, care au blocat două drumuri judeţene. Conform ISU, furtuna de ieri seară, care a început în jurul orei 21.30, a afectat 46 puncte de transformare, pentru remedierea situaţiei acţionând, în teren, patru echipe ale Electrica. Vântul puternic a rupt şi doi copaci, pe drumul judeţean din Urecheşti şi pe drumul judeţean care leagă satul Vânători de municipiul Focşani.

Copacii căzuţi şi trafic întrerupt,  în Bucureşti


Intemperia a durat cel mult 15 minute, timp în care, pe Şoseaua Kiseleff au fost doborâţi cinci copaci, motiv pentru care traficul a fost întrerupt.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat că deocamdată a fost sesizată o singură problemă, respectiv pe Bulevardul Pache Protopopescu, unde un copac a căzut pe stradă.

Din această cauză, traficul rutier este blocat în zona unde a căzut copacul, iar la faţa locului a fost trimis un echipaj de poliţie, a precizat Ciocan pentru Realitatea Tv.

La Dispeceratul de urgenţă al Primăriei Capitalei a fost primită o sesizare, despre un copac căzut pe Bulevardul Aviatorilor, în faţa Ambasadei Chinei, potrivit Realitatea TV.

La numărul de urgenţă al municipalităţii ( 0800 800 882) au fost primite mai multe sesizări privind copaci căzuţi pe drum.

În sectorul 4, pe strada Tudor Gociu, un copac s-a rupt şi a spart geamul unor balcoane de la imobilele din zonă.

UPDATE 23.10:
Un accident s-a produs în centrul Bucureştiului, în zona Palatului Cotroceni. O maşină a plecat  cu viteză din intersecţie şi s-a ciocnit cu o altă maşină. Nu sunt victime.

UPDATE 23. 03: La această oră, în zona Cotroceni, doar Jandarmii au venit în teren, eliberând traficul de arborii căzuţi. Nimeni de la Administraţia Domeniului Public sau Pompieri nu a fost la faţa locului, la această oră. Potrivit primelor rapoarte, furtuna a doborât 50 de copaci, pe străzile Capitalei.

UPDATE 23.02:
În urma furtunii au fost blocate troleibuzele liniilor 61 şi 62, în zona Leu, 86, 97, 65, în zona Pajura, 70, 79, 92, în zona Traian, din cauza vegetaţiei căzute pe reţeaua electrică.

De asemenea, tramvaiele au fost blocate în zona Băneasa şi pe Şoseaua Alexandriei, din cauza crengilor de copaci căzute pe drum.

UPDATE 23.01: O conductă de gaze a fost spartă în sectorul 2 al Capitalei, în zona Barbu Văcărescu, după ce un copac a căzut peste aceasta. Potrivit primarului Oprescu acolo se află cele mai multe ehipaje.

UPDATE 23.00: Peste 100 de jandarmi au fost trimişi să sprijine echipele de intervenţie de la ISU Bucureşti şi să protejeze zonele unde s-au produs incidente în urma furtunii din Capitală, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru.

Potrivit acestuia, în aproximatv 30-40 de minute de la declanşarea furtunii, la Jandarmerie au fost primite peste 60 de sesizări prin numărul unic de urgenţă 112, la care oamenii semnalau copaci căzuţi.

Mai multe cazuri de copaci căzuţi pe case, pe drum, pe maşini şi pe cablurile aeriene au fost sesizate pe străzile Timonierului, Armistiţiului, Londra, Hermann Oberth, Calea Ferentari, Tudor Gociu, Aleea Rădăşeni, Sirenelor, Valea Nucului, Calea Griviţei, Sofia, Petricani, Aleea Rădeni şi în zona Spitalului Elias.

UPDATE 22.54: Primarul general Sorin Oprescu a declarat în această seară, că în Capitală sunt 425 de evenimente din cauza furtunii, în ceea ce priveşte copacii căzuţi pe străzi şi pe maşini. Din fericire, nu au fost înregistrate accidente rutiere, a mai declarat Oprescu pentru Mediafax.

În acest moment toate efectivele Poliţiei Comunitare sunt pe străzi, astfel încât circulaţia să reintre în normal.
Primarul General a adăugat că cel mai afectat sector este Sectorul 1, cu zonele: MIhalache, Aviator Popişteanu, Mareşal Constantin Prezan, Bulevardul Aviatorilor, unde sunt copaci căzuţi, iar în Băneasa şi cartierul Aviaţiei sunt înregistrate pene de curent.

Primarul Sectorului 1 a adăugat că angajaţii Administraţiei Publice a Sectorului 1 se află deja în teren pentru a curăţa străzile de crengile şi copacii căzuţi.

UPDATE 22.43: Pe Aeroporturile  Capitalei au fost suspendate decolarile, iar în jurul orei 21.30, trei avioane nu au primit permisiunea de aterizare.

UPDATE 22.41: Furtuna din această seară a blocat traficul RATB şi circulaţia automobilelor în mai multe sectoare din Bucureşti, din cauza copacilor  dărâmaţi pe carosabil şi a banerelor electorale smulse de vânt.

Circulaţia pe linia tramvaiului 41 a fost oprită mai multe zeci de minute din cauza căderii pe firele de contact a unor panouri publicitare.

Echipele de la Apa Nova au intervenit pentru a scoate apa din zonele inundate.

UPDATE 22.17: Drumul Timonierului din cartierul  Militari este o altă stradă blocată de un copac doborât de furtună.

UPDATE 22.00: Mai multe persoane au fost blocate în maşină pe Splaiul Independenţei.
Christian Ciocan a declarat că la această oră nu sunt şosele blocate.

UPDATE ora 21.55
În dreptul Mănăstirii Caşin un panou publicitar se sprijină pe firele tramvaielor.

Pe Bulevardul Expoziţiei un stâlp a căzut în dreptul unui autobuz, blocând ieşirea pasagerilor din maşină. Potrivit directorului Ambulanţei, Alis Grasu, nimeni nu a fost rănit.
Prefectul Capitalei a declarat că nu este nevoie de un comandament de urgenţă.

La Primăria Capitalei au fost convocaţi toţi directorii Administraţiilor Domeniului Public şi s-a întrunit un comitet de criză.

Alte sesizări sunt din sectorul 2, în zona Bulevardului Lacul Tei, unde un copac a căzut pe drum, iar în sectorul 1, pe Bulevardul Oaspeţilor, este pană de curent.

Sesizaţi toate daunele provocate de furtună, pe adresa bucuresti@adevarul.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite