VIDEO Brandul de ţară, între pagubă şi parodie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele postdecembriste nu au fost în stare, timp de 20 de ani, să traseze o strategie eficientă de promovare a turismului românesc. Ministerul Turismului a lansat recent imnul turistic al României. La scurt timp a apărut o parodie savuroasă.



Citiţi şi:

Udrea spune că litoralul românesc îl va depăşi pe cel bulgăresc
Elena Udrea intenţionează să organizeze un circuit al hergheliilor în România

Brandurile turistice ale României concepute până acum au fost păguboase. Ultima încercare de rebrănduire îi aparţine ministrului de resort, Elena Udrea, care s-a gândit că, mai întâi de toate, România are nevoie de un imn. „Romania, the Land of Choice“, lansat de 1 Mai, este noul slogan sub care ieşim în lume, pe muzica şi versurile lui Marius Moga.

Ca să îi facă pe străini să se îndrăgostească de noi, „micul Mozart“, cum este numit Moga, a încasat 10.000 de euro.
Parodia sună bine!

O echipă a Happyfish.ro a realizat un videoclip în care parodiază imnul lui Moga sub denumirea „Romania, the End of Choice“, care a făcut furori printre internauţi. Alexandru Hâncu, Dragoş Muşat şi George Dorin Andreescu, de la Happyfish, văd o altă Românie, aceea de care ne lovim zi de zi. Personajele - un vampir, un Elvis şi un suporter al naţionalei de fotbal - cântă virtuţile ascunse sub preş ale României.


Parodie Imnul Turistic al Romaniei

Eterna şi... scandaloasa Românie


Aventura promovării României în lume începe în 1995, când Guvernul semnează un contract cu firma franceză Group Saintonge Edition, deţinută de Adrian Costea, pentru realizarea albumului „Eterna şi fascinanta Românie“.

Tirajul anunţat iniţial a fost de 97.000 de exemplare, din care au văzut lumina tiparului sub 10.000. Albumul trebuia distribuit în aproape 100 de ţări. Afacerea ne-a costat aproape şase milioane de dolari. Scandalul iscat în jurul acestei afaceri a întrecut cu mult faima turistică a ţării noastre.

Eşecul „Fabricat în România“

O altă iniţiativă, „Fabricat în România“, a aparţinut, în anul 2001, Asociaţiei pentru Promovarea Produselor şi Serviciilor – România, scopul fiind să convingă populaţia să cumpere produse autohtone.

Firmele care doreau să participe plăteau o taxă pentru aplicarea mărcii „Fabricat în România“ pe produsele lor. Programul a dat faliment pentru că firmele nu mai erau interesate. Guvernul nu s-a implicat financiar în această campanie de promovare.

O campanie „surprinzătoare“

„România mereu surprinzătoare“ s-a născut în anul 2004 şi a costat aproape două milioane de dolari. Reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) au desfiinţat acest brand precizând că stilul promovării este „depăşit“, în dezavantaj faţă de ţările concurente din zonă.

 „România nu are nicio imagine clară sau puternică pe piaţă, iar marca destinaţiei transmite mesaje amestecate. «Mereu surprinzătoare» se referă la faptul că vizitatorii au în mod specific experienţe în ţară care le depăşesc aşteptările, dar nu menţionează că surprizele pot fi şi neplăcute“, a precizat la acel moment OMT.

Fabulos! 110.000 de euro daţi pe nimic

În decembrie 2006 a fost zămislit un alt brand. Misiunea a fost asumată de Ministerul Afacerilor Externe, condus de Mihai Răzvan Ungureanu. „Spirit fabulos“ a fost sloganul ales pentru caracterizarea ţării noastre ca fiind un tărâm „cu oameni spirituali, care se bucură de viaţă“.


Imnul Turistic al Romaniei

 Costurile „spiritului fabulos“ au fost de 110.000 de euro. După preluarea mandatului de la MAE de către Adrian Cioroianu, proiectul a fost oprit. Mai interesantă a fost reacţia românilor, care au ieşit cu un brand propriu: „Fabulo-şpriţ“.

Escrocherie cu clipuri de promovare

În octombrie 2008, 13 persoane au fost trimise în judecată pentru atribuirea ilegală a unui contract de achiziţii publice privind promovarea ofertei turistice româneşti în străinătate.

Prejudiciul adus statului a fost de circa 1,5 milioane de euro. Respectivele persoane erau angajate ale Autorităţii Naţionale pentru Turism şi ale Ministerului Transporturilor. Clipurile nu au fost niciodată difuzate.

Cine l-a văzut pe Dracula?

image

România văzută de un artist ceh  Foto: AFP



Proiectul Dracula Park a fost lansat în 2001, în timpul mandatului lui Dan Matei Agathon, iniţiatorii visând că acesta va aduce României un milion de turişti şi venituri de circa 20 de milioane de dolari anual. În privinţa amplasării, prima opţiune a fost Sighişoara.

Investiţia iniţială era de 31,5 de milioane de dolari. Au fost puse în vânzare acţiuni, de pe urma cărora s-au strâns 107 miliarde de lei vechi.

 În 2003, odată cu amplasamentul, se schimbă şi tema parcului. Dracula Park este mutat în localitatea Snagov, de lângă Bucureşti. Statul, prin RA-APPS, se asociază cu S.C. Dracula Park S.A. pentru realizarea proiectului, contribuind cu un teren de aproape 500 de hectare. În acelaşi an, ministrul Miron Mitrea anunţă că proiectul nu mai prezintă interes.

Cu toate acestea, în toamna lui 2004, Guvernul înfiinţează printr-o hotărâre „Parcul industrial turistic şi de agrement Snagov”, fără vampir, a cărui investiţie urma să ajungă la 70 de milioane de euro. În 2005, proiectul „Dracula Park” devine dosar pe masa procurorilor anticorupţie, motiv pentru care nu se aprobă listarea la bursă a acţiunilor. La începutul anului 2006, RA-APPS reziliază contractul cu S.C. Dracula Park S.A.

Peste 13.000 de persoane au investit în total circa 10 milioane de lei în această himeră. În prezent, S.C. Dracula Park S.A investeşte banii acţionarilor în afaceri imobiliare şi la bursă.

„Prea mult gunoi“

image

Jurnalistul Dragoş Muşat (foto), unul dintre protagoniştii videoclipului-parodie, spune că piesa nu are legătură cu Elena Udrea, nici cu Marius Moga.

„Doamna Udrea să promoveze cum ştie turismul, iar Marius Moga să facă melodii. Noi, ca reprezentanţi ai societăţii, nu putem să minţim. Când spui că eşti român nu poţi să nu aduci aminte de igrasie, vampiri, piţipoance. Dacă suedezul iese din Voroneţ, dă peste «ţărani» rurali care ascultă manele.

 Este mai mult gunoi decât vrea Ministerul Turismului să recunoască. E bine să arăţi că eşti un popor mare, dar când nu eşti în stare să pui apă curentă la WC în staţiuni...“, a declarat pentru „Adevărul“ jurnalistul.

image

Imaginile idilice din clipurile despre România nu corespund cu realitatea


Foto: Elena Crăescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite