VIDEO Bogaţii noştri, mai săraci cu 10 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Bogaţii noştri, mai săraci cu 10 miliarde de euro
VIDEO Bogaţii noştri, mai săraci cu 10 miliarde de euro

Averea celor 500 de miliardari din clasamentul „Forbes România“ însumează 29 de miliarde de euro, cu un sfert mai puţin decât anul trecut. Criza a micşorat afacerile a 314 miliardari români. Bunurile totale ale celor mai avuţi 500 de români reprezintă 21% din PIB-ul ţării noastre în anul 2008, potrivit topului „Forbes 500 Miliardari“, lansat ieri.

Cei mai bogaţi 500 de români au pierdut, în total, pe parcursul ultimului an, aproape zece miliarde de euro, din cauza crizei. Mai bine zis, aproape câte un miliard de euro pe lună, potrivit topului „Forbes 500 Miliardari“.

Citiţi şi:



Primii 500 de bogaţi au cumulat, în ultimul an, o avere de 29 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape un sfert (21%) din Produsul Intern Brut (PIB) al României în anul 2008. Din cei 500 de miliardari „Forbes“, 314 au înregistrat pierderi în perioada analizată şi 86 dintre ei au profitat de criză, reuşind să-şi sporească averile cu 3,7 miliarde de euro faţă de anul 2008.

Creşterile averilor unora dintre ei se datorează, în primul rând, diversificării investiţiilor, a faptului că nu au mizat totul pe un singur domeniu de activitate şi au afaceri în sectoare afectate mai puţin de recesiune, precum industria alimentară, energie, agricultură sau industria chimică.

La polul opus se află marii perdanţi în faţa crizei, care şi-au micşorat substanţial valorea deţinerilor şi care activează, în general, în imobiliare şi în construcţii, domenii grav afectate de prăbuşirea economiei din ultimul an.

Bucureştiul, cel mai prosper

Ca şi anul trecut, Bucureştiul conduce în topul regiunilor cu cei mai bogaţi oameni. Capitala concentrează aproape jumătate dintre miliardari, respectiv 218 persoane (44% din total). Averea cumulată a miliardarilor bucureşteni este de 17,2 miliarde de euro, în scădere cu 28% faţă de anul anterior. Cel mai bogat bucureştean rămâne Dinu Patriciu, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de 2008.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/Razvan corneteanu generalitati.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



După Bucureşti, cea mai bogată regiune din România este Transilvania, care deţine 100 de milionari. Aceştia au, cumulat, o avere de 3,7 miliarde de euro. Şi transilvănenii au fost afectaţi de criză, întrucât averile celor mai bogaţi oameni din zonă au scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut.

Cel mai bogat ardelean rămâne Ilie Carabulea, acţionarul majoritar al Băncii Carpatica şi Atlassib, care are o avere de 230-250 de milioane de euro, cu 100 de milioane mai mică faţă de anul precedent.

Dacă în 2008, Moldova număra 44 de membri în topul celor mai bogaţi români, în acest an efectivul acestora a scăzut la 37. Aceştia au o avere totală de 2,2 miliarde de euro, la jumătate faţă de 2008, iar cel mai bogat dintre ei este Dorinel Umbrărescu, care deţine 330 de milioane de euro.

Un număr aproximativ de miliardari (39 de persoane) sunt şi în Muntenia, aceştia deţinând o avere de 1,1 miliarde de euro. Munteanul cu cei mai mulţi bani este Gheghe Caruz, un important producător alimentar, care are o avere de circa 120 de milioane de euro.

Bucovina are doar patru miliardari

Zonele din care provin cei mai puţini miliardari sunt Bucovina, de unde vin doar trei magnaţi, triplu faţă de anul trecut şi Maramureş, cu 13 persoane. Cel mai bogat bucovinean este Vasile Armenean, proprietarul companiei producătoare de îngheţată Betty Ice, care are o avere de 22 de milioane de euro, în creştere cu două milioane de euro faţă de 2008.

Din Maramureş, cel mai avut om este Mihai Lung, proprietarul grupului Inserv din Baia Mare, cu activitate în construcţii, şi care deţine o avere de 37,5 milioane de euro, în scădere cu 43,5 milioane de euro faţă de anul trecut.

Au câştigat pariul cu criza

Dacă foarte mulţi dintre afaceriştii din România şi-au micşorat averile ca urmare a crizei financiare, 86 dintre membrii topului şi-au mărit substanţial averile.

Primii cinci miliardari care au profitat de pe urma crizei şi care au înregistrat cele mai mari creşteri faţă de anul trecut sunt Ioan Niculae, Gabriel Popoviciu, Dinu Patriciu, Gabriel Comănescu şi Aurel Muntean. Cei cinci deţin o avere cumulată de 4,56 miliarde de euro, în creştere cu 1,6 miliarde de euro faţă de anul trecut.

Ioan Niculae

  • 1,2 miliarde de euro
  •  625 de milioane de euro în 2008
  • Proprietarul InterAgro reprezintă cea mai mare surpriză a topului din acest an. Dacă în 2008 a ocupat locul 12, în acest an a urcat zece poziţii, ajungând la 1,2 miliarde de euro. Motivul? A investit în domenii foarte variate de activitate, de la agricultură, chimie şi comerţ exterior, până la turism şi energie.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/ioan nicolae.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Gabriel Popoviciu

  • 625 de milioane de euro
  • 300 de milioane de euro în 2008
  • În 2008, Popoviciu avea o avere de 300 de milioane de euro, iar în acest an şi-a mărit-o cu 325 de milioane de euro. Atuul principal al  creşterii a fost deschiderea mallului Băneasa Shopping City (evaluat la peste 500 de milioane de euro) din luna aprilie, care i-a adus un rulaj de peste 100 de milioane de euro.


Dinu Patriciu

  • 2,2 miliarde de euro
  • 1,9 miliarde de euro în 2008
  • Dinu Patriciu este, şi în acest an, cel mai bogat român. Averea sa a crescut cu 250 de milioane de euro faţă de 2008. Este unul dintre miliardarii României ce posedă cele mai mari lichidităţi, în urma vânzării Rompetrol. Patriciu activează în sectorul energetic, în imobiliare, în media, IT&C şi în domeniul bancar.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/dinu patriciu.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false




Gabriel Comănescu

  • 420 de milioane de euro
  • 190 de milioane de euro în 2008
  • Comănescu şi-a mărit averea cu 230 de milioane de euro comparativ cu anul trecut. Afacerile din domeniul petrolier, unde este prezent prin intermediul companiei Grup Servicii Petroliere, au mers mai bine decât se aştepta. El a obţinut un profit record de 48,1 milioane de euro, faţă de doar trei milioane de euro în 2007.


Aurel Muntean

  • 200 de milioane de euro
  • 25 de milioane de euro în 2008
  • Figurează, în acest an, cu o avere mai mare cu 175 de milioane de euro faţă de 2008. Asta pentru că de-abia în 2009 şi-a făcut publice proprietăţile şi bunurile personale, când a candidat la preşedinţia federaţiei de tenis. Muntean deţine magazinul Victoria din Bucureşti şi hotelul Împăratul Romanilor din Sibiu.


Topul „Forbes“, prima dată în România

Topul Fobes 500 Miliardari debutează în acest an în România sub brandul publicaţiei internaţionale de business, după ce, în 2008, s-a numit Top Adevărul 500 Miliardari.

Ediţia din acest an a fost realizată în colaborare cu două firme de consultanţă, iar rezultatele decurg din evaluarea ansamblului indicatorilor financiari ai averilor fiecăruia.

Din cele 500 de pagini ale Topului nu lipsesc ierarhia celor mai bogaţi oameni din lume, primii 25 de afacerişti din Europa de Est, precum şi topul celor mai puternice femei din lume. Topul „Forbes România 500 Miliardari“ s-a lansat oficial ieri şi poate fi găsit, începând de astăzi, la toate chioşcurile de presă.

Realizarea Topului într‑un an de criză a fost foarte dificilă, a declarat Adriana Halpert, redactor-şef „Forbes România“, cu ocazia lansării oficiale. „Mulţi oameni de afaceri au avut de suferit. I-am văzut mai îngrijoraţi“, a arătat Halpert.

O altă percepţie asupra bogăţiei

image



Cel care deschide topul miliardarilor pentru al doilea an la rând, Dinu Patriciu, a fost „prezent” la lansare, din străinătate, prin intermediul internetului.

„Criza poate fi o oportunitate. Mişcările sunt mult mai rapide în criză“, a spus omul de afaceri. În opinia sa, un astfel de top ne introduce într-o cultură a succesului, creează modele şi stimulează o altă percepţie asupra bogăţiei, în condiţiile în care mentalitatea de tip comunist a societăţii româneşti alătură bogăţia de noţiuni precum tâlhăria, relaţiile vinovate cu statul şi exploatarea altora pentru propriul câştig.

Patriciu a arătat că cea mai mare satisfacţie a unui om bogat ar trebui să fie ajutorul acordat comunităţii. Întrebat cât de aproape de adevăr este estimarea făcută de Top „Forbes România 500 Miliardari“, Patriciu a răspuns: „Niciodată nu am dat cifre, dar pot să spun că vă aflaţi destul de aproape“.

Importanţa unei cifre

La rândul său, Ioan Niculae, preşedintele InterAgro, ocupantul locului secund şi marea surpriză a ediţiei din acest an, consideră că succesul său este datorat deciziei de a investi în domenii total diferite în acelaşi timp: agricultură, comerţ, industrie, imobiliare, turism.  „Mai important decât orice cifră este faptul că o publicaţie de prestigiu recunoaşte importanţa industriei“, a spus Niculae, prezent la lansare.

De asemenea, oamenii de afaceri prezenţi la eveniment şi-au spus părerea despre importanţa estimărilor publicate de Topul „Forbes România“.

„Niciodată nu poţi şti cât valoarează o afacere până nu vine cumpărătorul cu banii pe masă“, susţine Dimitrie Sturdza, care are o avere estimată la 260 de milioane de euro şi afaceri cu cosmetice şi imobiliare.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/dimitrie sturza.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Totodată, Gheorghe Caruz, cu o avere de circa 120 de milioane de euro, spune că nu şi-ar vinde afacerile nici pentru 500 de milioane de euro.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/gheorghe caruz.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false

image

Criza poate fi o oportunitate. Mişcările sunt mult mai rapide în criză.

image


Dinu Patriciu
preşedinte DP Holding

Peste 3.000 de firme evaluate

Top 500 Miliardari Forbes România 2009 a colaborat cu două echipe de specialişti: Fairwind, societate de investiţii financiare din Bucureşti, pentru evaluările generale ale afacerilor, iar pentru cele imobiliare, compania de consultanţă Darian din Cluj.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/cei 2 consultanti.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false


Analizele acestora au avut la bază documentarea echipei Top 500 Forbes România. Au fost utilizate, totodată, informaţiile publicate de Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor Publice. În total, au fost evaluate peste 3.000 de firme şi proprietăţi, din toate regiunile ţării, pe parcursul a opt luni.

Îngenuncheaţi de criză

Gigi Becali

  • 200 de milioane de euro
  • 725 de milioane de euro în 2008
  • Cel mai afectat de criza economică din acest an este Gigi Becali, care a pierdut două treimi din avere după prăbuşirea pieţei imobiliare, principala sa sursă de venit. Nici afacerile din fotbal nu i-au mers mai bine. Echipa pe care o patronează a terminat campionatul precedent abia pe locul şase. Astfel, averea lui Becali s-a diminuat cu 525 de milioane de euro, ajungând în 2009 la 200 de milioane de euro.


Zoltan Teszari

  • 400 de milioane de euro
  • 900 de milioane de euro în 2008
  • Cea mai necunoscută figură din businessul românesc, Zoltan Teszari, miliardarul care nu-şi arată faţa, conduce indirect compania RCS&RDS, unul dintre cei mai importanţi operatori locali de telecomunicaţii, televiziune prin cablu şi internet. Pe fondul scăderii acţiunilor companiei, dar şi al diminuării numărului de clienţi, omul de afaceri bihorean a rămas, anul acesta, fără mai mult de jumătate din averea sa.


Sorin Ovidiu Vântu

  • 425 de milioane de euro
  • 800 – 850 de milioane de euro în 2008
  • Criza care s-a instalat pe piaţa publicităţii la sfârşitul anului trecut a prins nepregătit trustul media al lui Sorin Ovidiu Vântu, Realitatea-Caţavencu. Pe fondul investiţiilor extravagante, precum achiziţia unui elicopter sau investiţiile masive în posturile locale de televiziune ineficiente, veniturile din publicitate nu s-au ridicat la volumul estimat, astfel că omul de afaceri şi-a văzut averea înjumătăţită.


Veronica Drăgan

  • 435 de milioane de euro
  • 800 de milioane de euro în 2008
  • Afacerea Butan Gas, pe care Veronica Drăgan a moştenit-o de la soţul ei, Constantin Drăgan, a scăzut în 2008 cu 35%. Totodată, tipografia pe care o deţine nu  a mai funcţionat la 100% din capacitate. Pe fondul crizei economice internaţionale, văduva unuia dintre cei mai bogaţi români a pierdut 365 de milioane de euro într-un singur an.


Au fost şi au ieşit

Anul acesta, 88 de oameni au intrat pentru prima dată în topul celor mai bogaţi 500 de români. Asta înseamnă că alţi 88 de oameni care au figurat anul trecut în clasament au ieşit în acest an din rândul primilor 500 de miliardari.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/anca vlad.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Cea mai mare cădere din acest an este marcată de clujeanul Florian Liviu, care activează în domeniul imobiliar. Deşi copiii lui conduc Ferrari, Florian Liviu nu mai deţine nicio afacere consolidată. Anul trecut avea o avere de 100 de milioane de euro, iar în acest an a fost evaluat la sub cinci milioane de euro. Băncile i-au pus sechestru pe avere şi de patru ani nu şi‑a mai depus bilanţul economic la Finanţe.

Pe locul doi al ieşirilor din top figurează cuplul Milena şi Nicolae Boţa, care s-au îmbogăţit tot din imobiliare, şi a căror avere a scăzut de la 80 de milioane de euro la sub trei milioane de euro.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/fan curier - adrian neculai mihai.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Un alt perdant al imobiliarelor este Nicolae Mann, care deţine, în prezent, bunuri de cel mult trei milioane de euro, faţă de 65 de milioane de euro cât valorau în 2008.

Locul patru al ieşirilor este ocupat de Carmen Săndulescu, acţionară a companiei Impact Developer & Contractor, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, şi a cărei capitalizare a ajuns în primăvara lui 2009 la 19 milioane de euro, faţă de 400 de milioane de euro în vara lui 2007.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/septembrie/top500/mircea tudor.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Nici Marius Cojanu, fostul proprietar al Romsys, nu a făcut faţă crizei. În prezent, omul de afaceri nu mai figurează deloc în Registrul Comerţului. Averea lui a fost evaluată în acest an la sub trei milioane de euro, faţă de aproape 40 de milioane de euro în 2008.

„Forbes România 500 Miliardari” se găseşte la toate chioşcurile de presă începând de marţi, 6 octombrie 2009, la preţul de 7,99 lei.


image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite