VIDEO Bastoane şi voturi în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în funcţie Mahmoud Ahmadinejad a obţinut un nou mandat, dar opoziţia reclamă fraudarea alegerilor. Anunţul că Mahmoud Ahmadinejad a obţinut peste 62 la sută din voturi a scos tineretul pe străzile capitalei Teheran. Protestatarii au fost întâmpinaţi de forţele de ordine.

Citiţi şi
De ce alegerile nu vor schimba Iranul
„Revoluţie de catifea” în Iran ?

Susţinătorii candidatului reformist Mir Hossein Mousavi s-au adunat la sediile de campanie imediat după închiderea urnelor, deşi poliţia a avertizat că nimeni nu mai are voie pe străzi. Imediat ce s-au anunţat primele rezultate, pro-reformiştii au început să acuze autorităţile că au fraudat alegerile. Ei au reclamat că miliţiile islamice basij au influenţat procesul electoral în favoarea lui Ahmadinejad.

Ciocniri cu poliţia

După câteva ore, pe măsură ce se numărau tot mai multe voturi iar diferenţa dintre cei doi principali candidaţi, Ahmadinejad şi Mousavi, a devenit din ce în ce mai mare, mii de tineri s-au adunat în jurul Ministerului de Interne, unde se află comisia electorală centrală.

Ei au scandat “Daţi-ne voturile înapoi!”, “Jos Ahmadinejad!” , “Jos dictatorul!”, “Jos talibanii de la Kabul şi Teheran!”. Poliţia a intervenit dur şi a folosit bastoane de metal, inclusiv împotriva femeilor. Între timp, candidatul reformist Mousavi era blocat într-unul dintre sediile sale de campanie. Poliţia a încercat să oprească mitingurile neautorizate, dar fără succes.

Ayatolahul intervine

Au sărit în ajutor, aşa cum ameninţaseră în caz de proteste, miliţiile islamice basij. Voluntarii basij circulau pe motociclete şi încercau să împrăştie mulţimea adunată la Ministerul de Interne. După câteva ore, mai multe sute de suporteri ai lui Ahmadinejad au ieşit pe străzi să sărbătorească victoria, dar s-au întâlnit cu protestatarii reformişti. Injuriile aruncate unii altora s-au transformat rapid în violenţe.

În faţa situaţiei extrem de tensionate, liderul suprem al republicii islamice, ayatolahul Ali Khamenei, a făcut apel la calm de ambele părţi şi a cerut tuturor să-l respecte pe Ahmadinejad pentru că acesta este acum preşedintele tuturor.

image
image

Protestez vehement faţă de nenumăratele şi evidentele nereguli ale alegerilor şi vă avertizez că nu voi ceda în faţa acestei şarade periculoase.

image


Hossein Mousavi
candidat la preşedinţie

Iranienii s-au înghesuit să voteze

Scrutinul desfăşurat vineri a fost al 10-lea de la declararea Republicii Islamice (1979). Dacă niciun candidat nu atrage 50 la sută din voturile exprimate, o săptămână mai târziu se ţine turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care intră primii doi clasaţi din primul tur. Participarea la vot a fost de 85 la sută.

Alegerile iraniene în date

Au putut participa la alegeri doar candidaţii aprobaţi de Consiliul Gardienilor, un corp de specialişti în legile islamice. La aceste alegeri, din câteva zeci de candidaturi depuse, Consiliul Gardienilor a aprobat patru.

Teheranul nu permite observatorilor internaţionali să participe la alegeri. Opoziţia a reclamat că a fost împiedicată să ţină socoteala voturilor.

Potrivit Constituţiei din 1979, peşedintele Iranului este al doilea om în stat, după Liderul Suprem (în prezent, ayatolahul Ali Khamenei). Preşedintele are o serie de atribuţii executive, în special din sfera afacerilor interne.

Contracandidatul principal al lui Ahmadinejad, Hossein Mousavi, este susţinut de fostul preşedinte al ţării, Khatami. Mousavi trece drept un reformist apreciat în special de tineri, de cei cu studii şi de femei. Ahmadinejad, în schimb, se bucură de popularitate în rândul celor de la ţară şi al persoanelor cu convingeri conservatoare.
Embedded video from CNN Video

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite