VIDEO Bani falsificaţi de un elev de clasa a şasea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Muntian, din Jimbolia, se poate „lăuda“ că la 11 ani are cazier pentru contrafacere de bancnote. Elevul a tipărit bancnote de 50 de euro, de 100 de lei şi de 50 de lei. Metodele şi le-a însuşit dintr-un film documentar. Florin Muntian nu va răspunde penal pentru fapta sa, întrucât e minor.

Citiţi şi:
Falsificatori iertaţi de şefi
Pedepse uşoare pentru falsificatori

„Suspectul a falsificat două bancnote de 50 de euro, trei de 100 de lei, patru de 10 lei şi alte patru bancnote de un leu“, a declarat, ieri, inspectorul Sergiu Rus, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş.

În cazul de faţă, suspectul nu este un membru al vreunei grupări de crimă organizată. Are 11 ani, un metru înălţime şi este în clasa a VI-a, la o şcoală din Jimbolia.

Poliţiştii spun că puştiul a povestit că a văzut la televizor cum se produc banii şi apoi a început să-i scoată la imprimantă, profitând de clipele când părinţii erau plecaţi de acasă. Florin a tipărit mai multe variante de bani falşi, până când a reuşit să obţină nişte bancnote aproape identice cu cele reale.

Şi-a cumpărat un hamburger

Florin a mers la şcoală cu banii pe care i-a falsificat la imprimantă. S-a oprit prima dată la un fast-food de lângă şcoală, de unde şi-a cumpărat un hamburger.

Toţi poliţiştii din Jimbolia  au fost puşi pe urmele sale după câteva zile după ce au fost sesizaţi de patronul fast-foodului.În loc să dea de vreo grupare de falsificatori, poliţiştii au descoperit că minorul a împărţit banii şi altor copii, care nu au apucat să testeze piaţa cu bancnotele furate. „Pe numele minorului a fost întocmit un dosar penal. Însă acesta nu răspunde penal pentru faptele sale, pentru că nu are 14 ani împliniţi“, a declarat Ion Braşoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.  

Florin Muntian este elev în clasa a VI-a B, la Şcoala Generală nr. 1 din Jimbolia. Profesorii săi sunt surprinşi că puştiul  producea bancnote false în serie. „Este un elev de nota 7. Dar este liniştit, nu a făcut scandaluri, nu am avut niciodată probleme cu el”, a spus Monica Cârdei, diriginta puştiului. 

Directorul şcolii, Mihaela Geambazu, susţine că nici nu a auzit de copil până când poliţiştii nu au anuntaţ-o că elevul a falsificat bani. „E un puştiulică de un metru, săracul. Nu pot să cred că a făcut aşa ceva. Cred că a scos bancnotele dintr-o joacă”, a spus directorul.

image
image

I-am cumpărat o imprimantă cu 230 de lei, în urmă cu un an, pentru şcoală şi mai are un computer vechi. Avea un singur cartuş cu cerneală color. A scos banii pe hârtie, i-a decupat şi i-a dus la şcoală ca să-i arate altor copii.

image


Petru Muntian, tatăl lui Florin

Provine dintr-o familie de oameni cinstiţi

Familia Muntian locuieşte cu chirie într-o casă aflată la marginea oraşului Jimbolia.

Petru Muntian, tatăl copilului, lucrează la o firmă de construcţii şi susţine că fiul său s-a jucat când a falsificat bani.

„Eu nu sunt pe acasă. I-am cumpărat o imprimantă cu 230 de lei, în urmă cu un an, pentru şcoală, şi mai are un computer vechi. Avea un singur cartuş cu cerneală color. A scos banii pe hârtie, i-a decupat şi i-a dus la şcoală ca să-i arate altor copii”, a spus tatăl băiatului. Elevul a împărţit mai multe bancnote la colegii de clasă, însă aceştia nu au apucat să-şi cumpere nimic, pentru că banii au fost recoltaţi rapid de poliţişti. „Copilul meu şi-a luat doar un hamburger cu patru lei şi a primit rest de la magazinul de lângă şcoală. Nu a ştiut ce face. Eu nu l-am pedepsit”, a mai spus tatăl băiatului.

Poliţiştii l-au lăsat pe puşti fără imprimantă şi fără bancnote, iar acesta stă în casă şi plânge de ruşine şi nu mai vrea să iasă la joacă pe stradă cu copiii, după ce oamenii au aflat de isprava sa.

„Aici la magazin e tot timpul agomeraţie şi am sesizat târziu că banii sunt falsificaţi”, a spus Daniel Lucaciu, care este vânzător la fast-foodul aflat lângă şcoală. „Nu am ştiut cine împarte bani de hârtie, aşa că patronul a mers la poliţie”, a spus vânzătorul. Vecinii susţin că băiatul este extrem de liniştit. „Este cuminte ca o fată. Nu face gălăgie şi este foarte respectuos”, a spus Laura Nihol, o vecină a familiei Muntian.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/BANCNOTE CONTRAFACUTE.flv iurl=/editor_files/Image/bancnote_contrafacute.jpg width=300 height=224 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite