VIDEO Apariţia lui Griffin la BBC a declanşat sute de proteste ale britanicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Apariţia lui Griffin la BBC a declanşat sute de proteste ale britanicilor
VIDEO Apariţia lui Griffin la BBC a declanşat sute de proteste ale britanicilor

Câteva sute de britanici au protestat în faţa sediului BBC de la Londra din cauza invitaţiei lui Nick Griffin, liderul britanic de extremă dreapta, la emisiunea fanion "Question Time". Partidul Naţional Britanic susţine expatrierea imigranţilor din ţară şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Invitat la emisiunea "Question Time" de la BBC, Nick Griffin a fost acuzat de rasism, dar "a lovit înapoi ca într-un meci de box", a declarat liderul Partidului Naţional Britanic. Griffin s-a plâns de o audienţă autohtonă minoritară regăsită în Londra, susţinând că acesta a fost motivul pentru care nu a reuşit să câştige simpatia publicului.

Emisiunea "Question Time" aduce în faţa publicului politicieni, jurnalişti şi figuri importante ale Marii Britanii care primesc întrebări de la audienţa din studiou. Emisiunea a devenit un fel de emblemă a ţării, tocmai de aceea mulţi britanici au contestat invitaţia primită de Griffin pentru a apărea în acest show.

BBC a replicat spunând că este nevoită să acorde aceeaşi atenţie tuturor partidelor din ţară, indiferent de orientările acestora. PNB nu are locuri în Parlamentul Britanic, dar în acest an, extremiştii de dreapta au obţinut două locuri în Parlamentul European.

În timpul emisiunii, Griffin s-a apărat împotriva acuzaţiilor de rasism şi de simpatizare cu idealurile Partidului Nazist al lui Adolf Hitler, dar în acelaşi timp a evitat răspunsul la întrebarea dacă a negat vreodată Holocaustul.

Prezenţa lui Griffin în emisiunea urmărită de obicei de trei milioane de telespectatori a împărţit în două societatea britanică, o parte din guvern susţinând că BBC "ar trebui să-i fie ruşine pentru că i-a făcut cea mai mare favoare din istoria sa unui partid rasist şi fascist". "Cetăţenii noştri evrei, negri şi musulmani vor dormi mai greu acum din cauză că BBC a adus pe micul ecran Partidul Naţional Britanic", secretarul Peter Hain a spus după încheierea programului.

James Shields de la Universitatea Warwick a comparat invitaţia lui Griffin la Question Time cu o altă apariţie TV a liderului partidului de dreapta francez , Jean Marie Le Pen, din 1984, o performanţă tulburătoare despre care Shields a spus că l-a ajutat pe Le Pen să-şi formeze o imagine mai "blândă" în ochii mai multor votanţi francezi.




După apariţia sa în cadrul emisiunii, majoritatea ziarelor de vineri au avut pe prima pagină poza lui Griffin. Numirea Marii Britanii drept o "ţară fundamental britanică şi creştină" a declanşat aplauze răzleţe din partea audienţei, dar liderul politic a fost huiduit atunci când a descris comportamentul homosexual drept unul "foarte ciudat" şi a râs făcând referire la Klu Klux Klan  ca fiind "aproape total neviolent".

Ocazional, Nick Griffin a fost întrerupt de membrii din audienţă, unul dintre ei invitându-l să se ducă la Polul Sud. "Este un peisaj fără culoare, vi s-ar potrivi de minune", a spus bărbatul în timp ce audienţa a râs şi a aplaudat.



Ciocniri între protestatari şi poliţia britanică

În faţa clădirii BBC, apariţia lui Griffin a fost întâmpinată de proteste zgomotoase şi violente. Mii de demonstranţi anti-fascişti au protestat în faţa centrului, şi la un moment dat, aproape 25 de oameni au reuşit să rupă cordonul de poliţie şi să intre în holul clădirii. Imagini BBC au arătat că unii dintre ei au fost puşi la pământ şi târâţi afară de securitate.  "Ruşine, BBC!", ţipa o femeie în timp ce era târâtă afară din clădire. Trei poliţişti au fost răniţi în timpul protestelor, iar şase oameni au fost arestaţi. Totuşi BBC nu şi-a cerut scuze pentru emisiunea sa, replicând că Griffin a fost subiectul unor întrebări grele.



"Susţinem cu fermitate în continuare că invitaţia lui Nick Griffin în emisiune a fost una potrivită", a spus după show directorul general adjunct Mark Byford de la BBC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite