VIDEO Avioanele dansează pe cerul din Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Avioanele dansează pe cerul din Mamaia
VIDEO Avioanele dansează pe cerul din Mamaia

Azi încep evoluţiile piloţilor înscrişi în concursul FAI Mamaia - World Elite Aerobatic Formula, care înseamnă trei zile de competiţie şi demonstraţii aeriene. Opt piloţi de acrobaţie aeriană, campioni naţionali, multipli campioni ai lumii şi deţinători de recorduri mondiale, îşi încep astăzi demonstraţiile de măiestrie la Mamaia.

Ei sunt protagoniştii primului concurs de acrobaţie aeriană organizat în România sub egida FAI (Fédération Aéronautique Internationale), FAI Mamaia - World Elite Aerobatic Formula, care va avea loc, până duminică seară, pe plaja de la Cafe del Mar (zona Cazino). Printre ei, o singură femeie, rusoaica Svetlana Kapanina, în vârstă de 40 de ani, de şase ori campioană mondială.

Primire de neuitat

Venită pentru prima dată în România, Kapanina spune că a avut parte de o primire memorabilă. Convins că este gimnastă, pentru că rusoaica i-a spus că scopul vizitei în România este sportul, vameşul nu reuşea să se obişnuiască cu ideea că e vorba de acrobaţie aeriană: „Sunteţi pilot?“, „da“, i-a răspuns rusoaica. „Dar chiar sunteţi pilot?“, „Da“. „Şi o să vă putem urmări într-un spectacol, undeva?“. În timpul ăsta se tot uita la acte şi nu-i venea să creadă că o femeie blondă şi, aparent, firavă poate să facă acrobaţii cu un avion.

Lecţia de kitesurfing

Kapanina a avut parte de o surpriză şi miercuri după-amiaza, când primarul Radu Mazăre a invitat-o pe ea şi pe câţiva dintre concurenţii ei să vadă cum se face kitesurfing pe plaja din Mamaia. Deşi kite-ul de antrenament a făcut-o să alerge şi să sară pe plajă, rusoaica nu s-a lăsat până când nu a învăţat să-l controleze, chiar şi pe vântul foarte puternic. A cerut apoi un kite mare şi a fugit împreună cu instructorul în valuri. Perseverenţa o caracterizează, pentru că „în sport, ca şi în viaţă, trebuie să ai în primul rând un scop, fără să treci însă peste cadavre“.

Cursă între bărbaţi şi femei

Pilotajul n-a fost de la început scopul ei. Kapanina s-a apucat iniţial de paraşutism, apoi a descoperit avioanele. Şi de atunci şi-a stabilit un ţel: să ajungă cât de departe se poate. Efortul a fost însă considerabil, pentru că lumea piloţilor este una a bărbaţilor. „Bineînţeles, dintre doi piloţi de aproximativ aceeaşi valoare, unul bărbat şi altul femeie, întotdeauna va fi ales bărbatul.

E mereu o cursă între bărbaţi şi femei, dar în acelaşi timp am avut şi avantaje, fiind printre primele care au trecut peste bariera asta“, explică Svetlana Kapanina. Până acum a câştigat şase campionate mondiale de acrobaţie, iar principalul ei scop este să-şi păstreze titlul. Apoi visează la Cupa Aresti, cel mai râvnit trofeul din lumea aviaţiei, pentru că este acordat campionului mondial absolut, dar şi pentru că a fost donat FAI de spaniolul José Luis de Aresti Aguirre, cel care a inventat sistemul de clasificare pentru manevrele acrobatice folosit în prezent.

Familia rămâne însă pe primul plan pentru Kapanina. Şi-a luat cei doi copii la antrenament cât timp au fost mici. Fetiţa, care a împlinit cinci ani în iunie, a zburat deja la două campionate. “Era în burtică“, povesteşte Kapanina, şi imediat cum a început să vorbească îi spunea că vrea s-o ia cu ea la zbor.

Băieţelul, care face şapte ani în august, şi-a propus să facă arte marţiale ca şi tatăl său, dar anul acesta s-a plimbat prima dată cu avionul şi a spus că ar vrea să devină şi el pilot.

Nu e uşor, dar poate fi foarte frumos. Kapanina a început să facă sport din clasa întâi şi şi-a impus un regim de viaţă şi reguli pe care le respectă pentru a rezista în meseria asta. Ea le recomandă fetelor care se încumetă să zboare să persevereze, pentru că vor descoperi că “nu e dracul atât de negru pe cât îl fac alţii să pară“.

Programul competiţiei

Vineri, 10 iulie:

ora 15.00 - 16.00 – calificări
ora 16.15 – 19.00 – antrenamente.

Sâmbătă, 11 iulie:

11.00 – 12.30 – competiţie (fiecare pilot execută proba de trei minute de freesstyle şi trei minute de acrobaţie cu program impus).
14.30 – 15.30 - Parada aeronavelor Regional Air Services, lansări de paraşutişti, zboruri individuale şi în formaţie, demonstraţie a Iakarilor Acrobaţi.
15.30 – 16.30 - zboruri-demonstraţie ale avioanelor din competiţie.

Duminică, 12 iulie:

11.00 – 12.30 – competiţie (freestyle & program impus).
14.30 – 15.30 - Parada aeronavelor Regional Air Services, lansări de paraşutişti, zboruri individuale şi în formaţie, demonstraţie a Iakarilor Acrobaţi.
15.30 – 16.30 - demonstraţie a avioanelor din competiţie.
20.00 – decernarea premiilor – la Cazinoul din Mamaia.

Mazăre, salt de la 3.000 de metri

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, va deschide evenimentul printr-un salt cu paraşuta de la o înălţime de 3.000 de metri.

Primarul Constanţei a mers, joi, la Aerodromul de la Tuzla, şi a făcut primul său salt cu paraşuta, împreună cu un tandem-master. Alături de el au mai sărit cu paraşuta fiul său, Răducu, şi fratele său, Mihai Mazăre.Referitor la costurile de organizare ale evenimentului, Radu Mazăre a precizat că Primăria municipiului Constanţa va contribui cu 450.000 de euro, bugetul total al întrecerii fiind de aproape un milion de euro.

Niciun pilot român

În calificările competiţiei ar fi trebuit să intre membri ai Lotului Naţional de Acrobaţie - Ferencz Laszlo şi pilotul mort în accidentul de la Clinceni, din iunie, Mihai Dobre Ţone. Însă toate aeronavele lotului sunt blocate la sol pentru ancheta deschisă în urma accidentului.

Iata câteva acrobaţii aeriene ale Svetlanei Kapanina






Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite