VIDEO Alin Totorean, un explorator al pustiului cu sufletul încărcat de iubire pentru oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul român care a străbătut pe jos "polul uscăciunii", deşertul Atacama, primul român care a bătut la pas Mongolia, Alin Totorean, a mai depăşit un record. A finalizat cu succes, deşi nu fără mari emoţii şi peripeţii, prima exploarare solitară românească a Australiei. Expediţia a durat trei luni, Alin stăbătând pe jos peste 800 de km prin pustietate.

Conştient de riscuri, era pregătit să înfrunte reptilele, insectele veninoase, animalele mari şi mici, căldura, relieful şi vegetaţia neprietenoasă, nu era însă pregăit să fie vulnerabil fizic. Se antrenase intens atât mental, cât şi fizic şi îşi cunoştea limitele.

O banală indispoziţie stomacală, combintă cu efortul supraomenesc de a parcurge zeci de km la temperaturi de peste 55 de grade C, lipsa apei şi a alimentaţiei variate, a dus la oprirea temporară a expediţiei. Picioarele i "s-au tăiat", povestestea Alin la întoarcerea în ţară. Mintea limpede a fost cea care l-a salvat.

Pentru a nu consuma bateria telefonului, care e mai preţioasă ca aurul când te afli la capătul pământului, cu tot felul de explicaţii date autorităţilor australiene, a apelat la echipa de intervenţie de acasă. La capătul puterilor, le-a dictat coordonatele în care se afla şi în 45 de minute un elicopter l-a recuperat şi l-a transportat la spital.

În câteva zile şi-a revenit şi a reluat expediţia. Abandonul deşi i-a fost sugerat, nu era o obţiune viabilă pentru el. Prietenii   l-au înţeles şi l-au încurajat.

Cine este Alin Totorean?

Nu este Superman, nu are nici aerul şi nici dorinţa de a se prezenta aşa. Are 41 de ani, este speolog, explorator, fotograf şi reporter "Terra Magazin". Este, un iubitor al cunoaşterii, un împătimit a extremelor, nu pentru sine, ci din dorinţa de a împărţii şi altora ceea ce descoperă. Pe când zăcea prăbuşit în deşertul australian, a observat pe cer un avion şi a avut aceleaşi gânduri ca orice muritor "oamenii aceia călătoresc confortabil, au aer condiţionat, eventual beau chiar acum o cupă de şampanie". Nu era invidie, ci doar o paralelă între situaţii, o constatare ce ţine de alegerile pe care fiecare dintre noi le facem în viaţă.

image

Acesta este drumul pe care şi l-a ales Alin, unul presărat de necunoscut, expediţiile extreme i se par interesante, dar cel mai mult îi place să descopere oamenii. Tot ce ţine se cultură, obicieuri în civilizaţiile greu accesibile, îl fascinează. Astfel de călătorii a făcut în Anatolia (2004), India (2005), în Maroc (2006), toate cuprinse în proiectul “Descoperă-ţi semenii”.

A stat în aceste comunităţi, a muncit alături de oamenii din partea locului, a trăit ca ei, le-a respectat tradiţiile şi i-a făcut să dezvăluie cât mai multe dintre obiceiurile lor. Toate acestea le-a împărtăşit în cadrul conferinţelor ştiinţifice şi a celor pe care le-a susţinut pentru copii şi tineri în şcoli. Expoziţiile multimedia sau proiecţiile video sunt doar un strop de culoare care susţin poveştile pe care Alin le rosteşte cu voce domoală.

Când stai de vorbă cu exploratorul ce lasă "o părticică din suflet" prin fiecare din locurile prin care trece, timpul îşi pierde semnificaţia, orele zboară, minutele devin grele de farmec, istorioarele curg dintr-una-n alta, datele tehnice şi denumirile exotice nu te mai sperie. Traseele devin clare, iar imaginaţia e purtată de paşii lui printre locuri şi oameni. Ştie să surprindă, la fel ca în fotografiile sale, perfecţinea şi frumuseţea. Încearcă să arate că lumea poate fi şi altfel, că există lucruri minunate pe acest pământ. Este lentila perfectă prin care ţi le pune la dispoziţie, darul şi bucuria sa, pe care le aduce din fiecare teritoriu pe care îl cutreieră.  

De unde pasiunea aceasta pentru lume?

"Sunt anumite locuri în lume unde mai poţi să întâlneşti obiceiuri interesante, nişte tradiţii aparte, un mod de viaţă deosebit. Încă le mai găseşti. Eram curios să văd ce se întâmplă în acele locuri. În 1986 am citit "Meridianul Albastru", scrisă de Viorel Sălăgean. Sunt capitole în care povesteşte despre China, Marea Britanie, dar pe mine m-au fascinat cele 40-50 de pagini dedicate Mongoliei. Descrierea vântului stepei, a călăreţilor, a tundrei, a provocat în mine dorinţa de călătorii. Fireşte, prima ţară pe care doream să cunosc era Mongolia. Timpul a trecut, viaţa m-a furat, îmi doream o casă, o maşină, un loc al meu. La un moment dat am decis că e timpul să fac ceva pentru sufletul şi mintea mea. Am decis să călătoresc. Simţeam că dacă le ofeream celor din jur ceea ce aş fi descoperit m-aş fi simţit împlinit", explică Alin Totorean.

Cum banii nu-l dădeau afară din casă, şi-a pus mintea la contribuţie pentru a face acele călătorii pe care şi le dorea. "Poţi

image

să mergi şi să lucrezi într-o ţară, speli vase, faci ce te pricepi mai bine, strângi nişte bănuţi şi mergi mai departe. Asta poate fi o variantă, dar în Mongolia sau în alte ţări unde aveam eu în plan să merg, nu ar fi funcţionat această metodă. În plus n-aş mai fi putut să ofer şi altora din ceea ce am văzut. Aşa că am învăţat să scriu articole, să fac fotografie. Am avut şi noroc că am ochiul format şi talent pentru fotografie. Nu poţi să înveţi să faci fotografii frumoase dacă n-ai talent, dar mi-am cultivat această îndemânare şi am început să am rezultate din ce în ce mai bune".

"În India am stat cinci luni şi am filmat pentru mai multe documentare tv. Am fimat singur, fără echipă, tocmai pentru a surprinde oamenii în mediul lor, fără a interveni acea modificare de comportament pe care o provoacă prezenţa unei echipe de filmare.  Eu fiind mai micuţ, mă pierdeam printre indieni şi până îşi dădeau ei seama că sunt filmaţi, aveam deja toate cadrele de care era nevoie", povesteşte Totorean.

În 2003, visul său s-a împlinit, expediţia în Mongolia, promisiunea pe car şi-a făcut-o sie însuşi, devenea realitate. "Fabuloasa" suma de 700 de dolari era bugetul expediţiei. "400 de dolari costa drumul dus-întors, cu trenul. "Am făcut o săptămană până acolo, o săptămâna înapoi, pe trans-siberian. 300 de dolari erau banii mei pe trei luni. Mongolia mi-a rămas ţară de suflet. Am găsit oameni deosebiţi, a fost mult mai interesant chiar decât cele pe care le descoperisem descrise în carte".

Vedeţi AICI filmuleţele pe care Alin Totorean le-a făcut în Australia.

Mai citeşte:

Speologia, o pasiune pe care şi-a descoperit-o la 14 ani


Exploratorul Alin Totorean la TVR Cultural

Exploratorul Alin Totorean la Razvan si Dani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite