VIDEO Samoa: Alerta de tsunami a fost anulată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Samoa: Alerta de tsunami a fost anulată
VIDEO Samoa: Alerta de tsunami a fost anulată

Centrul de Avertizare din Pacific (PTWC) a anulat alerta de tsunami emisă pentru regiunea Pacificului de Sud, la câteva ore după seismul de peste 8 grade produs miercuri dimineaţă în apropierea insulelor Samoa, informează CNN.

Cutremurul, de 8 grade pe scara Richter şi cu o intensitate de moment de 8,3, a fost înregistrat miercuri la ora locală 6.48 (marţi, 20.48 ora României), la o adâncime de 33 de kilometri şi o distanţă de 190 de kilometri de Apia.

Imediat după seism, o alertă de tsunami a fost emisă pentru regiunea Pacificului de Sud, în special pentru Samoa americană, Samoa, Insulele Cook, Tonga, Fiji, Noua Zeelandă, dar şi pentru alte insule din Pacific, inclusiv pentru Hawaii, Arhipelagul Marshall şi Papua Noua Guinee. Seismul, care a fost urmat, după circa 20 de minute, de o replică de 5,6 grade, a generat valuri separate, care se îndepărtează de epicentru, cel mai înalt ajungând la 1,6 metri deasupra nivelului mării, a declarat Vindell Hus, geofizician la PTWC, citat de CNN. Datele preliminare indicau riscul producerii unui tsunami de dimensiuni mai mari.

În insulele Samoa, cel puţin 40 persoane au murit în urma cutremurului urmat de tsunami, dar multe altele au fost luate de valuri şi duse în larg, anunţă autorităţile locale, citate de postul australian ABC News. Potrivit autorităţilor locale, cinci valuri seismice, unele având câţiva metri, au lovit insulele Samoa. Deocamdată, autorităţile din Samoa Americană au confirmat moartea a 17 persoane. Conform BBC, clădirile situate în zonele de litoral ale insulelor Samoa au fost inundate, în timp ce locuitorii s-au refugiat în zone mai înalte.

Insulele Samoa sunt formate din două entităţi separate - statul Samoa şi Samoa Americană, teritoriu al Statelor Unite -, şi au o populaţie de circa 250.000 de locuitori.

Un tsunami de aproximativ 40 de centimetri a lovit coasta de nord-est a Noii Zeelande miercuri dimineaţă, fără a fi semnalate victime sau daune materiale, anunţă autorităţile locale citate de site-ul postului TVNZ. Potrivit Protecţiei Civile din Noua Zeelandă, valul seismic de 40 de centimetri a lovit ţărmul în zona East Cape (nord-est). Ministerul neo-zeelandez pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că alerta de tsunami a fost redusă la un simplu avertisment privind riscul unui posibil tsunami. Un nou val seismic ar putea lovi coastele neo-zeelandeze peste câteva ore, dar nu sunt aşteptate daune majore în condiţiile în care va coincide cu nivelul redus al apei datorat refluxului.

Un cutremur produs în decembrie 2004 în Oceanul Indian a generat un tsunami de proporţii, care a provocat moartea a zeci de mii de persoane în Asia. Stuart Weinstein de la PTWC a declarat însă că seismul din Samoa a avut o intensitate mult mai mică decât cel din 2004, generând o energie echivalentă cu numai 3 la sută din cea generată de cutremurul din Oceanul Indian.

Embedded video from CNN Video

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite