VIDEO Se înmulţesc morţii lui Ahmadinejad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 13 persoane au fost ucise în protestele ce au avut loc în ultimele două zile. Susţinătorii opoziţiei speră ca fostul preşedinte, acum un influent cleric, ayatollahul Hashemi Rafsanjani, să susţină cauza lor.

Mai citiţi şi
Foreign Policy: Ayatollahul a ales pentru Iran
VIDEO Ahmadinejad, cercetat pentru crimă

VIDEO Ziua Z în Iran: O bombă a explodat la Teheran. O persoană a murit
VIDEO Iran: Opozantul Moussavi, ameninţat cu exilul

VIDEO Iran: zi de doliu pentru victimele revoltei
VIDEO Continuă protestele în Iran
VIDEO Iran: Lupta dintre ayatollahi face victime
VIDEO Teheran: Twitter, mai puternic decât CNN

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi peste 100 rănite în ultimele două zile, în timpul protestelor, îndreptate împotriva preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, acuzat de fraudarea alegerilor, informează agenţiile oficiale de presă. Informaţiile de la Teheran sunt primite în acest moment din două surse: pe de o parte de la jurnaliştii străini ce se află în Iran, pe de alta de la mass-media locală controlată de autorităţi.

În timp ce jurnaliştii străini povestesc scene de groază, în care forţele de securitate iraniene folosesc arme de foc, topoare şi cuţite împotriva manifestanţilor, presa locală susţine că vinovaţi de violenţe ar fi de fapt protestatarii. Din cauza acestei diferenţe de opinii, corespondentul BBC din Iran, Jon Leyne, a fost somat ieri de autorităţi să părăsească ţara în maximum 24 de ore, pentru că ar fi „susţinut persoanele care au participat la revolte“.

Fostul preşedinte iranian, ayatollahul Hashemi Rafsanjani, este considerat unul dintre actorii care ar putea contrabalansa raportul de forţe în favoarea manifestanţilor, dacă ar lua o poziţie fermă.

Arestări în familiile rivalilor

Postul de televiziune Fox News nota ieri că de la începutul manifestaţiilor, acesta nu a oferit nicio declaraţie. Rafsanjani şi liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, sunt cei mai influenţi oameni din Iran. Ali Khamenei şi-a anunţat însă la sfârşitul săptămânii trecute sprijinul pentru Mahmoud Ahmadinejad.

În acelaşi discurs, Khamenei a amintit că Rafsanjani este „unul dintre arhitecţii revoluţiei şi o figură politică marcantă a ultimilor ani“. Totuşi, el a admis că între el şi Rafsanjani există „multe diferenţe de opinii“. Această declaraţie reprezintă o recunoaştere indirectă a faptului că Rafsanjani este un susţinător al opoziţiei.

Conştient de influenţa pe care ar putea să o aibă Rafsanjani, Ahmadinejad a ordonat arestarea fiicei acestuia. Potrivit unui oficial, Faezeh Rafsanjani şi alte rude ale acesteia participau la un protest şi au fost arestate „pentru propria lor securitate, în condiţiile actelor teroriste ale persoanelor care participau la revoltă“.

Obama critică violenţele

Principalul candidat al opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, a declarat că protestele paşnice vor continua deoarece oamenii au dreptul constituţional de a protesta. Într-un mesaj postat pe site-ul său, Moussavi acuză autorităţile iraniene că şi-au înşelat propriii cetăţeni.

În sprijinul demonstranţilor a venit şi preşedintele american Barack Obama care a cerut „încetarea violenţelor şi a acţiunilor guvernanţilor îndreptate împotriva propriului popor“.

Jurnalul unui iranian din România
Mulţumim, România!

Mă dor oasele de la bastoanele cu care au fost bătuţi oamenii. Mă ustură pielea de la acidul turnat din elicoptere direct peste manifestanţi. Simt că mă sufoc, atunci când văd în faţa ochilor imaginea cu acea fată împuşcată în piept. O sută de oameni au murit, dar la acest număr îi puteţi adăuga şi pe cei care au ajuns la spitale şi apoi au dispărut.

„Maşinile poliţiei vin la spital şi îi iau pe răniţi. Unii sunt luaţi fără să apucăm să le acordăm îngrijiri. Nimeni nu ne spune unde sunt duşi“, a povestit un medic din capitală. Văzând brutalităţile, multe ambasade din Teheran li s-au alăturat protestatarilor, primindu-i pe răniţi. Potrivit www.iran.whyweprotest.net, printre aceste ambasade se află şi cea a României. Transmit un mesaj de aici în numele tuturor iranienilor: MULŢUMIM, ROMÂNIA!

Nota redacţiei. Potrivit NewsIn, Ministerul Român de Externe a dezminţit că Ambasada României din Teheran i-a primit pe protestatari iranieni răniţi.

Amir Kiarash

image


S-a născut la Teheran, în 1981. A venit în România, împreună cu familia, în 1992. Ca ziarist, a lucrat la „Gazeta Sporturilor”, „ProSport”, iar de la 1 iunie este editor la „Adevărul”.
Imagini şocante din timpul demonstraţiilor suţinătorilor lui Moussavi









Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite