VIDEO Ahmadinejad, cercetat pentru crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele represive de la Teheran au intervenit cu topoare şi cuţite împotriva persoanelor ce se adunaseră în centrul oraşului. Poliţia austriacă va ancheta acuzaţiile unui deputat care îl implică pe liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad în uciderea, în 1989, la Viena, a unui opozant kurd.

Mai citiţi şi

VIDEO Ziua Z în Iran: O bombă a explodat la Teheran. O persoană a murit

VIDEO Iran: Opozantul Moussavi, ameninţat cu exilul

VIDEO Iran: zi de doliu pentru victimele revoltei
VIDEO Continuă protestele în Iran
VIDEO Iran: Lupta dintre ayatollahi face victime
VIDEO Teheran: Twitter, mai puternic decât CNN

UPDATE19.00 Guvernul iranian i-a convocat pe ambasadorii şi reprezentanţii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene care au misiuni la Teheran.

UPDATE 16.50
Teheranul va lua şi alte măsuri împotriva media britanice dacă acestea vor continua ingerinţele în treburile interne ale Iranului. "Dacă diferitele reţele de radio şi televiziune continuă se se amestece în treburile interne ale ţării noastre difuzând informaţii mincinoase sau inxacte despre Iran, sau să ignore etica internaţională în materie de jurnalism, vor exista şi alte măsuri de retorsiune", a spus ministrul culturii iranian, Mohammad Harandi.

Update 16. 20 Ambasadele străine din Iran, supuse la presiuni pentru a primi răniţi

Update 15.00
Autorităţile iraniene îl somează pe corespondentul BBC din Iran, Jon Leyne, să părăsească ţara în 24 de ore, pentru că a susţinut "persoanele care au participat la revolte".

Update 14.00 Fiica fostului preşedinte iranian, arestată "pentru propria siguranţă"

Update 14.50 Ahmadinejad sfătuieşte SUA şi M. Britanie să nu se mai amestece în problemele interne ale Iranului. "În mod clar, prin declaraţii pripite nu puteţi fi incluşi în cercul de prieteni ai naţiunii iraniene. Astfel, vă sfătuiesc să vă corectaţi poziţiile de ingerinţă", a subliniat el.

Update 12.50 Nici un cetăţean român din Iran nu a solicitat, până în acest moment, sprijinul Ambasadei României la Teheran,
a anunţat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. "Nu s-a înregistrat niciun caz de căteţean român care să fi avut probleme şi nu s-a adresat Ambasadei nicio solicitare de sprijin în acest sens", a spus şi Cornel Vişoiu, director de relaţii consulare în MAE.

Update 12.30 Televiziunea publică a anunţat că zece persoane au murit şi peste 100 au fost rănite ieri în timpul manifestaţiilor opoziţiei la Teheran, acuzând "agenţi terorişti", pe care însă nu i-a identificat.

Update 12.20 Televiziunea iraniană a dezminţit că mai mulţi civili ar fi murit într-un incendiu la o moschee, contrazicând astfel ceea ce chiar ea relatase.

Update 11.50
Postul iranian de televiziune Press TV a anunţat că 13 persoane şi-au pierdut viaţa ieri în confruntările dintre poliţie şi "grupuri teroriste", precizând că "insurgenţii" au incendiat două staţii de benzină şi au atacat un post de poliţie.

Update 11.30Televiziunea de stat iraniană a anunţat că mai multe persoane au murit ieri într-un incendiu provocat de manifestanţi la o moschee. Incendiul se pare că s-a produs înaintea rugăciunii de seară.

Update 10.18
Zeci de persoane au fost ucise ieri la Teheran. Obama ia atitudine împotriva Iranului Potrivit CNN, cel puţin 19 persoane au fost ucise în protestele de ieri de la Teheran, au anunţat surse de la un spital din Teheran, în timp informaţiile neoficiale menţionează că numărul victimelor s-ar ridica la 150 în cea de-a opta zi a manifestaţiilor postelectorale. Barack Obama a cerut ieri guvernului iranian să pună capăt violenţelor şi nedreptăţilor, ridicând tonul, comparativ cu declaraţiile sale din ultimele zile.

Ahmadinejad, posibil criminal în Austria

Tot mai multe informaţii din trecutul actualului preşedinte iranian, Mahmoud Ahmadinejad, demonstrează că acesta este un criminal în slujba unui regim ce acţionează în afara legii.

Poliţia austriacă va ancheta acuzaţiile unui deputat care îl implică pe Mahmoud Ahmadinejad în uciderea în 1989 la Viena a unui opozant kurd, a declarat ministrul de externe, Michael Spindelegger. Trebuie verificat “dacă este ceva adevărat, înainte de a merge mai departe”, a declarat Peter Pilz, purtătorul de cuvânt al Verzilor austrieci.

Pilz a prezentat presei mărturia inedită a unui traficant de arme german, care a spus că i-a livrat arme lui Ahmadinejad în iulie 1989 la Viena, înainte de asasinarea lui Abdel Rahman Ghassemlou, opozant kurd. Ghassemlou, secretar general al partidului democratic din Kurdistan-Iran (PDKI), mişcare de opoziţie interzisă de Teheran, a fost ucis la 12 iulie 1989, împreună cu doi colaboratori, de un comando care nu a fost prins niciodată.

Clericii moderaţi iranieni au anulat marşul programat pentru ieri, informa televiziunea iraniană. Clericii susţin că au luat această decizie deoarece nu li s-a acordat autorizaţia de a manifesta. Anunţul a venit ieri la doar câteva ore după ce iniţial, opozanţii faţă de realegerea lui Mahmoud Ahamdinejad se hotărâseră să sfideze ordinul ghidului suprem Ali Khamenei, care a cerut încheierea protestelor, şi să se adune sâmbătă după-amiază în centrul Teheranului.

O tănără a fost împuşcată în inimă în timp ce urmărea manifestaţiile împreună cu tatăl său




Protestatari fugăriţi cu topoare şi cuţite

În realitate, membrii opoziţiei dar şi protestatarii se tem pentru viaţa lor. Fox News informa ieri că în noaptea de vineri spre sâmbătă, miliţia Basij a atacat protestatarii cu topoare şi pumnale. Jurnaliştii străini prezenţi la Teheran susţin că forţele pro-guvernamentale nu au folosit arme de foc pentru a nu atrage atenţia. Forţele de poliţie au anunţat ieri dimineaţă că vor folosi forţa împotriva oricăror manifestări “neautorizate”. Starea de teroare a fost amplificată odată cu plasarea în centrul Teheranului a sute de poliţişti, pentru intimidarea opoziţiei.

Aceştia au folosit forţă excesivă împotriva protestatarilor ce încercau să se adune ieri după-amiază în centrul Tehereanului. O persoană s-a sinucis ieri într-un atentat, nereuşit, cu bombă. 

10% de la Consiliul Gardienilor

Consiliul Gardienilor s-a declarat ieri dispus să numere din nou 10% din voturi “la întâmplare”, în urma contestărilor legate de alegerile prezidenţiale din 12 iunie. “Consiliul Gardienilor nu este obligat, din punct de vedere legal, să facă acest lucru, dar suntem dispuşi să renumărăm 10% din voturi, la întâmplare, în prezenţa reprezentaţilor celor trei candidaţi învinşi”, a spus un purtător de cuvânt.

Comentatorii susţineau că acesta este un gest de batjocură la adresa opoziţiei şi a democraţiei. Liderii Consiliului Gardienilor urmau ieri să se întâlnească cu liderii opoziţiei, Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, însă aceştia au refuzat invitaţia.

Imagini şocante din timpul demonstraţiilor suţinătorilor lui Moussavi


Jurnalul unui iranian din România

S-a transmis live pe internet, foarte probabil într-o premieră istorică, cu siguranţă cu un rating record. Nu a fost vreun meci de fotbal, ci „Rugăciunea de vineri“. Dintr-un eveniment banal a devenit brusc un program urmărit de milioane de iranieni în toate colţurile lumii.

„În funcţie de ce o să zică Khamenei o să ne dăm seama de partea cui e, a lui Ahmadinejad sau a lui Moussavi“, mi-a spus un prieten. Într-adevăr, aşa a fost. Liderul spiritual al regimului ne-a lămurit pe toţi. „Victoria lui Ahmadinejad nu poate fi contestată. De mâine, cine iese pe stradă o face pe riscul lui“, a spus Khamenei.

Per total, a vorbit vreo oră, dar la fel de bine putea să nu zică nimic, să urce pe podium, şi să-şi arate degetul mijlociu. Spre cine? Spre milioanele de oameni ale căror voturi au fost furate. De acum, Moussavi şi suporterii săi au două opţiuni: ori renunţă la „Revoluţia verde“, ori o transformă într-una roşie... cu sângele lor! Brutalităţile din ultimele zile nu arată nici măcar cinci la sută din ce poate face regimul lui Khamenei şi Ahmadinejad. Pentru Iran, urmează cele mai importante zile din istoria recentă a ţării.

Amir Kiarash

image


S-a născut la Teheran, în 1981, la un an după declanşarea războiului Iran – Irak. A venit în România, împreună cu familia, în 1992. În Bucureşti, a absolvit Liceul iranian şi apoi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Ca ziarist, a lucrat la „Gazeta Sporturilor”, „ProSport”, iar de la 1 iunie este editor la „Adevărul”.




Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite