VIDEO Alegerile din Afganistan s-au încheiat, comisia a început numărarea voturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Alegerile din Afganistan s-au încheiat, comisia a început numărarea voturilor
VIDEO Alegerile din Afganistan s-au încheiat, comisia a început numărarea voturilor

Milioane de afgani s-au prezentat astăzi la vot. În Afganistan, birourile electorale s-au deschis fără incidente în această dimineaţa pentru alegerile prezidenţiale şi provinciale.  În sudul şi estul ţării s-au înregistrat atacuri sporadice. Autorităţile afgane au reuşit să preîntâmpine două atacuri cu bombă plantate de insurgenţii talibani în districtul Farkhar.

Mai citeşte şi:


UPDATE 17.28 Alegerile s-au încheiat


Alegerile din Afganistan s-au încheiat, oficialii încep numărarea milioanelor de voturi exprimate de alegătorii din întreaga ţară, raportează AP.

UPDATE 14.52 Autorităţile afgane preîntâmpină două atacuri cu bombă

Poliţia a reuşit să preîntâmpine două atacuri cu bombă joi în nord-estul Afganistanului, arestând doi membrii ai rebelilor talibani care plantaseră o bombă în districtul Farkhar, provincia Takhar, potrivit declaraţiilor emise de comandantul forţelor de poliţie locale, Zia Mahmudi, anunţă postul CNN.

UPDATE 12.09 Doi insurgenţi talibani au fost ucişi într-un schimb de focuri în capitala afgană,
în timp ce milioane de votanţi s-au prezentat la urne pentru a-şi exprima alegerea.

Atacul din Kabul s-a produs în contextul în care 20 de insurgenţi talibani s-au infiltrat în oraşul afgan. În ciuda violenţelor, Naţiunile Unite sunt de părere că există semne încurajatoare ca alegerile să fie duse la bun sfârşit, transmite Reuters.

Majoritatea centrelor de votare au fost deschise şi au primit materialele necesare, a declarat Aleem Siddique, purtător de cuvânt al misiunii Naţiunilor Unite la Kabul.

Vedem cozi de alegători care se formează în nordul Afganistanului, în capitală şi, de asemenea în partea de est a ţării, a adăugat reprezentantul U.N.

Embedded video from CNN Video

UPDATE 10.08 Primul votant a fost şeful statului

Preşedintele afgan Hamid Karzai a fost primul care a votat. El a fost însoţit de puternice efective de securitate, la un colegiu electoral din centrul Kabulului, transmite agenţia spaniolă de presă EFE, preluată de Agerpres.

Îmbrăcat în costum tradiţional afgan şi acoperit cu o manta de culoare verde, Karzai a votat în jurul orei locale 7.30.

"Aceasta este a doua oară când afganii îşi pot alege preşedintele. Este o oportunitate pentru pace şi stabilitate
", a spus Karzai în cadrul unor scurte declaraţii date presei după introducerea votului în urnă.

Ministrul informaţiilor, Abdul Karim Kurram, care a votat la câteva minute după Karzai, a declarat agenţiei EFE că, până la momentul respectiv, nu avea cunoştinţă despre producerea vreunor atacuri sau episoade violente pe parcursul zilei electorale.

Kurram consideră că afganii trebuie să fie "mândri" de oportunitatea de a vota şi a afirmat că le revine observatorilor electorali sarcina de a verifica denunţurile de fraudă şi transparenţa alegerilor.

Embedded video from CNN Video
UPDATE 9.55 Două bombe au fost dezamorsate înainte de începerea votului la o secţie din Ghazni (sud), potrivit poliţiei locale.
În plus, două sau trei secţii au fost vizate de atacuri în cursul nopţii la Khost (sud-est).



UPDATE 8.15
- Statele Unite şi-au exprimat "nemulţumirea" şi "îngrijorarea" în faţa cererii guvernului afgan ca jurnaliştii să nu mediatizeze violenţele care ar putea avea loc în ziua alegerilor prezidenţiale şi regionale, relatează AFP.

Casa Albă a calificat aceste alegeri drept "cel mai important eveniment de anul acesta din Afganistan". "Le dorim afganilor ca totul să decurgă cât mai bine la aceste alegeri", a transmis purtătorul de cuvânt al lui Obama.

Alegerile din 20 august constituie un test important pentru forţele armate americane şi ale NATO, mobilizate pentru a permite afganilor să voteze liber şi în siguranţă. Însă violenţele din ultima vreme înseamnă că există riscul unui absenteism masiv, ceea ce ar reduce credibilitatea scrutinului.

"În ceea ce priveşte climatul de securitate, preşedintele a sporit efectivele trupelor noastre în Afganistan, considerând că securitatea joacă un rol foarte important în aceste alegeri", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Presă cenzurată

Guvernul afgan a ameninţat miercuri că va expulza jurnaliştii străini şi va închide instituţiile de presă locale care nu vor respecta consemnul de a nu mediatiza violenţele din ziua alegerilor. Potrivit Kabulului, măsura are scopul de a preveni un absenteism ridicat, în condiţiile în care talibanii au avertizat că vor ataca secţiile de vot.

Ordinul, anunţat marţi printr-un comunicat guvernamental, este o decizie a Consiliului Naţional de Securitate, din care fac parte principalele organe şi instituţii care supervizează securitatea. Decizia are scopul de a apăra interesele ţării, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe afgan, Ahmad Zahir Faqiri.

UPDATE 8.07 Americanii consideră inutil războiul din Afganistan


Peste 50% dintre americani sunt de părere că războiul din Afganistan este inutil şi se opun suplimentării trupelor în acest teatru de operaţiuni, pentru a lupta împotriva insurgenţilor islamişti, arată un sondaj dat publicităţii miercuri şi citat de AFP.

Întrebaţi dacă acest război merită să fie purtat, 51% dintre americani au răspuns "nu", faţă de 47% care au spus "da", potrivit studiului realizat pentru Washington Post şi ABC News, pe un eşantion de 1.001 adulţi.

Studiul, realizat în perioada 13-17 august, arată că americanii se îndoiesc de faptul că alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi vor duce la o guvernare eficientă. Pe de altă parte, majoritatea americanilor aprobă modul în care preşedintele Barack Obama gestionează conflictul.

Aproximativ  62.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în Afganistan, iar numărul lor ar urma să atingă 68.000 până la sfârşitul anului, când ar urma să ajungă şi cei 21.000 de militari suplimentari promişi de Obama în primăvară, transmite NewsIn.

Embedded video from CNN Video
UPDATE 7.55 Linişte la urne, dar atacuri sporadice s-au înregistrat în sudul şi estul ţării.  La o oră după începerea scrutinului niciun atac direct nu a vizat secţiile de votare. Cu toate acestea, au fost trase rachete asupra unor oraşe din provinciile Kandahar (sud), Ghazni (sud), Helmand (sud), Nangarhar (est) şi Kunar (est), anunţă autorităţile. Cinci persoane au fost rănite în Kunar, a declarat un locuitor, citat de AFP. Zece persoane au fost rănite.

În ultimele zile, insurgenţii şi-au intensificat atacurile, în special în centrul Kabulului, unde era desfăşurat joi dimineaţă un dispozitiv impresionant de poliţie, care percheziţiona vehiculele, şoferii şi trecătorii.

Dacă nu pot rivaliza direct cu forţele afgane şi internaţionale, insurgenţii pot înspăimânta electoratul prin atacuri şi pot provoca un absenteism ridicat, ceea ce ar discredita alegerile, comentează agenţiile internaţionale de presă.

UPDATE 7.00 Primii alegători afgani trecuţi prin detectoare de metal


Înaintea deschiderii urnelor, la Kabul, zeci de persoane aşteptau în faţa mai multor secţii. "Secţiile de vot s-au deschis sau se vor deschide în următoarele cinci minute. Am decis să deschidem 6.700. Tot materialul de vot a ajuns", a declarat, puţin după ora locală 7.00, Noor Mohammad Noor, purtător de cuvânt al Comisiei Electorale afgane (IEC).

"Este a doua oară când votez şi am venit devreme, pentru că este singurul mod de a aduce pacea în ţară", a declarat Noor Amin, în vârstă de 22 de ani, angajat al unei societăţi private.

300.000 de militari afgani şi străini păzesc secţiile de vot. Soldaţii se află în alertă maximă din cauza talibanilor care au promis să atace centrele de votare.

Birourile electorale vor fi deschise între ora 7.00 (4.00 ora României) şi 16.00 (13.00 ora României), transmite Agerpres.

Abdullah Abdullah, principalul contracandidat a lui Hamid Karzai

În cursa prezidenţială s-au înscris  41 de candidaţi, iar pentru cele 420 de locuri în 34 de consilii provinciale s-au înregistrat 3.196 de pretendenţi. Consiliile provinciale sunt parlamente locale însărcinate să facă legătura între guvernul de la Kabul şi populaţie.

Favoritul scrutinului prezidenţial este actualul preşedinte Hamid Karzai. El a a venit putere la sfârşitul anului 2001 cu sprijinul Statelor Unite. Potrivit analiştilor, Hamid Karzai ar putea să lupte în turul doi cu fostul său ministru de externe, Abdullah Abdullah.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite