VIDEO Acel blestemat microbuz-pirat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Acel blestemat microbuz-pirat
VIDEO Acel blestemat microbuz-pirat

13 dintre cei 16 ocupanţi ai unui vehicul au murit ieri după ce acesta a fost lovit de un accelerat.Cel mai grav accident petrecut pe o cale ferată în Moldova, în ultima sută de ani, a fost cauzat de un şofer de microbuz care circula fără autorizaţie de transport pe ruta Scânteia-Iaşi.

Vieţile a 13 persoane au fost curmate brusc la doar câţiva metri de casă. Alţi trei oameni se zbat între viaţă şi moarte pe patul de spital. Tragedia de la Scânteia s-a petrecut puţin după ora 14.00, când  un microbuz în care se aflau 16 persoane a fost lovit în plin de trenul accelerat Braşov – Iaşi.

Citiţi şi:


Garnitura rula cu aproximativ 80 de kilometri la oră. În urma impactului violent, câţiva călători au fost aruncaţi din microbuz pe calea ferată. Ceilalţi pasageri, aflaţi în carcasa microbuzului, au fost târâţi pe calea ferată de trenul care încerca să frâneze cale de peste 200 de metri, până aproape de gara din localitate.

Video - şoferul microbuzului, Petrişor Apostu, de 26 de ani, adus la Spitalul de Urgenţe

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/sosire sofer la urgente.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/sosire sofer site.jpg width=250 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

„E toată lumea teafără?“

Mecanicul trenului susţine că şoferul microbuzului a ignorat atât semnalele de la trecerea la nivel, cât şi avertizările sonore ale locomotivei.

„În prima fază, microbuzul a oprit unde trebuia, dar a ţâşnit în faţa mea când era prea târziu să mai fac ceva. Chiar şi când am sunat sirena, şoferul era cu spatele la mine şi nu m-a văzut”, a povestit Vasile Buda, care l-a văzut apoi pe şoferul maşinii cum iese din fiarele contorsionate.

„Acesta ţinea nişte bani în mână şi tot întreba dacă toată lumea este teafără”, a adăugat mecanicul trenului. Mecanicul crede că şoferul, Petrişor Apostu (26 de ani), nu era atent la trafic şi îşi făcea ordine în încasări, cu doar câteva clipe înainte de impact.

Video - medicul Tudor Ciuhodaru despre starea şoferului microbuzului

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/ciuhodaru despre sofer.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/sincron ciuhodaru site.jpg width=300 height=250 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false












Ionel Chelaru (55 de ani) a ajuns la locul tragediei cu câteva minute înainte de sosirea echipajelor de intervenţie. Bărbatul, care se întorcea cu un microbuz de la Iaşi, a constatat cu groază că lângă şinele de tren zac corpurile fraţilor săi, Florin (39 de ani) şi Viorel (37 de ani), nepotului său Iulian (10 ani) şi al cumnatului Mihai Rădeanu (54 de ani).

 Video - Un rănit de la Scânteia adus la Spitalul Spiridon

După ce şi-a dat seama că Iulian şi Mihai nu mai suflau, Ionel s-a repezit să-şi ajute fraţii. „Florin nu mişca deloc, dar Viorel a apucat să mă întrebe cum a ajuns acolo înainte să-şi piardă cunoştinţa”, a povestit Ionel Chelaru. Viorel şi Florin au fost transportaţi de urgenţă la spital. La câteva ore după tragedie, familia Chelaru a fost informată că doctorii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe Florin.

Microbuzul făcea piraterie

La locul tragediei au ajuns cinci ambulanţe şi două maşini SMURD, alături de un echipaj de descarcerare. „Erau două grupuri de victime, la câte 500 de metri distanţă. Eu m-am ocupat de un grup de opt victime, iar şase dintre acestea erau decedate. La spital l-am adus pe şoferul microbuzului, care este în stare gravă“, a precizat Cristina Guzu, medicul de pe ambulanţa care l-a transportat pe Petru Apostol la spital.

ATENŢIE Imagini şocante

Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/film 1 scanteia.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/poza film 1 site.jpg width=280 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/film 2 scanteia.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/poza film 2 site.jpg width=280 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Ulterior, au mai fost aduşi la Iaşi alţi trei pacienţi. Unul dintre ei, fratele lui Ionel Chelaru, a decedat imediat după ce a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon“. Ceilalţi doi sunt în stare critică.

Rudele victimelor, copleşite de durere

image



Catastrofa feroviară este acum cercetată de procurorii de la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Iaşi. „După primele constatări, accidentul a fost încadrat drept catastrofă feroviară datorită consecinţelor şi a distrugerilor produse. Este prematur să spunem dacă firma de transport va fi trasă la răspundere“, a declarat Eugenia Vârvescu, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Mai multe despre desfăşurarea anchetei AICI.

ATENŢIE Imagini şocante

Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/film 3 scanteia.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/poza film 3 site.jpg width=280 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/film 4 scanteia.flv iurl=/editor_files/Image/ANUL 2009/AUGUST/poza film 4 site.jpg width=280 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Potrivit reprezentaţilor Autorităţii Rutiere Române, firma care efectua transportul de persoane nu avea autorizaţie pentru acest traseu.  „Firma Valcris Trans nu avea autoriz aţie să transporte persoane pe această zonă, ci pentru Paşcani. Nu am de unde să ştiu dacă făcea acest lucru ocazională sau frecvent, pentru că nu avem cum să găsim niciun act al maşinii. Totul a fost spulberat“, a declarat Cristian Foia, şeful ARR Iaşi.  

image

În prima fază, microbuzul a oprit unde trebuia, dar a ţâşnit în faţa mea când era prea târziu să mai fac ceva.

image


Vasile Buda
mecanic tren

Alte accidente grave

La 7 iulie 2009, Claudiu Hauptmann, aflat la volanul unui Peugeot, a intrat pe contrasens şi a izbit frontal un automobil care circula regulamentar. Şase oameni au murit.

În august 2008, cinci persoane şi-au pierdut viaţa într-un grav accident rutier petrecut în localitatea buzoiană Glodeanu Sărat. În incident au fost implicate două autoturisme.

În iulie 2007, un autocar a fost lovit de un tren personal, în localitatea dâmboviţeană Gura Ocniţei. În autocar erau 40 de persoane care se întorceau de la o nuntă. Opt au decedat, alte 27 au fost rănite.

La 5 mai 2007, nouă persoane au fost rănite grav după ce un microbuz a intrat pe contrasens, a lovit o maşină şi s-a răsturnat în apropiere de Turda.

În octombrie 2006, un microbuz s-a ciocnit violent cu un autocamion pe DN7. În urma impactului au murit opt oameni.

La 7 septembrie 2006, şoferul unui microbuz care transporta 16 persoane nu a acordat prioritate şi a fost lovit din plin de un autocar. În urma accidentului produs la Bârlad şi-au pierdut viaţa 12 persoane, alte cinci fiind rănite grav.

La 29 noiembrie 2005, la intrarea în Slobozia, şoferul unui microbuz care transporta 26 de pasageri a pierdut controlul direcţiei, izbindu-se de un copac aflat pe marginea şoselei. În urma impactului au murit 16 oameni, alţii 11 fiind grav răniţi.

image

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/ANUL 2009/august/sosire pacient spiridon.flv width=400 height=350 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite