VIDEO Osetia de Sud şi Abhazia, la mila Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Osetia de Sud şi Abhazia,  la mila Rusiei
VIDEO Osetia de Sud şi Abhazia, la mila Rusiei

La un an de la declararea independenţei, fostele regiuni separatiste georgiene se zbat în sărăcie.Osetia de Sud şi Abhazia şi-au consolidat securitatea faţă de Georgia, dar statutul lor internaţional continuă să fie neschimbat. Economiile acestora sunt anemice şi izolate.

Cele două mici teritorii muntoase din Caucaz se pregătesc să celebreze, astăzi, un an de la recunoaşterea de către Moscova a „independenţei“ lor, după scurtul război ruso-georgian.

De atunci, doar Nicaragua, condusă de dictatorul Daniel Ortega, a urmat exemplul Rusiei.

„Capitalele“ celor două teritorii, Ţinvali în Osetia de Sud, şi Suhumi în Abhazia, şi-au afişat cu mândrie atributele lor naţionale: drapel, limbă, conducere politică, numere de înmatriculare, dar nu au încercat să repună pe picioare economia devastată de război.

Cele două regiuni, pe care Tbilisi le consideră sub „ocupaţie“ rusească, găzduiesc baze cu zeci de mii de militari ruşi. Aceştia  supraveghează „frontierele“ cu Georgia, unde tensiunile rămân în continuare ridicate, iar incidentele destul de frecvente.

Incertitudinea îndepărtează orice iniţiativă de investiţie, alta decât din partea Rusiei, adâncind şi mai mult dependenţa celor două teritorii, avertizează experţii.

Osetia de Sud vrea alipirea la Rusia

Osetia de Sud, săracă în resurse şi izolată în munţi, „nu va supravieţui singură, va trebui tot timpul să se intervină“, a declarat pentru AFP Nikolai Petrov, analist în cadrul Fundaţiei Carnegie. Eforturile Moscovei de a pune Ţinvali pe picioare au fost până acum fără succes.

„În ciuda tututor remanierilor ministeriale, nu s-a putut nici măcar începe reconstruirea clădirilor distruse de război“, spune Petrov. Dacă anul trecut liderul sud-osetin,Eduard Kokoiti, susţinea că şi alte state vor urma exemplul Rusiei, acum el a declarat pentru Reuters că „nu exclude ca într-o zi ţara sa să se unească cu Rusia.“ În ciuda discursurilor optimiste ale guvernanţilor, sud-osetinii trăiesc cu dramele lor, izolaţi de lume.
 

image


Oamenii se zbat în sărăcie   Foto: Agerpres

Cei mai afectaţi sunt ţăranii din satele de la frontiera cu Georgia care înainte de război îşi vindeau produsele în oraşele georgiene. Acum, ei sunt nevoiţi să străbată un drum de trei ore prin munţi pentru a ajunge în Ţinvali.

Sistemul medical este la pământ. Totul în capitala sud-osetină a rămas exact ca în urmă cu un an: apa curge la robinet doar o oră dimineaţa şi una seara, iar curentul se întrerupe frecvent.  

În timpul vizitei pe care a întreprins-o în iulie aici, preşedintele rus Dmitri Medvedev îşi exprima nemulţumirea în legătură cu flagelul corupţiei locale. Rusia susţine că a mobilizat resurse financiare importante pentru a ajuta  republica.



Ziarista rusă Iulia Latînina declara că marii câştigători sunt liderii sud-osetini. „Ţara primeşte bani pentru reconstrucţie şi aceştia dispar. Regimul Kokoiti se aseamănă cu cel al Hamas, pentru care războiul este singurul mijloc de a exista.“

Putin vede în Abhazia un Monaco al viitorului

image

Putin a vizitat Abhazia la 12 august Foto: Epa


Abhazia, la un moment dat un paradis turistic, pare a fi principalul perdant, mai ales în plan economic, spune Vladimir Jarihin, adjunctul directorului Institutului ţărilor din CSI.

„Înainte, când statutul său era neclar, putea avea relaţii economice cu alte state, Turcia de exemplu, dar acum este imposibil“, a subliniat el. La jumătatea acestei luni, premierul rus Vladimir Putin a făcut o vizită în Abhazia.

El a promis că miliarde de ruble vor fi investite în domeniul militar, infrastructură rutieră şi feroviară pentru ca ţara să devină la fel de atractivă precum micul stat Monaco sau San Marino. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite